Теми статей
Обрати теми

Колишні «подвійні» використовуємо виключно в оподатковуваній діяльності

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Буває так, що придбали актив з метою використання в подвійних операціях. Відповідно нарахували розподільчі податкові зобов’язання (ПЗ). А фактично використали актив виключно в оподатковуваних операціях. Чи потрібно перераховувати розподільчі ПЗ за минулий період?

Із «подвійних» в оподатковувані

Як правило, питання про перегляд суми розподільчих ПЗ може виникнути, якщо ви (1) переглянули призначення товарів/послуг, НА або (2) припинили здійснення неоподатковуваних операцій.

(1) Припустимо, ви перерахували аванс за товар, який планували використати в операціях подвійного призначення, — відобразили ПК у повному обсязі (отримана зареєстрована в ЄРПН вхідна ПН) і вслід нарахували розподільчі ПЗ. Адже за ситуації, коли подвійне призначення активів чітко визначене при придбанні,

нараховувати розподільчі ПЗ за такими товарами/послугами/НА треба вже за першою подією — їх оплатою або їх отриманням

Проте на той час, коли товар фізично «зайшов» на підприємство, напрям його використання ви могли переглянути і вирішили використати його виключно в оподатковуваних операціях.

(2) Або інша ситуація, коли з середини року неоподатковуваних постачань більше немає (ви припинили здійснювати неоподатковувану діяльність). Відповідно зникає головна розподільча умова — одночасне використання товарів/послуг/НА за подвійним призначенням. Отже, далі нараховувати розподільчі ПЗ не треба. Цю ситуацію детальніше ми розглядали у «Якщо неоподатковувані операції виникли/зникли з середини року» цього номера журналу. Тут же тільки підкреслимо, що йдеться про активи, які фактично залишилися не використаними в подвійних операціях, а не про зрушення періоду нарахування розподільчих ПЗ за рахунок затримки права на ПК (ПН дефектна або зареєстрована із запізненням). Адже якщо факт використання активу в подвійних операціях відбувся, нараховувати розподільчі ПЗ все одно доведеться.

Загальний підхід

У цілому, незважаючи на те, що в ст. 199 ПКУ нічого про перегляд розподільчих ПЗ унаслідок зміни напряму використання прямо не сказано, податківці дозволяють платникові їх відкоригувати (див. лист ДПСУ від 19.02.2021 № 677/ІПК/99-00-21-03-02-06). Вони погоджуються з тим, що якщо колишні «подвійні» товари/послуги/НА починають використовуватися тільки в оподатковуваних операціях у рамках госпдіяльності, платник може зменшити ПЗ, нараховані відповідно до п. 199.1 ПКУ. Причому цієї ж позиції фіскали дотримувалися і раніше (лист ДФСУ від 21.10.2015 № 22217/6/99-99-19-03-02-15). Проте на базі таких позитивних консультацій фіскалів платникові не завадить заручитися таким же роз’ясненням, отриманим на свою адресу.

Обґрунтувати такий лояльний підхід, вважаємо, можна, апелюючи не «до букви» ПКУ, а до компенсаційної суті розподільчих ПЗ, що нараховуються в порядку ст. 199 ПКУ. Адже призначення цієї спецнорми — компенсувати вхідний ПК. При цьому відкоригувати ПЗ слід, склавши РК до зведеної розподільчої ПН і зареєструвавши його в ЄРПН. Причому якщо передоплата вже пройшла через річний перерахунок, то РК слід складати до розподільчої ПН з урахуванням уже складених до неї перерозрахункових РК.

Очевидно, що після коригування (зменшення) розподільчих ПЗ такі суми вже не братимуть участі в річному перерахунку розподільчих ПЗ. Адже вони більше не належать до подвійних придбань.

А тепер про деякі нюанси коригування розподільчих ПЗ.

Товари/послуги

За ситуації, коли актив планували використати в подвійних операціях, але так і не почали таке використання (передумали), то ніяких підстав для ПДВ-розподілу просто більше немає. Адже не виконується головна умова — немає і не планується фактичного використання в подвійних операціях.

Тобто якщо чітко відомо, що подвійні активи використовуватися за подвійним призначенням не будуть — напрям їх використання змінився, логічно провести коригування (зменшення) ПЗ.

Наприклад, перерахований аванс за оренду складу до кінця року і нараховані розподільчі ПЗ згідно з п. 199.1 ПКУ. Проте вже з середини року стало відомо, що склад використовуватиметься тільки для зберігання оподатковуваного товару. Вважаємо, вже з наступного звітного місяця за місяцем зміни напряму використання складу логічно перерахувати розподільчі ПЗ у бік зменшення. Адже оренда складу вже не належить до подвійних придбань. Водночас при фіскальному підході буде безпечніше дочекатися фактичного використання подвійного активу виключно в оподатковуваній діяльності. Так, якщо йдеться:

— про послуги, період використання — це період, в якому послуги були фактично надані платникові;

— про МШП або матеріали — період, в якому вони були передані в експлуатацію або у виробництво;

— про товари, то вони будуть використані в періоді їх постачання покупцеві.

Враховуючи, що прямо про подібне коригування в ПКУ нічого не сказано, бажано в цьому питанні запастися індивідуальним роз’ясненням.

Що стосується НА, то для них періодом початку використання буде період введення об’єкта в експлуатацію. При цьому за авансами, перерахованими за НА, підхід такий самий, як і за товарами/послугами. Тобто передумали використовувати в подвійних операціях до або в момент уведення в експлуатацію НА — перераховуємо розподільчі ПЗ, нараховані за передоплатою. А ось щодо НА, які вже встигли частково взяти участь у подвійних операціях, «своя пісня».

Продаємо подвійний НА

Отже, аналогічно з товарами/послугами, якщо придбані та/або вироблені НА використовуються частково в оподатковуваних, а частково — в неоподатковуваних операціях, платник зобов’язаний нараховувати розподільчі ПЗ згідно з п. 199.1 ПКУ. А ось продаж НА є оподатковуваним постачанням, а це означає, що такий подвійний НА буде використаний чітко в оподатковуваній діяльності. Тобто тут маємо справу якраз зі зміною напряму використання активу з «подвійного» на «оподатковуваний». Причому саме таку ситуацію описують податківці у вищезгаданому листі ДПСУ від 19.02.2021 № 677/ІПК/99-00-21-03-02-06 (ср. ). І вони дозволяють платникові за допомогою РК відкоригувати (зменшити) нараховані розподільчі ПЗ згідно з п. 199.1 ПКУ (причому з урахуванням річного перерахунку за п. 199.4 ПКУ) за колишніми подвійними НА.

При цьому, звертаючись до компенсаційної суті ст. 199 ПКУ, логічно діяти за аналогією з п. 198.5 ПКУ, що дозволяє при оподатковуваному використанні зменшити компенсуючі ПЗ. У такому разі, спираючись на п. 189.1 ПКУ, вважаємо

відкоригувати ПЗ слід, виходячи з балансової (залишкової) вартості НА, що склалася на початок періоду продажу

Адже частково НА вже встиг узяти участь у подвійних операціях. До речі, у випадку із зворотною зміною напряму використання (з «оподатковуваних» у «подвійні»), податківці наполягають у будь-якому випадку на нарахуванні розподільчих ПЗ, виходячи з бази оподаткування, визначеної п. 189.1 ПКУ (101.14 БЗ).

Зверніть увагу: податківці у своєму листі дозволяють здійснювати перерахунок розподільчих ПЗ за усіма подвійними НА незалежно від періоду їх придбання або початку їх фактичного використання в подвійних операціях.

У цілому, логіка в такому підході є. Проте вважаємо, коли НА вирішили продати в році придбання, востаннє його слід уключити в річний перерахунок у році продажу (з урахуванням проведеного ПДВ-коригування при продажу).

А ось якщо «подвійний» об’єкт НА продається в подальших роках (після того, як він уже взяв участь у річному перерахунку), підстав для здійснення будь-яких річних перерахунків по ньому, вважаємо, немає.

Крім того, оскільки прямої норми про зменшення розподільчих ПЗ у ПКУ усе ж таки немає, а думка фіскалів мінлива, у будь-якому випадку безпечніше платникові заручитися індивідуальною консультацією на свою адресу.

«Старі» НА. На жаль, у частині «старих» НА подвійного призначення (придбаних/виготовлених до 01.07.2015) офіційних роз’яснень контролерів немає.

Нагадаємо, за ними до складу ПК включали вхідний ПДВ у частині, що припадає на частку оподатковуваних операцій, а не нараховували розподільчі ПЗ. Вважаємо, за такими «старими» НА*.

* Про них див. «Перерахунки за старими НА».

Логічно було б відновлювати ПК, виходячи з балансової (залишкової) вартості на початок періоду продажу (аналогічно з тим, як це в деяких випадках допускає п. 36 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

Тобто включити на підставі бухгалтерської довідки до складу ПК суму вхідного ПДВ виходячи з бази оподаткування визначеної за п. 189.1 ПКУ балансової вартості НА, що склалася на дату початку використання повністю в оподатковуваних операціях.

Відповідно якщо «старі» НА усе ще беруть участь у триразових «необоротних» перерахунках, то востаннє їх включаємо в річний перерахунок у році продажу об’єкта (при тому, що до кінця року його вже немає).

Якщо «подвійний» об’єкт НА продається в подальших роках (після того, як він уже взяв участь у триразових «необоротних» перерахунках), то ніяких річних перерахунків за ним уже не буде.

Складаємо РК

Податківці допускають складання коригуючого РК у разі, якщо після складання і реєстрації в ЄРПН зведеної ПН, складеної згідно з п. 199.1 ПКУ, відбуваються зміни суми розподільчих ПЗ.

Причому коригування (зменшення) розподільчих ПЗ можна оформити за допомогою одного РК. При цьому платник податків зазначає в такому РК (101.15 БЗ):

— у першому рядку помилкові дані рядка зі знаком «-». При цьому в графі 1.2 такого РК в обов’язковому порядку вказується номер за порядком рядка зведеної коригованої ПН;

— у другому рядку виправлені показники обсягу товарів/послуг/НА. При цьому в графі 1.2 такого РК ставимо новий черговий порядковий номер рядка, якого не було у зведеній коригованій ПН.

Важливо: у тому випадку, коли товар/послуга/НА вже пройшов через річний перерахунок і ми коригуємо ПЗ, такий РК складається до зведеної розподільчої ПН уже з урахуванням перерозрахункових РК.

Зверніть увагу: для РК до зведених ПН, складених згідно з пп. 199.1 і 198.5 ПКУ, так само як і для самих цих зведених ПН, установлений спеціальний строк реєстрації в ЄРПН — протягом 20 календарних днів, що йдуть за останнім календарним днем звітного місяця (п. 201.10 ПКУ).

Само собою, на них також поширюється мораторій на штрафи за несвоєчасну реєстрацію в ЄРПН.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі