Теми статей
Обрати теми

Медичне страхування працівників: ПДФО та ВЗ

Філіповських Надія, начальник відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб Управління адміністрування податків і зборів з фізичних осіб і податків самозайнятих осіб Департаменту податкового адміністрування ДПСУ
Чи оподатковують ПДФО та військовим збором суми страхових платежів, сплачених роботодавцем за договором добровільного медичного страхування?

Законом України від 14.12.2021 № 1946-IX внесено зміни до п.п. «в» п.п. 164.2.16 ПКУ. Завдяки цим змінам починаючи з 01.01.2022 не оподатковується ПДФО сума страхових платежів (страхових внесків, страхових премій), сплачена роботодавцем-резидентом за свій рахунок за договорами добровільного медичного страхування працівника в межах 30 % нарахованої заробітної плати такому працівнику (п.п. «в» п.п. 164.2.16 ПКУ).

Також із суми страхового платежу (страхового внеску, страхової премії), не оподатковуваної ПДФО, не утримується ВЗ (п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Перелічимо вимоги для неоподаткування таких платежів.

Щодо договору. Для цілей ПКУ договір добровільного медичного страхування — це договір страхування, який повинен передбачати (п.п. 14.1.521 ПКУ):

1) страхову виплату, що здійснюється закладам охорони здоров’я в разі настання страхового випадку, пов’язаного із хворобою застрахованої особи або нещасним випадком;

2) мінімальний строк дії — один рік;

3) повернення страхових платежів при достроковому розірванні договору виключно страхувальнику.

Щодо страхувальника та застрахованої особи. Страхувальник має бути роботодавцем застрахованої особи — працівника. Крім того, страхувальник повинен бути резидентом України.

А ось щодо резидентства застрахованої особи — працівника вимог не встановлено.

Якщо страхувальник — нерезидент чи сплачує страхові внески на користь не працівника, а іншої особи, то звільняючі положення п.п. «в» п.п. 164.2.16 ПКУ не спрацьовують.

Щодо суми платежу. Не оподатковують ПДФО суму страхових платежів (страхових внесків, страхових премій), сплачену роботодавцем-резидентом за свій рахунок у межах 30 % нарахованої зарплати працівнику.

При розрахунку 30 % граничної межі використовують заробітну плату, нараховану роботодавцем працівникові за місяць, у якому було фактично сплачено страховий платіж (страхових внесок, страхову премію). При цьому не має значення, за який період сплачено такий платіж (внесок, премія).

При визначенні виплат, що входять до заробітної плати, керуємося п.п. 14.1.48 ПКУ. Якщо працівнику в місяці здійснення платежу нараховували перехідні виплати за минулі чи майбутні періоди (лікарняні чи відпускні), то їх ураховують до складу зарплати місяця нарахування. Іншого п.п. «в» п.п. 164.2.16 ПКУ не передбачено.

Якщо сума страхового платежу перевищує неоподатковувану межу, то із суми перевищення слід сплатити ПДФО та ВЗ.

До бази оподаткування ПДФО така оподатковувана сума увійде збільшеною на коефіцієнт, передбачений п. 164.5 ПКУ.

А ось ВЗ сплачують із фактичної суми перевищення. Застосування для військового збору підвищуючого коефіцієнта не передбачено п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

У розділі І 4ДФ неоподатковувані страхові платежі (страхові внески, страхові премії) за договором добровільного медичного страхування відображайте з ознакою доходу «125», оподатковувані (їх частину) — «124».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі