Теми статей
Обрати теми

Непрацездатні виплати у Д1

Костенко Ніна, експерт з питань оплати праці
Лікарняні й допомога по вагітності та пологах — це виплати, які входять до бази нарахування ЄСВ. Їх відображення в Д1 Податкового розрахунку має свої нюанси. Саме про такі нюанси й піде мова в цій статті. Традиційно йтимемо від простого до складного.

Лікарняні

Суму лікарняних відображаємо в Д1, сформованому за той місяць звітного кварталу, у якому вони були фактично нараховані в бухобліку.

Правила відображення такі.

1. Лікарняні відображаємо окремо від інших виплат, нарахованих застрахованій особі у звітному місяці. Якщо лікарняні нараховує звичайний роботодавець, то за рядком із їх сумою в графі 08 проставляємо код категорії застрахованої особи:

— «29» — якщо непрацездатним був працівник, до бази нарахування якого застосовували ставку ЄСВ 22 %;

— «36» — за працівником з інвалідністю, ЄСВ — 8,41 %.

2. Якщо лікарняні нараховані за декілька місяців, то в Д1 вказуємо їх із розбиттям за місяцями, на дні яких припадає період тимчасової непрацездатності і за які нараховано лікарняні. Місяць і рік, за який нарахована непрацездатна виплата, зазначаємо в графі 10.

У графі 12 відображаємо кількість календарних днів тимчасової непрацездатності, які припали на місяць, зазначений у графі 10.

Приклад 1. Балуйко Дмитро Іванович хворів з 22.11.2021 по 06.12.2021. Лікарняні нараховані у грудні 2022 року, у тому числі за 9 к. дн. у листопаді — 2958,93 грн (ЄСВ — 650,96 грн), за 6 к. дн. у грудні — 1972,62 грн (ЄСВ — 433,98 грн). Сума зарплати за фактично відпрацьований час у грудні — 8181,82 грн (ЄСВ — 1800,00 грн).

Порядок відображення лікарняних у Д1 показано на рис. 1.

img 1

завантажити файл

Цікавий момент. Якщо маємо справу з внутрішнім сумісником, то і зарплату, і лікарняні, нараховані за основним місцем роботи та за сумісництвом, відображаємо в Д1 в окремих рядках.

Ідемо далі. Доволі часто зустрічається ситуація, за якої працівникові, що захворів в останні робочі дні місяця, за дні хвороби нараховують зарплату, а потім, уже в наступному місяці, сторнують її й нараховують лікарняні. У такому випадку в Д1 за місяць сторнування окремими рядками зазначаємо:

— зарплату, помилково нараховану за дні тимчасової непрацездатності, і нарахований на неї ЄСВ зі знаком «мінус» (!). У графі 10 — місяць, за який була нарахована зарплата (а не проведення сторнування!);

— лікарняні, нараховані замість відсторнованої зарплати.

Приклад 2. У листопаді працівниці Одарченко Олені Іванівні була нарахована та виплачена зарплата за повністю відпрацьований місяць. Проте в грудні виявилося, що вона з 29 листопада по 8 грудня перебувала на лікарняному. У результаті в грудні працівниці було нараховано зарплату за грудень (17000 грн, ЄСВ — 3740 грн), відсторновано зарплату за 2 робочих дні листопада, на які припала хвороба (2000 грн, ЄСВ — 440 грн), а також нараховано лікарняні за листопад (1446,58 грн, ЄСВ — 318,25 грн) та за грудень (5786,32 грн, ЄСВ — 1272,99 грн).

Порядок відображення лікарняних в Д1 показано на рис. 2.

img 2

завантажити файл

Допомога по вагітності та пологах

Допомогу по вагітності та пологах відображаємо в Д1, сформованому за той місяць звітного кварталу, в якому вона була фактично нарахована в бухобліку. Проте не загальною сумою, а з розбиттям (розподіленням) за місяцями, на які припадає період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Розподілені суми допомоги порівнюємо з мінімальною зарплатою та максимальною базою нарахування ЄСВ для цілей правильного обчислення суми страхових внесків.

У Д1 звичайні роботодавці суму допомоги по вагітності та пологах відображають, проставляючи в графі 08 код категорії застрахованої особи:

«42» — якщо до бази нарахування застосовують ставку ЄСВ 22 %;

«43» — за працівницею з інвалідністю, ставка ЄСВ — 8,41 %.

Кількість днів відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, що припадає на відповідний місяць, вказуємо в графі 15.

Графу 14 (кількість днів у трудових відносинах) у місяці початку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами заповнюємо за рядком із зарплатою. Якщо зарплата не нараховувалась, то графу 14 заповнюємо за рядком з допомогою.

У рядках, де зазначаємо допомогу за майбутні повні місяці відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, графа 14 = графі 15.

У місяці завершення декретної відпустки, якщо вона закінчується не в останній календарний день місяця, значення графи 14 дорівнює кількості календарних днів у такому місяці.

висновки

  • Суму лікарняних та декретних відображаємо в Д1, сформованому за той місяць звітного кварталу, у якому вони були фактично нараховані в бухобліку.
  • Кількість днів тимчасової непрацездатності, що припали на відповідний місяць, вказуємо в графі 12 Д1, а кількість днів відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами — у графі 15.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі