Теми статей
Обрати теми

Повідомлення про прийняття на роботу: є зміни!

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань

Висновок документа

Внесено зміни до постанови КМУ від 17.06.2015 № 413, якою встановлено порядок подання Повідомлення про прийняття працівника на роботу. Форму Повідомлення викладено в новій редакції

Чому знадобилися зміни? Виною тому Закон України від 15.07.2021 № 1667-IX (далі — Закон № 1667). Його ч. 1 ст. 23 установлено, що до початку виконання робіт (надання послуг) гіг-спеціалістом резидент Дія Сіті повідомляє про укладення гіг-контракту податківців у порядку, установленому КМУ.

Пояснимо. Гіг-контракт — це цивільно-правовий договір (далі — ЦПД) про виконання робіт та/або надання послуг, укладений між гіг-спеціалістом та резидентом Дія Сіті.

Що змінилося? З набранням чинності постановою, що коментується, пріоритетним способом подання Повідомлення стає подання за допомогою засобів електронного зв’язку з використанням КЕП. І тільки якщо у роботодавця відсутня для цього технічна можливість, Повідомлення можна буде віднести податківцям на папері з копією в електронній формі. А ось варіант подання виключно на папері прибрали.

Переходимо до форми Повідомлення. Її змінено. Основних змін дві.

Перша. У табличній частині Повідомлення додано нову графу «7. Унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності)». Шукайте цей номер в одному з біометричних документів працівника/гіг-спеціаліста: в ID-картці чи в закордонному паспорті громадянина України (там, де фото, поле «Запис №/Record №»).

Друга зміна. Розширено з двох до чотирьох коло категорій осіб, які слід зазначати в графі «5. Категорія особи**». При цьому категорії «1 — наймані працівники з трудовою книжкою» та «2 — наймані працівники без трудової книжки» замінено на «1 — наймані працівники за основним місцем роботи» та «2 — працівники за сумісництвом». Крім того, додано нові дві категорії: «3 — гіг-спеціалісти за гіг-контрактом» та «4 — працівники на підставі ЦПД».

І ось тут починається найцікавіше. Кого слід відображати з категорією 4 — працівники за ЦПД? Сама постанова на це запитання відповіді не дає. Що стосується ч. 3 ст. 24 КЗпП та ч. 1 ст. 23 Закону № 1667, на виконання яких ця постанова розроблена, то вони не вимагають від роботодавців подавати Повідомлення на осіб, що працюють за ЦПД.

Ба більше, формулювання від КМУ «працівник на підставі ЦПД» викликає подив. Адже якщо мова йде саме про працівника, то це трудовий договір (контракт). За ЦПД виконує роботи (надає послуги) фізична особа — підрядник (виконавець), а не працівник.

З урахуванням наведеного, вважаємо, що підстави для подання Повідомлення на осіб, які виконують роботи (надають послуги) за ЦПД, наразі відсутні. Відповідальності за неподання Повідомлення на таких осіб немає.

Проте якщо ви все-таки вирішили подати Повідомлення на звичайну особу, що виконує роботи (надає послуги) за ЦПД, то врахуйте таке. На відміну від трудового договору, ЦПД не оформлюють наказом/розпорядженням. Тож, на нашу думку, у графі «9. Номер наказу або розпорядження про прийняття на роботу/укладення гіг-контракту» слід вказати номер ЦПД, а в графі «10. Дата видання наказу або розпорядження…» — дату договору.

Звісно, хотілося б почути думку Мінекономіки щодо цієї ситуації. Запит направили.

Увага! На момент підготовки номера постанова, що коментується, не набрала чинності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі