Теми статей
Обрати теми

Винагорода за цивільно-правовим договором

Костенко Ніна, експерт з питань оплати праці
Цивільно-правові договори (ЦПД) на виконання робіт (надання послуг) з фізособами, напевно, укладала переважна більшість підприємств та ФОП. Проте за такими договорами недостатньо прийняти роботи (послуги) та нарахувати (виплатити) винагороду підряднику (виконавцю). Відомості про такі договори та виплачені за ними суми слід ще й відобразити в Об’єднаній звітності. Почнемо з Д1.

Суму винагороди за ЦПД за виконані роботи чи надані послуги, що укладений з фізособою, включаємо до Д1 Розрахунку, сформованого за той місяць звітного кварталу, у якому вона була нарахована в бухобліку.

У Д1 винагороду, нараховану звичайним страхувальником, відображаємо в окремому рядку з кодом категорії застрахованих осіб «26» у графі 08.

Приклад 1. Зі сторонньою особою (непрацівник підприємства) Коваленко Оленою Вікторівною укладено договір підряду. Дата початку роботи за договором — 11.10.2021. Роботи виконано та акт виконаних робіт підписано — 29.10.2021. Сума винагороди — 7800 грн (ЄСВ — 1716 грн).

Винагороду відображаємо в Д1 за жовтень. Кількість днів у ЦПД-відносинах вказуємо в графі 14 (див. рис. нижче).

img 1

завантажити файл

Окремо зупинимося на ситуації, коли строк дії ЦПД перевищував один місяць. У цьому випадку суму за договором ділимо на кількість календарних місяців, протягом яких діяв ЦПД та за які нараховано винагороду (ч. 2 ст. 7 Закону № 2464).

Приклад 2. Зі сторонньою особою укладено договір підряду. Дата початку роботи за договором — 29.11.2021. Роботи виконано та акт виконаних робіт підписано — 20.12.2021. Винагорода нарахована в грудні 2021 року.

Оскільки винагорода за весь обсяг виконаних робіт нарахована в грудні 2021 року, а роботи виконувалися (договір діяв) протягом двох місяців (листопада — грудня), то загальну суму винагороди ділимо на 2.

У Д1 за грудень винагороду, що припадає на кожен календарний місяць, відображаємо в окремому рядку, зазначаючи в графі 09 Д1 код «1» (сума доходу за виконані роботи (надані послуги), строк виконання яких перевищує календарний місяць).

У Д1 за листопад на особу також формуємо рядок з кількістю днів у цивільно-правових відносинах, але без сумових показників.

Зауважимо, якщо ви тривалий ЦПД закриваєте щомісячно з урахуванням виконаного обсягу робіт на кінець місяця, то й у Д1 винагороду (її частину) за таким договором зазначаєте в місяці нарахування. У Д1 вказуєте ту суму винагороди, яка була нарахована у відповідному місяці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі