Теми статей
Обрати теми

Вживані ТСПТ і товарний облік

Децюра Сергій, податковий експерт
За матеріалами підкатегорії 109.02 Бази знань

Висновок документа

ФОП, які здійснюють продаж вживаних ТСПТ, у яких закінчився гарантійний строк експлуатації, зобов’язані вести облік всіх товарних запасів

ФОП — платники ЄП, які не є платниками ПДВ, знають, що за п. 12 ст. 3 Закону про РРО товарний облік вони можуть не вести, якщо НЕ провадять діяльність з реалізації ризикових товарів, у тому числі і технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту (далі — ТСПТ).

Враховуючи це, у цих ФОП виникло запитання, а чи повинні вони вести товарний облік при продажу вживаних ТСПТ, у яких закінчився гарантійний строк експлуатації?

Податківці у роз’ясненні, що коментується, прямо зазначають: якщо ФОП торгує ТСПТ, у яких закінчився гарантійний строк експлуатації, то товарний облік вести потрібно.

Такий підхід податківців не дивина. Подібним чином вони говорили у ті часи (до 01.01.2022), коли від того, чи продає ФОП — платник ЄП ТСПТ, залежав факт використання РРО/ПРРО.

Тоді вони також говорили: якщо ФОП — платник ЄП торгує ТСПТ, що були раніше у використанні, незалежно від їх гарантійного строку експлуатації, розрахунки мають проводитись із застосуванням РРО/ПРРО.

Аргументували вони це тим, що коли читати норми Закону про РРО буквально, то він не ставить обов’язок використовувати РРО/ПРРО в залежність від того, підлягає ТСПТ гарантійному ремонту (обслуговуванню) у момент його продажу чи ні. Тому, з формального погляду, достатня підстава для того, щоб ФОП-єдиноподатник змушений був застосовувати РРО — це реалізувати ТСПТ, який просто внесено до відповідного переліку. І неважливо, що такий товар далеко не новий і нині вже не підлягає гарантійному ремонту (БЗ 109.05 втратила чинність з 01.01.2022).

У п. 12 ст. 3 Закону про РРО також не ставиться обов’язок вести товарний облік у залежність від того, підлягає ТСПТ гарантійному ремонту (обслуговуванню) у момент його продажу чи ні. Тому, на жаль, по суті висновки фіскалів із роз’яснення, що коментується, є справедливими.

Отже, якщо ФОП — платник ЄП, неплатник ПДВ, продає вживані ТСПТ, то на нього може поширитися обов’язок вести товарний облік запасів.

Чому ми говоримо, що «може», а не так, як податківці, — «поширюється»?

А все через те, що для того щоб вести такий облік, ФОП — платник ЄП, неплатник ПДВ, який торгує вживаними ТСПТ, має виконати ще одну умову, а саме здійснювати розрахункові операції в розумінні Закону про РРО.

Як бачимо, про цю умову у роз’ясненні, що коментується, фіскали знову чомусь забули згадати.

Але ж ми знаємо: немає розрахункових операцій — немає товарного обліку за п. 12 ст. 3 Закону про РРО. З цим погодилися і головні фіскали в інформаційному листі № 2 за 2022 рік*.

* tax.gov.ua/data/material/000/456/563937/InfoList2_2022.pdf

Враховуючи це, ще раз відзначимо: для того щоб ФОП на ЄП без сплати ПДВ при продажу ТСПТ не був зобов’язаний вести товарний облік, він повинен узагалі не здійснювати розрахункові операції в розумінні Закону про РРО.

Також хотілося б звернути увагу на те, що у цьому роз’ясненні податківці знову сказали, що ФОП на групі 1 ЄП апріорі не повинні вести товарний облік. Цей висновок, як ми говорили раніше, є суперечливим (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 97, с. 26). Але, як бачимо, податківці від нього не відмовляються навіть при торгівлі ТСБТ таким ФОП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі