Теми статей
Обрати теми

Громадянські доходи ФОП-спрощенця

Децюра Сергій, податковий експерт
Крім доходів від здійснення підприємницької діяльності, ФОП — платники єдиного податку можуть отримувати і громадянські доходи, тобто доходи, які не пов’язані зі здійсненням підприємницької діяльності. Що це за доходи і як відзвітувати про їх отримання ФОП-спрощенцю, поговоримо далі.

Обов’язок декларувати. Навіть ті ФОП-спрощенці, які весь 2021 рік перебували на ЄП, інколи будуть зобов’язані за результатами року подавати декларацію про майновий стан і доходи.

Робити це вони мають, коли за рік отримали дохід як звичайна фізособа (тобто громадянський), який підлягає оподаткуванню ПДФО і ВЗ. Наприклад, у випадку отримання спадщини чи доходу від продажу корпоративних прав, продажу рухомого чи нерухомого майна, здачі в оренду власного майна як фізособа-громадянин тощо.

Строк подання. У ПКУ чітко не прописано, у які строки ФОП-спрощенець має подати декларацію про майновий стан у випадку отримання громадянських доходів. Відомо тільки те, що на спрощенців правила подання цієї декларації, які прописані у п. 177.5 ПКУ, не поширюються. А отже, говорити про те, що таку декларацію слід подати у строк, зазначений у п.п. 49.18.5 ПКУ, тобто протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) року, не варто.

Та коли ж тоді слід подавати цю декларацію ФОП-спрощенцю?

На наш погляд, за громадянські доходи ФОП-спрощенець має подавати цю декларацію у строки, передбачені для подання декларації звичайною фізособою-громадянином. Річ у тому, що звітувати в такому випадку за отримані доходи буде не ФОП-спрощенець, а звичайна фізособа-громадянин.

На це вказують і фіскали в категорії 105.09 БЗ.

Таким чином, подати декларацію про майновий стан і задекларувати в ній громадянські доходи ФОП-спрощенець може до 1 травня року, наступного за звітним (п.п. 49.18.4 ПКУ).

Якщо ФОП-спрощенець звітує за громадянськими доходами у строк, установлений для подання річної декларації про майновий стан фізособою-громадянином, то і сплачувати нарахований у ній податок він буде у строк, установлений для сплати такими платниками ПДФО і ВЗ, тобто до 1 серпня року, наступного за звітним (п. 179.7 ПКУ). Про це горять і фіскали у своїх роз’ясненнях*.

* dp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/520166.html

Заповнення декларації. Дохід ФОП-спрощенця, отриманий від здійснення ним підприємницької діяльності, ПДФО і ВЗ не оподатковується. Відповідно до п.п. 165.1.36 ПКУ він не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу громадянина.

Водночас це не говорить про те, що такі суми у декларації про майновий стан вказувати не потрібно.

Для таких доходів у декларації відведено своє місце. А саме: суму таких доходів слід вказувати в рядку 11.1 розд. III «Доходи, які не включаються до загального річного оподатковуваного доходу» декларації про майновий стан. На це прямо вказує п.п. 1 п. 3 розд. ІІІ Інструкції № 859, а також фіскали у категорії 103.24 БЗ.

Водночас зазначення таких сум у декларації на розрахунок ПДФО і ВЗ до сплати не вплине, оскільки всі суми, відображені у розд. ІІІ цієї декларації, наводяться тільки інформативно.

Що стосується нарахування ПДФО і ВЗ із громадянських доходів, то їх нарахування здійснюється в загальному порядку. Детально про це читайте в одному з наступних номерів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі