Теми статей
Обрати теми

Перевірки Держпраці: що, коли, як та куди тікати

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Останнім часом перевірки Держпраці стали справжньою страшилкою для роботодавців. Запитання на кшталт: що перевіряють інспектори праці та які документи готувати для Держпраці, постійно можна почути в бухгалтерських колах та на нашій гарячій лінії. Тож ми вирішили зібрати ці запитання та дати відповіді на них у цій статті.

«Чи є у Вас план, містере Фікс?»*

* «80 днів навколо світу», австралійський телевізійний мультсеріал.

Знайшли своє підприємство у Плані перевірок Держпраці на 2022 рік. Що будуть перевіряти?

Для того, щоб відповісти на це запитання, слід подивитися предмет перевірки, який зазначено в Плані здійснення заходів державного нагляду (контролю) Держпраці на відповідний рік (далі — План Держпраці). Річ у тому, що Держпраці має достатньо широкі повноваження. Ця служба контролює додержання законодавства (п. 1 Положення про Держпраці, затвердженого постановою КМУ від 11.02.2015 № 96):

— у сфері державного гірничого нагляду;

— у сферах зайнятості населення, зайнятості та працевлаштування осіб з інвалідністю;

— у сферах промислової безпеки, охорони праці, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення;

— про працю.

А ще Держпраці контролює питання загальнообов’язкового державного соцстрахування в частині призначення, нарахування та виплати допомоги, компенсацій, надання соцпослуг та інших видів матеріального забезпечення з метою дотримання прав і гарантій застрахованих осіб. До речі, саме тому ми завжди радимо вам не «гратися» з лікарняними листками. Й у разі їх неоплати причину зазначати в протоколі комісії з соцстрахування.

Повертаючись до запитання, якщо знаходимо свого роботодавця в Плані Держпраці, то відразу читаємо графу Плану «Предмет здійснення заходу державного нагляду (контролю)». Тут і буде відповідь на запитання: що будуть перевіряти.

Якщо це, наприклад, охорона праці, то бухгалтерія може розслабитися, а ось службі охорони праці підприємства доведеться напружитися.

Має право?

Чи має право Держпраці приходити сьогодні на перевірки щодо додержання законодавства про працю? Адже постанову № 823 визнано судом нечинною та й карантин діє.

Дійсно, Окружний адмінсуд м. Києва визнав протиправною та нечинною постанову № 823 (рішення від 28.04.2021 у справі № 640/17424/19 // reyestr.court.gov.ua/Review/96650930). А Шостий апеляційний адмінсуд такий висновок суду першої інстанції визнав законним (постанова від 14.09.2021 у справі № 640/17424/19 // reyestr.court.gov.ua/Review/99587458).

Це саме та постанова, якою затверджено Порядок № 823, що визначає умови здійснення контролю за додержанням законодавства про працю у формі інспекційних відвідувань та невиїзних інспектувань.

Тож із 14.09.2021 є спокуса не допустити інспекторів Держпраці, що завітали з інспекційним відвідуванням. Але з недопуском треба бути обережніше.

По-перше, Порядок № 823 заточений на питання виявлення неоформлених працівників. «Трудовий» контроль з інших питань проводиться у спосіб і в порядку, що визначені Законом № 877 (ср. ). Тобто за правилами для планових і позапланових заходів.

По-друге, навіть у питаннях неоформлених працівників у Держпраці все ще є чинні Конвенції Міжнародної організації праці, які ратифікувала Україна. І Верховний Суд — за їх застосування (постанова ВС від 10.09.2021 у справі № 817/1322/16 // reyestr.court.gov.ua/Review/99521555).

Щодо карантину, то мораторій (заборона) на перевірки Держпраці в період карантину працює (див. п. 3 розд. ІІ Закону України від 17.03.2020 № 533-IX). Але ця заборона поширюється тільки на планові перевірки! До того ж навіть із цієї заборони є винятки. Держпраці може приходити на:

— планові перевірки до суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику, а також планові перевірки з гігієни праці;

— усі позапланові перевірки.

Що готувати?

Буде перевірка Держпраці. Як зрозуміти, на які моменти слід звернути увагу та що «підчистити»? Які документи готувати на перевірку Держпраці?

Держпраці може завітати до вас із плановою або позаплановою перевіркою.

Планова. Як уже зазначали вище, спочатку дивимося предмет перевірки в Плані Держпраці. Тобто визначаємося, що хочуть перевірити у вас трудовики.

Далі знаходимо наказ № 2161. Ним затверджені форми документів, що складаються при здійсненні заходів державного нагляду та контролю Держпраці.

Форма № 1 — це Акт, що складається за результатом проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (далі — Акт заходу). У цьому акті наведено перелік питань щодо проведення заходу державного нагляду.

Залежно від предмета перевірки, ви можете визначити, в якому додатку шукати питання, що вивчаються інспекторами праці при перевірці. Наприклад,

перелік питань, що розглядаються в ході проведення перевірки з питань додержання вимог законодавства про працю, наведений у додатку 4 до Акта

З додатком визначилися? Відкриваємо його та читаємо перелік питань, які будуть вам ставити інспектори праці в ході перевірки. Цей перелік доволі об’ємний та докладний. Пройшовшись ним, можна відразу зрозуміти, де слід «підшаманити», щоб усе пройшло гладко, та які документи у вас може попросити інспектор праці.

Так, наприклад, у ході перевірки додержання вимог законодавства про працю інспектор з праці може попросити надати:

— документи, що підтверджують повноваження керівника;

— колдоговір (за наявності), положення про оплату праці, про преміювання;

— трудові договори (якщо укладалися в письмовій формі);

— накази з особового складу;

— повідомлення в ДПС про прийняття працівника на роботу;

— правила внутрішнього трудового розпорядку, а якщо ведеться підсумований облік робочого часу, то й графіки виходу на роботу (графіки змінності);

— посадові (робочі) інструкції працівників;

— трудові книжки, вкладиші до них, що зберігаються на підприємстві, та Книгу обліку руху трудових книжок і вкладишів до них;

— штатний розпис, схеми посадових окладів, тарифні сітки і схеми тарифних (посадових) розрядів (якщо на підприємстві тарифна система оплати праці);

— табелі обліку використання робочого часу;

— особові картки працівників;

— графіки відпусток та Повідомлення про початок відпустки;

— норми тривалості робочого часу на відповідний рік;

— документи щодо нарахування/виплати зарплати;

— документи, що є підставою для відрахувань із зарплати (заяви працівників, виконавчі документи, накази про відрахування, з якими ознайомлений працівник, тощо);

— графіки погашення заборгованості з виплати зарплати (якщо існує заборгованість);

— заяви, пояснення / пояснювальні записки працівників, письмові згоди працівників;

— договори про повну матеріальну відповідальність (за наявності);

— протоколи комісії соціального страхування, листки непрацездатності;

— карти умов праці при проведенні атестації робочих місць.

Цікавий момент. Якщо йде перевірка трудового законодавства й ви розумієте, що просять щось не те, показуємо інспектору п.п. «с» п. 1 ст. 12 Конвенції № 81. У ній зазначено, що інспектори праці мають право вимагати надання будь-яких документів, ведення яких приписано національним законодавством з питань умов праці. Далі просимо уточнити, яким нормативно-правовим актом у питань умов праці передбачено ведення документа, що хоче отримати інспектор.

Резюме.

Перелік документів, надання яких вимагають інспектори праці, залежить від предмета перевірки. Єдиного переліку на всі випадки не існує

Так, наприклад, якщо перевірятимуть охорону праці, промислову безпеку та гігієну праці, то практично всі з наведених вище документів, не знадобляться.

Проте можуть попросити надати перелік об’єктів, на яких здійснюються роботи підвищеної безпеки, перелік устаткування, що знаходиться на балансі підприємства, взято в оренду та здається в оренду, перелік основних матеріально-технічних засобів та споруд (балансова належність).

Перелік бажаних документів, зазвичай, інспектор праці наводить в вимозі про надання документів.

Позапланова. Перелік підстав для здійснення позапланових заходів з питань, не пов’язаних з неоформленими працівниками, наведено у ч. 1 ст. 6 Закону № 877. Це може бути, наприклад:

— власне бажання роботодавця, щоб його перевірили;

— перевірка виконання припису Держпраці;

— звернення фізичної особи про порушення, що спричинило шкоду її правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю;

— доручення Прем’єр-міністра України;

— настання аварії, смерті потерпілого внаслідок нещасного випадку або професійного захворювання, що було пов’язано з діяльністю суб’єкта господарювання.

Під час проведення позапланового заходу з’ясовуються лише ті питання, необхідність перевірки яких стала підставою для здійснення цього заходу

Такі питання повинні бути зазначені у направленні на проведення заходу державного контролю.

Зауважимо, що наявна практика вказує на те, що суди скасовують постанови про накладення штрафів у випадках, коли Держпраці виходить за межі предмета перевірки. Приклад — постанова Верховного Суду від 22.09.2021 у справі № 461/2567/18 (reyestr.court.gov.ua/Review/99796843). У ній розглядалася ситуація, коли підставою для проведення перевірки було звернення працівника-скаржника про порушення стосовно нього законодавства про працю.

У ході перевірки порушення, вказані скаржником, не підтвердилися, проте Держпраці були виявлені порушення щодо інших працівників та застосовано штраф.

Тобто Держпраці вийшла за межі предмета перевірки и перевірила те, про що не просив скаржник.

Верховний Суд зазначив, що він не повинен вдаватися до оцінки виявлених порушень щодо працівників, які не звертались до Держпраці з відповідними зверненнями щодо порушення їх прав. У результаті постанову Держпраці про накладення штрафу було скасовано.

Увага! Якщо до вас заглянули інспектори з праці з позаплановою перевіркою, то вимагати вони мають право лише документи, що стосуються питання перевірки.

Уся кухня

Яка процедура проходження перевірки? Чим підтверджуються повноваження інспектора праці? Як довго може тривати перевірка?

Планові та позапланові перевірки Держпраці проходять відповідно до Закону № 877.

До початку перевірки. Перед плановою перевіркою (не пізніше ніж за 10 календарних днів до її початку) вам повинні вручити/надіслати повідомлення про її проведення (ч. 4 ст. 5 Закону № 877).

У повідомленні зазначають: дати початку та закінчення перевірки; ваше найменування (кого будуть перевіряти) та найменування органу Держпраці, який проводитиме перевірку.

Таке повідомлення може бути направлено вам рекомендованим листом або вручено особисто під підпис керівникові / уповноваженій особі госпсуб’єкта (відокремленого підрозділу) / ФОП або його уповноваженій особі. Також можуть відправити повідомлення за допомогою електронного зв’язку.

Якщо повідомлення про планову перевірку ви не отримали або отримали із запізненням, то перевіряючих можна до перевірки не допускати.

Про позапланову перевірку не попереджають заздалегідь.

Проте незалежно від виду перевірки, до її початку інспектори зобов’язані:

1) внести запис до вашого журналу реєстрації заходів державного нагляду (контролю), якщо у вас такий журнал є (ч. 12 ст. 4 Закону № 877);

2) пред’явити направлення на проведення перевірки (копію направлення віддати вам) та свої службові посвідчення. Їх дійсність можна перевірити, зателефонувавши на «гарячу лінію» Держпраці, телефон якої зазначено за посиланням: dsp.gov.ua/do-uvahy-robotodavtsiv/

Якщо позапланова перевірка проводиться за скаргою фізособи, то також вам повинні пред’явити погодження на її проведення від Держпраці.

Строки проведення. Планові перевірки можуть тривати не більше 10 робочих днів, а щодо суб’єктів мікро-, малого підприємництва — 5 робочих днів.

Позапланові перевірки можуть тривати не більше 10 робочих днів, а щодо суб’єктів малого підприємництва — 2 робочих днів.

Результати перевірки/інспектування. За результатами перевірок можуть бути складені:

— акт (незалежно від того, чи знайшли порушення);

— припис з вимогою виправити порушення;

— постанова про притягнення до відповідальності (якщо порушення не виправили або застосування штрафу не залежить від виконання припису) або попередження;

— протокол про вчинення адміністративного порушення (якщо є необхідність притягнути до адмінвідповідальності посадову особу юрособи або ФОП).

висновки

  • У разі проведення планової перевірки предмет перевірки можна переглянути в Плані Держпраці. Предмет позапланової перевірки має бути зазначено в направленні на проведення перевірки.
  • Перелік документів, які можуть вимагати інспектори праці в ході перевірки, залежить від предмета перевірки. Єдиного переліку на всі випадки не існує.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі