Теми статей
Обрати теми

Повернення гуманітарки в неприбутковому Звіті

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Як відображається повернення гуманітарної допомоги донорові (тому, хто її надав) у звітності неприбуткової організації?

Повернення гуманітарної допомоги донорові податківці пропонують обліковувати у Звіті у складі допомоги, розподіленої за цільовим призначенням. А тепер детальніше.

Гуманітарна допомога — це різновид благодійності, яка має цільовий та адресний характер. Регулює сферу використання гуманітарної допомоги Закон № 1192. Одержувачами гуманітарної допомоги є юрособи, які зареєстровані в Єдиному реєстрі одержувачів гуманітарної допомоги відповідно до Порядку № 927. Неприбутківці, які у звітному році здійснювали операції з коштами або майном, що належать до гуманітарної допомоги, обов’язково заповнюють Додаток ГД до неприбуткового Звіту. При цьому:

— отримання гуманітарної допомоги відображається в дохідному рядку 1.6.2 ГД (ІІ розділ Додатка ГД);

— використання гуманітарки за цільовим призначенням — у рядку 2.4.2 ГД Звіту (ІІІ розділ Додатка ГД), і нецільове її використання показують у рядку 3.1 ГД частини ІІ неприбуткового Звіту (IV розділ Додатка ГД).

Майте на увазі:

порушення цільового використання гуманітарної допомоги загрожує неприбутковій організації втратою неприбуткового статусу

А осіб, винних у порушенні цільового використання гуманітарки, можуть ще й притягати до адміністративної і кримінальної відповідальності згідно зі ст. 12 Закону № 1192.

У Додатку ГД податківці також хочуть бачити нерозподілену гуманітарку, яку неприбутківець повертає донорові, а також гуманітарку, яка за цільовим призначенням залишається в самого неприбутківця. У цьому разі фіскали пропонують заповнювати Додаток ГД і неприбутковий Звіт таким чином (102.04 БЗ).

Якщо отримання, розподіл і повернення нерозподіленої гуманітарки відбуваються в межах одного звітного (податкового) періоду, така гуманітарна допомога відображається:

— у розд. ІІ Додатка ГД — як допомога отримана. При цьому сумарне значення вартості такої гуманітарки із графи 9 Додатка ГД переноситься в ряд. 1.6.2 ГД Звіту;

у розд. ІІІ Додатка ГД — як сума розподіленої гуманітарної допомоги за цільовим призначенням. Окремо сюди ж уносимо суму поверненої одержувачем нерозподіленої гуманітарки і вказуємо дані донора, якому її повертаємо, найменування та суму такої гуманітарки. Сумарне значення показників графи 8 Додатка ГД переходить у ряд. 2.4.2 ГД Звіту.

Якщо неприбутківець повертає залишок нерозподіленої гуманітарки, що обліковується на початок звітного періоду в розд. І Додатка ГД (цей показник відповідає показнику розд. V Додатка ГД Звіту за попередній звітний період), то таке повернення також потрапляє в розд. ІІІ Додатка ГД. Аналогічно вказуємо найменування організації, якій повертається гуманітарка, найменування і кількість такої допомоги. Відповідно, сумарне значення показника графи 8 Додатка ГД переносимо в рядок 2.4.2 ГД Звіту.

В обох випадках при поданні Звіту необхідно згідно з п. 46.4 ПКУ подати доповнення з відповідним поясненням заповнення розд. III Додатка ГД і рядка 2.4.2 ГД Звіту. Таке пояснення складається в довільній формі із вказівкою факту подання цього доповнення у спеціально відведеному місці у Звіті.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі