Теми статей
Обрати теми

Д1: відпускні мотиви

Вишневський Михайло, податковий експерт
Грудень є місяцем, у якому працівники полюбляють йти у відпустку. Цьому сприяють і різдвяно-новорічні свята, які приєднаються до відпустки й збільшать кількість днів відпочинку. Також грудень — це період міграції працівників від одного роботодавця до іншого або ж на вільні хліби. Тож, упевнені, стаття з відображення в Д1 відпускних та компенсації за невикористану відпустку стане вам у нагоді.

Відпускні в Д1

Відпускні у Д1 відображаємо в тому місяці звітного кварталу, в якому вони були нараховані (у бухобліку). Це випливає з назв граф додатка.

Зауважимо, що на практиці звичайні підприємства застосовують два варіанти нарахування відпускних:

1) у тому місяці, в якому їх виплачують;

2) у тому місяці, на який припадають календарні дні відпустки.

Обидва варіанти є правильними (див. листи Мінфіну від 23.02.2018 № 35220-07-10/5151 та від 13.10.2017 № 35220-07-2/27938).

Таким чином, якщо відпускні наступного місяця (наприклад, січня) виплачують авансом у поточному місяці (грудні), а нараховують у наступному місяці (січні), то в Д1 за грудень їх суми потрапити не повинні. Такі відпускні слід відобразити в Д1 за січень.

Якщо ж відпускні наступного місяця (січня) виплачують і нараховують у поточному місяці (грудні), то їх слід відобразити в Д1 за місяць нарахування (грудень). Але при цьому в графі 10 зазначаємо місяць, за який вони нараховані (січень).

У Д1 суми відпускних зазначаємо в окремих рядках, проставляючи в графі 09 код типу нарахувань «10»

Зауважимо, що з кодом типу нарахувань (КТН) «10» у графі 09 відображаємо будь-які відпускні, нараховані працівнику. Тобто не лише за період щорічної відпустки, а й за період інших оплачуваних відпусток, як-то відпустки на дітей, бойової відпустки, навчальної відпустки тощо.

У графі:

— 08 проставляємо той же код категорії застрахованої особи, з яким відображаємо зарплату, нараховану такій особі (у загальному випадку за звичайними працівниками — «1», за особами з інвалідністю, які працюють у звичайних юросіб і ФОП, — «2»);

— 10 — місяць і рік, за які нараховані відпускні.

Приклад 1. Працівнику Пугачу Олегу Петровичу (основне місце роботи, повна зайнятість) було надано частину щорічної відпустки з 28.12.2021 по 08.01.2022.

Сума зарплати за фактично відпрацьовані дні грудня — 9000 грн (ЄСВ — 1980 грн).

Сума відпускних за період щорічної відпустки становить 3728,80 грн, у тому числі за 4 календарні дні грудня — 1491,52 грн (ЄСВ — 328,13 грн), за 6 календарних днів січня — 2237,28 грн (ЄСВ — 492,20 грн).

Варіант 1. Усю суму відпускних за грудень та січень підприємство нараховує в грудні. У цьому випадку в Д1 за грудень інформація про виплати, нараховані працівнику, буде відображена так, як показано на рис. 1.

img 1

завантажити файл

Варіант 2. Підприємство нараховує відпускні окремо за кожен місяць, на який припадає відпустка. Тоді в Д1 за грудень потрапить лише частина відпускних, нарахована за дні відпустки, що припала на грудень 2021 року (див. рис. 2).

img 2

завантажити файл

А ось відпускні за січень будуть нараховані в січні й відображені в Д1 за січень у Розрахунку за І квартал 2022 року.

Ідемо далі.

Компенсація

Компенсацію за дні невикористаної відпустки в Д1 відображаємо в загальній сумі заробітної плати місяця нарахування. Окремо її виділяти з КТН «10» не потрібно.

Приклад 2. Працівниця Омельченко Тетяна Андріївна (основне місце роботи, повна зайнятість) звільнилася 31.12.2021 у відпустці без збереження зарплати. При проведенні остаточного розрахунку їй було нараховано лише компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки та додаткової відпустки на дітей (6169,28 грн, ЄСВ — 1357,24 грн).

У Д1 компенсацію відображаємо як звичайну зарплату. Дивимося рис. 3.

img 3

завантажити файл

Відрахування відпускних при звільненні

Ще одна цікава ситуація: працівник звільняється до закінчення робочого року, за який він уже одержав відпустку повної тривалості. Роботодавець проводить відрахування із зарплати за дні відпустки, що були надані в рахунок невідпрацьованої частини робочого року.

Суму відрахованих відпускних у Д1 зазначаємо в місяці відрахування окремо від заробітної плати. При цьому проставляємо:

— у графі 09 — КТН «10»;

— у графі 10 — місяць і рік, за які раніше були нараховані «перегуляні» відпускні;

— у графах 16 і 17 — суму сторнованих відпускних зі знаком «мінус»;

— у графі 20 — також зі знаком «мінус» суму ЄСВ, що була нарахована на суму сторнованих відпускних.

Графи 21 — 24 заповнюємо в загальному порядку.

Приклад відображення в Д1 відрахованих сум відпускних шукайте на с. 14, приклад 3.

Із трудовими виплатами у Д1 розібралися. Переходимо до виплат за цивільно-правовими договорами.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі