Теми статей
Обрати теми

Акцизний податок: як звітувати у 2022 році

Павленко Олексій, податковий експерт
Лист ДПСУ від 02.02.2022 № 209/99-00-21-03-03-07

Висновок документа

ДПСУ роз’яснює, як заповнювати діючу форму акцизної декларації тим платникам, котрих торкнулися акцизні зміни, внесені Законом України від 30.11.2021 № 1914-ІХ (платникам роздрібного акцизу, акцизу з реалізації пива та електроенергії)

Автори листа спочатку нагадали, які зміни відбулися та ще відбудуться у цьому році на терені акцизного податку (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 104, с. 11, 2022, № 5, с. 22, № 11, с. 24), а потім надали поради для заповнення у світлі цих змін декларації конкретним платникам. Далі — стисло саме про останнє.

Роздрібний акциз. Із 2022 року роздрібним акцизом почали оподатковувати втрачені (зіпсовані, знищені, зниклі)* алкогольні напої та тютюнові вироби. Податківці радять декларувати це так. При заповненні додатка 6 до декларації суму втрачених товарів (списаних за актом у звітному місяці) додати до вартості відповідних товарів, що були в роздробі реалізовані. Наприклад, якщо списали пиво, то його вартість додаєте до суми реалізованого пива: (гр. 3) за рядком 1.3 «Пиво» додатка 6. Таким чином роздрібний акциз (5 %) буде нараховано із загальної суми. Але цього фіскалам замало, і вони пропонують платникам при цьому подавати «вільний» додаток 10 до декларації з наведенням там вартості втраченого (у т. ч. зниклого) товару у розрізі видів підакцизних товарів.

* Крім випадків, передбачених у п. 216.3 ПКУ (форс-мажор, природні втрати).

Автори листа також нагадали, що з дати внесення відповідних змін до БКУ роздрібний акциз з усіх тютюнових виробів, до яких додадуться ще й РЕС (див. нижче), у тому числі з втрачених обсягів, стануть сплачувати лише виробники та імпортери, а роздрібні торговці з тютюнових виробів цього акцизу далі не сплачуватимуть.

Пара зауважень. По-перше, у наведеному у листі прикладі податківці явно описАлися, зазначивши різні суми спИсаного пива (250 грн та 2500 грн). По-друге, вони увесь час у листі щодо роздрібних торговців пишуть про справляння роздрібного акцизу з реалізації РЕС, але ж роздрібні торговці з реалізації РЕС цього акцизу не сплачували і не сплачуватимуть! І про це сама ДПСУ неодноразово повідомляла (детальніше — у «Податки & бухоблік», 2022, № 11, с. 26).

Акциз із пива. Як вам уже відомо, з 1 березня на 5 % підвищуються ставки акцизу на алкогольні напої. Мова — про загальний акциз, який сплачується виробниками й імпортерами алконапоїв. А от для пива ставка змінюється «за суттю»: з 2,78 грн за 1 літр на 59,82 грн за 1 літр 100-відсоткового спирту (з урахуванням індексу споживчих цін за 2020 рік — 5 %). Тобто чим більше міцність пива, тим більшою буде сума акцизу, що з нього сплачуватиметься!

Виробники/імпортери пива заповнюють розділ А декларації та додаток 1, у якому розраховується акциз із товарів, які оподатковуються за специфічними ставками (у т. ч. й пиво). За січень — лютий 2022 року оподаткування виробленого/імпортованого пива здійснюється за чинною ставкою акцизу 2,78 грн за 1 літр. Починаючи з березня 2022 року виробники/імпортери оподатковують пиво за ставкою акцизу 59,82 грн за 1 літр 100-відсоткового спирту. Зразок заповнення додатка 1 до декларації із застосуванням нової ставки для пива наведено у додатку 2 до листа. Пивоварам рахувати буде «весело»… ☺

Акциз з електроенергії. Для платників акцизу з електроенергії ДПСУ вигадала окремий порядок та нову форму (додаток 1 до листа), яку у вигляді додатка 10 необхідно також подати з декларацією. Детальніше — у листі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі