Теми статей
Обрати теми

Готівка на рахунок ФОП: податківці закручують гайки?

Нестеренко Максим, податковий експерт
За матеріалами підкатегорії 107.01.03 Бази знань

Висновок документа

До доходу ФОП — платника ЄП включаються всі кошти, які отримуються на поточний рахунок, відкритий для здійснення підприємницької діяльності, у тому числі кошти, отримані у готівковій формі та внесені на цей поточний рахунок

Ну от тобі й маєш! Невже податківці заявляють, що виручка, отримана ФОП-єдиноподатником, уключається до єдиноподаткової декларації двічі — при надходженні коштів і при внесенні готівкової виручки на рахунок?

З іншої консультації у тій же підкатегорії 107.01.03 бачимо іншу позицію податківців: якщо ФОП у звітному податковому періоді вносить на свій рахунок суму готівки, яка на момент унесення вже була врахована в обліку, така сума готівки повторно не включається до єдиноподаткового доходу. За умови, що: (1) у платіжному документі зазначено призначення платежу — виручка за певний період; (2) з отриманого доходу сплачено єдиний податок.

Тож вважаємо, що в консультації, яка коментується, податківці просто невдало висловилися. Тим більше що далі вони посилаються на п. 292.6 ПКУ, де зазначено: датою доходу для платника єдиного податку є дата надходження коштів у грошовій формі (готівковій або безготівковій).

При торгівлі за готівку дохід від покупця надходить один раз. Тобто підприємець спочатку отримує виручку в готівковій формі, а потім вносить її на свій підприємницький рахунок. Звичайно, що дохід у такому випадку відображається лише один раз.

Висновок документа

Кошти, отримані не від підприємницької діяльності, що надійшли на рахунок ФОП, включаються до його доходу як платника ЄП

Тут податківці, по суті, не сказали нічого нового. У ФОП-єдиноподатників проблема з поповненням рахунку власними коштами досить давня. Причому, схоже, що позиція фіскалів стала ще жорсткішою. Раніше податківці наполягали, аби сума готівки, внесеної на підприємницький рахунок, не перевищувала суму його доходу, відображену в обліку (див. лист ДФСУ від 22.10.2018 № 4504/Т/99-99-13-01-02-14/ІПК). Це — явний натяк на те, аби до готівкової виручки не затесалися власні готівкові кошти фізособи, які вона хоче ввести у підприємницький обіг.

Якщо немає доказів, що вони вже були оподатковані, це, на думку фіскалів, єдиноподатковий дохід ФОП. Така позиція — явне порушення принципу, згідно з яким рішення платника апріорі вважається правильним (п.п. 4.1.4 ПКУ).

Раніше податківці ще говорили, що необхідно конкретизувати походження власних коштів фізособи, які вносяться на підприємницький рахунок (див. БЗ 107.01.03, втратила чинність з 01.01.2021). У свіжій консультації, що нині коментується, немає й цієї поблажки: вносиш власні кошти — мусиш їх оподаткувати єдиним податком. І не важливо, що ці кошти вже могли бути оподатковані, наприклад, ПДФО. Та й Верховний Суд ухвалює рішення, які НЕ є поблажливими до ФОП (див. постанову ВС від 23.02.2021 у справі № 804/1935/16 // reyestr.court.gov.ua/Review/95138796).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі