Теми статей
Обрати теми

Дата розрахункової операції та ЄП-доходу для ФОП

Альошкіна Наталя, податковий експерт
ФОП на групі 3 єдиного податку (ЄП) приймає платежі через POS-термінал від кінцевого споживача і пробиває їх через РРО. При цьому сума виручки, отримана через термінал, заходить на підприємницький рахунок із затримкою до 3 банківських днів. Якою датою пробивати фіскальний чек і коли відображати єдиноподатний дохід, якщо покупець оплатив у грудні, а гроші на розрахунковий рахунок підприємця банк зарахував тільки в січні наступного року?

Дійсно, при розрахунках через POS-термінал дата здійснення розрахункової операції (формування фіскального чека) і дата відображення ЄП-доходу можуть відрізнятися. Це пов’язано з особливістю здійснення таких операцій.

Дата розрахункової операції. Під розрахунковою операцією розуміють приймання від покупця оплати в готівковій та/або безготівковій формі з використанням електронних платіжних засобів (ЕПЗ) (платіжних карток тощо) за місцем реалізації товарів (послуг) (ст. 2 Закону про РРО). Тобто розрахункова операція може бути в безготівковій формі. При цьому безготівковий розрахунок вважається розрахунковою операцією, якщо платіж здійснюється через ЕПЗ — ініціюється за допомогою платіжної картки або мобільного платіжного інструмента. Ось при прийманні від покупця оплати через POS-термінал продавець і надає можливість покупцеві розрахуватися за допомогою ЕПЗ. Значить, такі розрахунки потрапляють під визначення «розрахункова операція» і вимагають застосування РРО/ПРРО*. Для їх здійснення ФОП укладає договір еквайрингу з банком. Особливість такого договору в такому:

* Не застосовувати РРО/ПРРО при такому способі розрахунків може тільки ФОП, який звільнений від РРО/ПРРО (наприклад, ФОП — платники ЄП групи 1).

— грошові кошти, списані з карткового рахунку покупця, як правило, надходять на поточний рахунок продавця не відразу (п.п. 3 п. 4 розд. V Положення про порядок емісії електронних платіжних засобів і здійснення операцій з їх використанням, затвердженого постановою Правління НБУ від 05.11.2014 № 705);

— на поточний рахунок продавця виручка, як правило, надходить за вирахуванням комісії банку.

Розрахунки через POS-термінал передбачають видачу покупцеві: (1) фіскального чека, який формує РРО/ПРРО, і (2) квитанції платіжного термінала, яка підтверджує ініціацію переказу коштів.

Розрахунковий документ має бути сформований при здійсненні розрахункової операції, тобто в день проведення розрахункової операції через термінал.

Дата ЄП-доходу. Як ми з’ясували, розрахунки через POS-термінал є безготівковими. А для ФОП — платника ЄП датою отримання безготівкового доходу є саме дата надходження коштів на його поточний рахунок (п.п. 1 п. 292.1 і п. 292.6 ПКУ). Тобто, доки гроші на рахунок не надійшли, доходу немає. Якщо у вашому випадку оплата за товар через термінал пройшла у грудні 2021 року, а гроші на рахунок вам зайшли тільки в січні 2022 року, то квитанція платіжного термінала і фіскальний чек РРО/ПРРО будуть сформовані груднем, а в ЄП-дохід ці суми потраплять тільки в 1 кварталі 2022 року.

Як бачимо, дата ЄП-доходу при розрахунках у безготівковій формі — це завжди фактична дата надходження грошей на поточний рахунок ФОП. Тоді як дата розрахункової операції (формування фіскального чека) може відрізнятися.

І ще майте на увазі: незважаючи на те, що фактично на поточний рахунок ФОП заходить виручка за мінусом комісії банку, вважаємо, утриману комісію треба включати в ЄП-дохід. Підтверджують це й фіскали (107.01.03 БЗ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі