Теми статей
Обрати теми

Відображаємо в Д5 переведення, переміщення, призначення

Вишневський Михайло, податковий експерт
Переведення на постійну посаду/роботу та переміщення з одного структурного підрозділу до іншого, а також призначення на нову посаду входять у число підстав для заповнення і подання Д5. Розглянемо, як ці події відобразити в додатку.

Одна з підстав для формування Д5 — це переведення працівника на іншу постійну посаду (роботу) у того ж страхувальника. А ось відомості про тимчасове переведення (наприклад, згідно зі ст. 33 або 34 КЗпП) до Д5 вносити не потрібно.

Увага! Не вважається переведенням на іншу роботу переміщення працівника на тому ж підприємстві на інше робоче місце, до іншого структурного підрозділу в тій же місцевості, доручення роботи на іншому механізмі або агрегаті в межах спеціальності, кваліфікації або посади, обумовленої трудовим договором. Проте переміщення з 01.01.2021 також відображаємо в Д5.

Як відрізнити переведення від переміщення?

Переведення передбачає зміну трудових функцій працівника, а переміщення — ні

Наприклад, бухгалтер стає головним бухгалтером підприємства без припинення трудового договору. Це переведення. Змінюється трудова функція працівника.

Інша ситуація. Касир працював у магазині № 1, а тепер працюватиме в магазині № 2. Це переміщення.

На практиці запитують: а чи потрібно в графі 15 Д5 посаду працівника, якого переміщують, зазначати з найменуванням відділу (підрозділу), в який його переміщують? Якщо згідно зі штатним розписом назва підрозділу не є частиною назви посади працівника, то ні, не потрібно.

Наприклад, у штатному розписі є декілька структурних підрозділів: аптека № 1, аптека № 2, аптека № 3 тощо. При цьому назви посад працівників, що в них працюють, указані просто «фармацевт». У разі переміщення такого працівника-фармацевта з однієї аптеки до іншої в графі 15 вказують «фармацевт».

Якщо ж у штатному розписі назва посади (професії) розширена термінами та словами, які уточнюють місце роботи, то вказуєте її з урахуванням такого розширення.

Тобто дивимося штатний розпис та те, як у ньому вказано назву посади.

Що стосується призначення, то КЗпП оперує цим терміном як аналогом до слів «прийняття», «обрання», «затвердження на посаду» (див. ст. 1471). На жаль, пенсійники не пояснили, що вони мали на увазі, коли розширили перелік підстав для подання Д5 «призначенням на нову посаду». Проте оскільки призначення зазначене поряд з переведенням у найменуванні графи 12 Д5, то можна припустити, що йдеться про ситуацію, за якої працівника, що вже перебуває в трудових відносинах із роботодавцем, призначають на нову посаду.

Для відображення таких подій, як переведення або переміщення чи призначення, формуємо в Д5 окремий рядок. Якщо працівник — основний, у графі 07 вказуємо категорію особи «1», якщо сумісник — «2». У графі 10 — дата початку роботи на новому місці. У графі 12 — «1». Обов’язково заповнюємо кадрові графи 13 — 15.

Приклад 1. Олешенко Антон Петрович (основне місце роботи), секретар, переведено на постійну роботу коректором з 15.11.2021.

На працівника формуємо один рядок у Д5, в якому зазначаємо дату початку роботи за новою посадою (див. рис. 1 на с. 17).

img 1

завантажити файл

У разі коли працівника в одному місяці було прийнято на роботу і переведено (переміщено) на іншу посаду, то на нього в Д5 формуйте два рядки. Перший рядок — із датою прийняття на роботу. Другий — із датою початку роботи на новій посаді. У графі 12 першого рядка (з прийняттям на роботу) зазначайте «0», другого рядка (з переведенням) вказуйте «1».

Тобто на кожну подію свій рядок.

Аналогічно діємо й у випадку, коли працівника було переведено (переміщено) і звільнено. В одному рядку зазначаємо інформацію про переведення/переміщення (у графі 10 вказуємо дату початку роботи за новою посадою, на яку переведено працівника (дату переміщення), а в графі 12 — «1»), в іншому рядку — інформацію про звільнення.

Приклад 2. Карповича Максима Семеновича було прийнято на роботу з 01.10.2021 на умовах зовнішнього сумісництва. З 15.11.2021 його було переміщено до іншого структурного підрозділу, а 31.12.2021 він звільнився за власним бажанням.

На працівника формуємо три рядки в Д5: один з інформацією про прийняття, другий — про переміщення, третій — про звільнення (див. рис. 2).

img 2

завантажити файл

висновки

  • Факт переведення (переміщення або призначення працівника на нову посаду) відображаємо у Д5 в окремому рядку, проставляючи в графі 12 — «1».
  • Якщо працівника в одному місяці звітного кварталу було переведено і звільнено, то в Д5 кожну подію відображаємо в окремому рядку.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі