Теми статей
Обрати теми

Безкарність експорту до 400 тис. грн

Павленко Олексій, податковий експерт
Підприємство здійснило постачання товарів на експорт. Загальна сума постачання не перевищує еквівалент 400 тис. грн. Нерезидент не сплачує кошти за цей експорт й, можливо, не сплатить узагалі. Чи будуть до підприємства застосовані якісь санкції через неотримання коштів за цим експортним контрактом?

Загальна норма — ч. 5 ст. 13 Закону про валюту* встановлює, що за порушення резидентами 365-денного строку розрахунків — у тому числі за проведені експортні операції, нараховується пеня за кожен день прострочення в розмірі 0,3 % від суми боргу в інвалюті, перерахованої у гривні за курсом НБУ, встановленим на день виникнення заборгованості (дати експорту/вивезення товарів). Загальний розмір нарахованої пені не може перевищувати суми неотриманих грошових коштів за договором (вартості експортованих товарів). Нарахування/стягнення такої пені покладено на ДПСУ.

* Закон України «Про валюту і валютні операції» від 21.06.2018 № 2473-VIII.

Але з цього правила є виняток — ч. 7 ст. 11 Закону про валюту. Там зазначено, що банки та інші фінустанови під час проведення валютних операцій здійснюють безпосередній нагляд за виконанням вимог валютного законодавства резидентами та нерезидентами, що проводять валютні операції через ці фінустанови, крім валютних операцій, пов’язаних з експортом та імпортом товару на суму, що є меншою за розмір, передбачений ст. 20 Закону № 361**. У цій статті Закону № 361 визначено, що фінансові операції є пороговими, якщо сума, на яку здійснюється кожна з них, дорівнює чи перевищує 400 тис. грн або суму в іноземній валюті, еквівалентну за офіційним курсом гривні до інвалют 400 тис. грн на момент проведення фінансової операції. Ця сума на мові НБУ зветься «незначною».

** Закон України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів…» від 06.12.2019 № 361-IX.

Тож про всяк випадок перевірте, яку суму у гривнях за курсом НБУ на момент здійснення експортної операції склала заборгованість за вашим контрактом. Якщо на експорт оформляли МД, то така сума у ній зазначена. Отже, якщо заборгованість менша (не дорівнює!) за незначну суму (еквівалент 400 тис.грн), то така операція взагалі не повинна братись на контроль уповноваженим банком, у якому ви обслуговуєтесь. І проблем із ЗЕД-пенею у вас взагалі може не виникнути.

Довідково: термін «фінансова операція», який вживається в Законі № 361, доволі широкий і охоплює й такі, негрошові (зокрема, експортні), операції.

Банк навіть знімає з валютного нагляду експортні/імпортні операції, які відбулися й на більші суми, ніж еквівалент 400 тис. грн, але тільки коли незакрита/неоплачена сума боргу стане менше за цю незначну суму. Для цих цілей курс НБУ береться на дату останньої події: останньої оплати/постачання/заліку (див. п.п. 1 п. 9 Інструкції № 7***). Тож якщо заборгованість більше незначної суми, то треба отримати частину боргу, щоб залишок боргу не перевищував незначну суму, і нагляд банком буде знято.

*** Затверджена постановою Правління НБУ від 02.01.2019 № 7.

Однак ці послаблення не застосовуються у випадках штучного дроблення валютної операції, зокрема при експорті (див. п.п. 2 п. 2 Положення № 8****)!

**** Затверджене постановою Правління НБУ від 02.01.2019 № 8.

Якщо ж загальна сума усіх експортних постачань за конкретний тиждень не перевищить еквівалент 800 тис. грн, або — 3600 тис. грн за конкретний місяць, то й норми щодо дроблення на вас не поширюються.

І можна взагалі щодо ЗЕД-пені чи якихось інших санкцій не хвилюватися…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі