Теми статей
Обрати теми

Жінки — військовозобов’язані

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Ми вже писали про необхідність стати на військовий облік практично всім жінкам (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 103, с. 7). Ця новина, мабуть, нікого не залишила байдужим. Тож сьогодні продовжуємо розбирати питання, повязані з появою Переліку № 313* зі спеціальностями та професіями, після одержання яких жінок беруть на військовий облік військовозобов’язаних.

* Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, затверджений наказом Міноборони від 11.10.2021 № 313.

З 23.04.2021 ч. 11 ст. 1 Закону України від 25.03.92 № 2232-XII запрацювала в новій редакції. У результаті право формувати перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, було передано від КМУ до Міноборони.

Здавалося б, нічого не віщувало бурі, але… Але хтось у Міноборони вирішив підійти до питання формування такого переліку дуже педантично. Оскільки практично кожна військова спеціальність (професія) моє свій цивільний відповідник, то до Переліку № 313 потрапили… правильно! — практично всі спеціальності та професії.

Що це означає?

Якщо ви знаходите свою спеціальність або професію в Переліку № 313, то вам слід звернутися до терцентру комплектування та соцпідтримки (ТЦК та СП, колишні выйськкомати) за місцем реєстрації.

ЗСУ на сторінці в Фейсбук (дуже офіційне джерело ☺) надали короткий алгоритм цього дійства. Жінкам пропонується знайти себе у Переліку № 313, повідомити про це роботодавця, зібрати необхідні документи, звернутися до ТЦК та СП, пройти медогляд та надати документи + висновок військово-лікарської комісії до ТЦК та СП. Загалом вийде такий пакет документів:

— заява про взяття на військовий облік (надає ТЦК та СП);

— паспорт або ІD-картка, реєстраційний номер облікової картки платника податків;

— фотокартка 3 х 4 см (в окремих роз’ясненнях йде мова про 3 такі фотокартки);

— свідоцтво про народження дітей (документи про опіку) за наявності;

— документ про здобуття спеціальності та/або професії (в окремих роз’ясненнях йде мова про необхідність мати ще й довідку від роботодавця про поточну професію);

— рішення військово-лікарської комісії про придатність за станом здоров’я для проходження служби в мирний або у воєнний час (оформлення у ТЦК та СП).

Якщо з документами та висновком військово-лікарської комісії все гаразд, отримаєте військово-обліковий документ.

Військово-обліковий документ потрібно буде пред’явити роботодавцеві, у тому числі при прийнятті на роботу

Військові збори також можуть стати для вас реальністю.

Щодо призову. У мирний час жінки можуть бути прийняті на військову службу та службу у військовому резерві тільки в добровільному порядку (за контрактом).

А ось у воєнний час, дійсно, може світити призов на військову службу чи залучення для виконання робіт із забезпечення оборони держави.

Чи мені потрібно?

Чи потрібно ставати на військовий облік вагітній жінці? Так. Вагітність — не хвороба. Тож якщо жінка придатна до проходження військової служби за станом здоров’я та віком (від 18 до 60 років), її візьмуть на військовий облік військовозобов’язаних. Аналогічна ситуація й із тими, хто виховує малолітніх дітей.

Проте імовірність призову в таких випадках дуже мала. Зазвичай враховують сімейні обставини та поточний стан здоров’я людини.

Чи потрібно ставати на військовий облік жінці, яка має спеціальність із Переліку № 313, але за нею ніколи не працювала? Військові наразі підходять до цього питання формально. Є спеціальність — ставай на облік*. Хоча сенсу в цьому ми не бачимо.

* Див. брифінг командування Сухопутних військ щодо роз`’яснення положень Переліку № 313.

Чи потрібно ставати на військовий облік жінкам-ФОП і непрацюючим жінкам, якщо вони мають спеціальність із Переліку № 313? Так, потрібно. До речі, щодо ФОП. У них рулить не тільки спеціальність, а й КВЕД.

А якщо проігнорую?

До кінця 2022 року за «ігнор» жінками обов’язку стати на військовий облік обіцяють не штрафувати (хоча це поки що тільки слова). А потім за ухилення від військового обліку в особливий період жінці загрожуватиме адмінштраф від 850 до 1700 грн (ст. 210 КпАП).

Щодо кримінальної відповідальності, то ухилення військовозобов’язаного від військового обліку після попередження, зробленого відповідним керівником ТЦК та СП, карається штрафом від 5100 до 8500 грн або виправними роботами на строк до одного року (ст. 337 ККУ).

На старт, увага… Чи краще зачекати?

Що маємо на сьогодні.

Петиція про скасування розширеного переліку професій, представниці яких є військовозобов’язаними, набрала необхідні 25000 голосів буквально за дві доби. Тож її повинен розглянути Президент.

Голова Комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки повідомив, що дійшов згоди з Міністром оборони щодо перегляду переліку «в бік зменшення та здорового глузду».

28.12.2021 у парламенті зареєстровано законопроєкт № 6482 про внесення змін до ст. 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу». Він

пропонує запровадити добровільну (за власним бажанням) постановку на військовий облік жінок

Єдиний виняток — жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з медичною діяльністю. Щодо них добровільність не працює.

висновки

  • Якщо ви не фанатка військового обліку, то радимо зачекати. Тут на вашу користь грають два фактори.
  • Перший фактор — час. Стати на військовий облік слід до кінця 2022 року. Процедуру постановки обіцяють спростити.
  • Другий фактор — можновладці отримали можливість заробити бонуси у виборців-жінок, частково скоротивши Перелік № 313. Хто ж відмовиться від такої можливості?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі