№3

Податки & бухоблік, січень, 2022/№ 3 Інші номери журналу ›
  • Жінки — військовозобов’язані Ми вже писали про необхідність стати на військовий облік практично всім жінкам (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 103, с. 7). Ця новина, мабуть, нікого не залишила байдужим. Тож сьогодні продовжуємо розбирати питання, повязані з появою Переліку № 313* зі спеціальностями та професіями, після одержання яких жінок беруть на військовий облік військовозобов’язаних.
  • Тютюнова ПДВ-пільга: що у роздробі? Закон № 1914* приніс чимало сюрпризів. Не обійшов він і ПДВ. Зокрема, з 1 січня 2022 року пільгуються друге і подальші постачання тютюнових виробів, тютюну, промислових замінників тютюну і рідин, що використовуються в електронних сигаретах. Про наслідки такого ПДВ-звільнення операцій з постачання тютюнової продукції для оптових і роздрібних торговців наша розмова.
  • Без РРО/ПРРО, але з РК і КОРО*, або Кому на селі жити добре Зашморг РРО остаточно затягнувся на шиях усіх ФОП — тепер це вже доконаний факт. Як вони не пручалися, врятуватися випало лише єдинникам групи 1. А ще в останню хвилину змінили вирок єдинникам груп 2 — 4. Щоправда, тільки тим, які здійснюють роздрібну торгівлю на території села при дотриманні певних обмежень. Замість РРО їм дозволили працювати з РК і КОРО. Та вугілля, як відомо, від сажі не біліше. От селяни й чухають тепер потилицю, чи варто намагатися потрапити в безРРОшний рай, чи краще залишитися в РРОшному пеклі? Не агітуючи ні за те, ні за інше, розповімо сьогодні про всі недоліки й переваги роботи з РК і КОРО, зокрема на селі. А ви вже самостійно вирішите, що вам по серцю.
  • Облікова політика на службі юрособи: обертаємо на свою користь Про облікову політику (ОП) сказано і написано чимало*. Це й зрозуміло, адже від її складових залежать показники не лише фінансової, але й податкової звітності з податку на прибуток. Зосередимося на практичних ситуаціях, які дозволять підприємству управляти ОП і обернути її на свою користь. А саме знизити або рівномірно розподілити податкове навантаження. Також окреслимо ризики некоректного застосування встановлених елементів ОП або незакріплення їх у наказі — це, одразу скажемо, предмет маніпуляцій при перевірці з боку податкових органів.
  • Виробники алкоголю та звіт № 1-ОА Сьогодні розглянемо деякі питання щодо необхідності подання Звіту за формою № 1-ОА виробниками алкогольних напоїв. І в рамках цієї теми розглянемо ще таке цікаве звернення. Підприємство — виробник пива. Виготовлене пиво воно реалізує самостійно через свої роздрібні точки. Але є і ліцензія на оптову торгівлю, яку придбали про всяк випадок і яка так і не знадобилася. Чи потрібно йому подавати звіт 1-ОА, якщо оптової торгівлі не ведеться? Якщо так, то чи треба зазначати у звіті всі обсяги реалізованого в роздріб пива? Податківці наполягають, що підприємство має подавати цей звіт і відображати у гр. 9 розділу І обсяги реалізованого в роздріб пива, та погрожують штрафом у 17 тис. грн!
  • Нові бюджетні рахунки На початку чергового нового року стабільно трапляється дежавю — та ж сама історія: змінюються бюджетні рахунки для сплати податків, зборів, ЄСВ, а платники за звичкою жбурляють свої гроші за старими реквізитами. І якщо кошти не повернуть автоматично, доводиться перейматися проблемою повернення таких платежів. Тож, шановні читачі, щоб не вскочити в таку халепу і в 2022 році, а якщо все-таки вскочили — повернути назад свої гроші, читайте цей матеріал.
  • ФОП на ЄП із РРО: версія Комітету Лист Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики від 30.12.2021 № 04-32/10-2021/409504
  • Чек РРО без секунд як привід для штрафів Лист ДПСУ від 14.12.2021 № 4636/ІПК/99-00-07-05-01-06
  • Повідомлення про прийняття на роботу: є зміни! Постанова КМУ від 28.12.2021 № 1392
  • Бухгалтерський тест за грудень Для бухгалтера головне — упевненість. Зрозуміло, коли під рукою підшивка журналу або «ай-фактор» — проблем немає. Але іноді відповідь потрібна миттєво. А давайте суто між нами перевіримо, чи добре «зайшли» теми грудневих номерів.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі