Теми статей
Обрати теми

Покупець повертає товар: що в товарному обліку ФОП?

Нестеренко Максим, податковий експерт
Покупець повернув товар, придбаний раніше у ФОП. Чи має ФОП відображати таке повернення у своєму товарному обліку?

Однозначної відповіді на це запитання немає. Згідно з п.п. 5 п. 3 розд. ІІ Порядку № 496* вибуттям товару вважається ситуація, коли ФОП повертає товар постачальнику. Тобто коли ФОП придбав товар, а потім повертає його постачальнику — така операція однозначно повинна відображатися в товарному обліку.

* Затверджений наказом Мінфіну від 03.09.2021 № 496.

А чи потрібно відображати в товарному обліку ситуацію, коли покупець повертає придбаний товар ФОП? Чи є таке повернення надходженням товару для товарного обліку ФОП? Порядок № 496 не дає прямої відповіді на це запитання. Однак деякі натяки на відповідь містяться власне у Формі обліку.

Згідно з описом графи 7 Форми обліку надходження товарів відображається у випадку: (1) придбання ФОП цих товарів; (2) повернення товарів від покупця; (3) внутрішнього переміщення товарів (наприклад, їх переміщення зі складу ФОП на торгову точку).

Тобто Форма обліку передбачає, що в ній відображається надходження товарів, якщо ці товари були повернуті ФОП його покупцями.

Але чи завжди ФОП має відображати повернення товарів від покупця у Формі обліку? Якщо відштовхуватися від того, як відображався у Формі обліку власне продаж цього товару, логіка підказує два варіанти.

Варіант 1. Продаж товару ФОП проводив через РРО/ПРРО. У такому випадку первісний продаж товару покупцю ФОП у своєму товарному обліку не відображав. Згідно з п.п. 5 п. 3 розд. ІІ Порядку № 496 вибуття товару у графі 8 Форми обліку відображається, лише якщо продаж товару відбувався без РРО/ПРРО.

Тож якщо ФОП провів продаж товару через РРО/ПРРО, а потім покупець повернув цей товар, логічно у Формі обліку не відображати ані продаж товару, ані його повернення покупцем. Бо ж інформація про продаж і повернення товару в такому випадку буде міститися в розрахункових документах, які видасть ФОП за допомогою РРО/ПРРО.

Варіант 2. Продаж товару ФОП не проводився через РРО/ПРРО. У такому випадку при продажу товару ФОП відображав його вибуття (п.п. 5 п. 3 розд. ІІ Порядку № 496). Тому якщо покупець повертає придбаний товар, логічно у товарному обліку ФОП відобразити надходження цього товару у графі 7 Форми обліку.

Приклад. 05.01.2022 ФОП за безготівковим розрахунком продав стіл вартістю 10000 грн. 06.01.2022 покупець повернув придбаний стіл.

img 1

Звертаємо увагу! Позиція податківців наразі з цього питання невідома. Тож, на нашу думку, безпечніше відображати у Формі обліку будь-які повернення. Принаймні поки що.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі