Теми статей
Обрати теми

Дитячі відпустки

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
У Д5 роботодавці повинні відображати початок та закінчення наступних трьох дитячих відпусток: відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років та відпустки для догляду за дитиною від 3 до 6 років. Усі інші відпустки до Д5 потрапити не повинні. Проте й з відображенням перелічених вище дитячих відпусток вистачає мороки. Розбираємо проблемні питання.

Кожну дитячу відпустку в Д5 Об’єднаного звіту відображаємо в окремому рядку. У графі 07 зазначаємо категорію особи:

— «5» у разі відображення початку/закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами;

— «6» — відпустки для догляду за дитиною до 3 років;

— «4» — відпустки для догляду за дитиною від 3 до 6 років.

Незалежно від виду дитячої відпустки кадрові графи 13 — 15 у Д5 заповнювати не потрібно.

Приклад 1. Ємченко Ганні Антонівні (основне місце роботи) надано відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами з 11.10.2021.

На працівницю формуємо рядок у Д5, у якому зазначаємо в графі 07 категорію особи «5», а в графі 10 — дату початку відпустки (див. рис. 1).

img 1

завантажити файл

Увага! Не рідкість, коли відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами продовжується на підставі листка непрацездатності на 14 календарних днів. У такому випадку в Д5 закінчення відпустки відображаємо з урахуванням продовження.

Якщо в працівниці у звітному кварталі закінчилася відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами і почалася відпустка для догляду за дитиною до 3 років (закінчилася відпустка для догляду за дитиною до 3 років і почалася відпустка для догляду за дитиною від 3 до 6 років), то на неї в Д5 формуємо два рядки. Один — із датою закінчення першої відпустки, другий — із датою початку наступної відпустки для догляду.

Приклад 2. Гладченко Ірина Іванівна (основне місце роботи) відразу після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, а саме з 20.12.2021, йде у відпустку для догляду за дитиною до 3 років.

У Д5 формуємо два рядки: на кожну подію свій рядок (див. рис. 2).

Якщо працівниця, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, не перериваючи її, вийшла на роботу на умовах неповного робочого часу на своє робоче місце в того ж роботодавця, то такий вихід у Д5 не відображаємо. Адже тут немає ані початку нових трудових відносин, ані закінчення відпустки до 3 років.

Якщо ж працівниця перервала відпустку для догляду за дитиною до 3 років, то в Д5 формуємо на неї рядок з датою закінчення такої відпустки.

img 2

завантажити файл

Приклад 3. Григорчук Світлана Іванівна (основне місце роботи) перервала відпустку для догляду за дитиною до 3 років і вийшла на роботу на умовах неповного робочого часу з 01.11.2021.

Закінчення відпустки для догляду за дитиною до 3 років показуємо в окремому рядку. А ось рядка з датою початку роботи після виходу з відпустки в Д5 бути не повинно. Адже трудові відносини не переривалися (див. рис. 3).

img 3

завантажити файл

Окремо зупинимося на ситуації, коли працівниця звільняється, перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до 3 (6) років. У цьому випадку в Д5 на неї формуємо два рядки: перший — із датою закінчення відпустки для догляду, другий — із датою припинення трудових відносин і підставою звільнення. Причому якщо працівниця звільняється:

— у період відпустки для догляду, то в графі 16 Д5 за двома рядками документом-підставою буде наказ (розпорядження) про припинення трудового договору;

— останнім днем відпустки, то в графі 16 за рядком з датою закінчення відпустки зазначаєте реквізити наказу (розпорядження) про надання такої відпустки, а за рядком із датою звільнення — реквізити наказу (розпорядження) про звільнення.

Приклад 4. Голік Майя Іванівна (основне місце роботи) звільнилася 31.12.2021 за власним бажанням у період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років.

На працівницю в Д5 формуємо два рядки і в графі 16 зазначаємо реквізити наказу про звільнення (див. рис. 4).

img 4

завантажити файл

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі