Теми статей
Обрати теми

Різні ставки ПДВ і розподільчі ПЗ

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Наше підприємство здійснює оподатковувані (ставка 20 %) і неоподатковувані ПДВ операції та розподіляє вхідний кредит за подвійними придбаннями. Підкажіть, як розраховувати розподільчий ПДВ, якщо в подвійних операціях одночасно беруть участь товари, оподатковувані за різними ставками (7 % і 20 %)?

На нашу думку, ставка для нарахування розподільчих ПЗ повинна застосовуватися та ж, що й у вхідних ПН. При цьому не має значення, що ви за своїми оподатковуваними постачаннями застосовуєте тільки ставку 20 %. Пояснимо.

Головна умова розподілу вхідного податкового кредиту (ПК) — наявність придбань (товарів/послуг/НА), які призначені для одночасного їх використання в оподатковуваних і неоподатковуваних операціях (ст. 199 ПКУ).

При цьому для цілей розподілу (застосування ст. 199 ПКУ) до неоподатковуваних операцій відносять операції, які:

— звільнені від оподаткування (за ст. 197, підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, міжнародними договорами (угодами)*;

* Виняток щодо деяких операцій див. «Пільги без розподілу: як рахувати ЧВ» цього номера журналу.

— не є об’єктом оподаткування.

А ось постачання товарів/послуг за зниженою (7 %, 14 % і 0 %) ставкою ПДВ належать до звичайних оподатковуваних операцій (п.п. 14.1.186 ПКУ). Отже, розподіл вхідного ПДВ відбувається пропорційно частці неоподатковуваних операцій у загальному обсязі всіх операцій (як неоподатковуваних, так і оподатковуваних за різними ставками 20 %, 14 %, 7 %, 0 %). Крім того,

суть нарахування розподільчих ПЗ — компенсувати вхідний ПК у частині подвійних придбань пропорційно розрахованій частці неоподатковуваних операцій

Звідси випливає, що розподільчі ПЗ нараховують тільки за тими придбаннями,

— які були придбані з ПДВ;

— за якими у платника є право на відображення вхідного ПДВ.

Виходячи з компенсаційної суті розподільчих ПЗ, очевидно, що нараховувати їх слід за тією ж ставкою ПДВ, за якою подвійні придбання «зайшли» до платника. При цьому нарахування розподільчих ПЗ здійснюється на базу оподаткування, отриману розрахунковим шляхом, — із застосуванням відповідного коефіцієнта, як описано вище.

Наведемо приклад. Платник здійснює одночасно оподатковувану і неоподатковувану діяльність (наприклад, продаж періодичних видань (ПДВ-пільга згідно п.п. 197.1.25 ПКУ). Коефіцієнт антиЧВ 10 %.

У грудні 2021 року директор підприємства перебував у відрядженні. Після повернення надав у бухгалтерію:

— готельний рахунок за послуги проживання на суму 4280 грн (у тому числі ПДВ за ставкою 7 % — 280 грн);

— ПН на придбання канцтоварів на суму 1200 грн (у тому числі ПДВ 20 % — 200 грн). Канцтовари оприбутковані і передані у використання в грудні 2021 року.

За цими придбаннями подвійного призначення нараховані розподільчі ПЗ у наступних обсягах:

— послуги проживання — 28 грн (4000 грн х 10 % х 7 %);

— придбання канцтоварів — 20 грн (1000 грн х 10 % х 20 %).

Таким чином, за грудень 2021 року підприємство включає до складу податкового кредиту 480 грн (280 грн + 200 грн). При цьому має бути складена зведена ПН і нараховані розподільчі ПЗ у сумі 48 грн (28 грн + 20 грн). Нагадаємо, що різні ставки ПДВ можна об'єднувати в одній ПН.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі