Теми статей
Обрати теми

ФОП змінював систему оподаткування: як відзвітувати з ЄСВ

Савченко Олена, налоговый эксперт
Як заповнювати річну ЄСВ-звітність підприємцям на загальній системі і на єдиному податку, ми вже з вами з’ясували. А тепер давайте розберемося, як звітувати з ЄСВ тим ФОП, які протягом звітного року змінювали систему оподаткування. Наприклад, переходили із загальної системи на єдиний податок і назад, або з єдиного на загальну систему.

Передусім тут потрібно запам’ятати два важливих правила.

Правило 1: якщо ви змінювали систему оподаткування у звітному році, то місяці роботи на загальній системі показуєте в ЄСВ-додатку 1 до декларації загальносистемника (далі — додаток ЄСВ 1 ЗС), а місяці роботи на єдиному податку, відповідно, в ЄСВ-додатку 1 до єдиноподаткової декларації (далі — додаток 1 ЄП).

Тобто використовуємо принцип — розділяй, а не змішуй!

Правило 2: якщо подаємо річну декларацію загальносистемника, отже, обов’язково заповнюємо і додаток ЄСВ 1 ЗС. А сформувати і заповнити його повинні всі ФОП, які весь звітний рік або його частину працювали на загальній системі.

Якщо ФОП на загальній системі був звільнений від сплати ЄСВ, то додаток ЄСВ 1 ЗС він все одно заповнити повинен.

А тепер розглянемо на конкретних прикладах, як відзвітувати з ЄСВ підприємцеві, який курсував між загальною системою і єдиним податком. Усі ситуації розглядаємо в межах 2021 року.

Ситуація 1. ФОП перебував на загальній системі — перейшов на єдиний податок. У цьому випадку ФОП за підсумками року потрібно буде подати дві декларації: декларацію загальносистемника із заповненим додатком ЄСВ 1 ЗС і декларацію єдиноподатника із заповненим додатком 1 ЄП.

У додатку ЄСВ 1 ЗС заповнюємо тільки ті місяці, протягом яких у звітному році ФОП перебував на загальній системі.

У додатку 1 ЄП покажемо тільки ті місяці, в яких він перебував на єдиному податку.

Якщо ФОП в усіх місяцях роботи на єдиному податку був звільнений від сплати ЄСВ за себе, то додаток 1 ЄП він може не формувати (детальніше про це див. «Як ФОП-єдиноподатнику відзвітувати з ЄСВ за 2021 рік»).

А ось за період роботи на загальній системі, як ми вже сказали (див. «ФОП і декларація про доходи — 2021»), з ЄСВ відзвітувати потрібно в будь-якому випадку.

Ситуація 2. ФОП перебував на єдиному податку, потім перейшов на загальну систему. У цьому випадку при переході зі спрощенки на загальну систему оподаткування ФОП уже подавав декларацію єдиноподатника із заповненим ЄСВ-додатком.

Відповідно його завдання — відзвітувати з ЄСВ за частину року, коли ФОП працював на загальній системі. Більше від нього нічого не вимагають.

Ситуація 3. ФОП перебував на загальній системі, перейшов на єдиний податок і повернувся на загальну систему. Ця ситуація схожа на попередню, тобто за період роботи на єдиному податку ФОП уже відзвітував (у тому числі і з ЄСВ) після того, як покинув спрощенку.

А ось у додатку ЄСВ 1 ЗС до декларації загальносистемника він покаже два періоди роботи на загальній системі: перший — до переходу на спрощенку, другий — після переходу зі спрощенки.

Відобразити цей момент потрібно при заповненні розділу 8 «Тип платника та період перебування (місяць)» додатка ЄСВ 1 ЗС. Якщо ФОП перебував на загальній системі двічі в році, потрібно заповнити дані у двох рядках.

От і всі премудрощі. Як бачите, нічого складного.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі