Теми статей
Обрати теми

Комп’ютерні програми від/для нерезидента та ІТ-пільга з ПДВ

Солошенко Людмила, податковий експерт
Як застосовувати ІТ-пільгу з ПДВ (п. 261 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ) при операціях з нерезидентами, а саме при продажу програмної продукції (ПП) нерезидентам/придбанні ПП у нерезидентів? Чи треба за такими операціями складати податкові накладні (ПН)?

Продаж ПП нерезиденту. Для ПДВ-обліку операції з програмною продукцією є послугами. Місце постачання визначають за правилами пп. «а», «в» «послугового» п. 186.3 ПКУ, тобто за покупцем. Тому при продажу ПП покупцеві-нерезиденту місце постачання знаходиться «за межами» митної території України і така операція — це необ’єктне постачання (що не є об’єктом ПДВ, лист ДФСУ від 26.07.2019 № 3512/6/99-99-15-03-02-15/ІПК). Ну а оскільки операція не підпадає під об’єкт, то ІТ-пільга до неї взагалі не застосовується.

І до речі, на запитання про те, як у ПДВ-обліку відображати операції з постачання ПП нерезиденту — як пільгові чи як необ’єктні — податківці у БЗ 101.05 відповідають: як необ’єктні. І пояснюють, що ІТ-пільга тут незастосовна, оскільки може застосовуватися тільки за наявності об’єкта оподаткування (тобто за умови, що операція первісно підпадає під об’єкт). А в цьому випадку така умова не дотримується.

Оскільки продаж ПП нерезиденту — необ’єктне постачання, то:

— на таку операцію не треба складати ПН;

— таку операцію (з місцем постачання «за межами») необхідно показати у безПДВшному рядку 5 декларації з ПДВ і розшифрувати в «позамежних» постачаннях у таблиці 1 додатка Д5. А ось заповнювати таблицю 2 додатка Д5 і розраховувати суму пільг з ПДВ за нею не треба (адже це, повторимо, необ’єктне постачання, а не пільгове, і ІТ-пільга до нього не застосовується).

Придбання ПП у нерезидента. А ось якщо підприємство придбаває ПП у нерезидента, то місце постачання послуг знаходиться в Україні, а отже, послуги є об’єктом оподаткування ПДВ. Проте водночас для ПП діє пільговий режим оподаткування — ІТ-пільга за п. 261 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ. Нагадаємо: пільгуються операції з ПП, плата за які не вважається роялті (оскільки роялті за п.п. 196.1.6 ПКУ взагалі не є об’єктом ПДВ). При цьому спосіб придбання програми — на матеріальних носіях, в електронному вигляді (через електронну пошту, Інтернет), шляхом доступу до програми через хмарні сервіси або шляхом придбання ключів активації — для ПДВ-пільги значення не має, оскільки у будь-якому випадку операції з ПП звільняються від ПДВ (лист ДПСУ від 26.10.2020 № 4408/ІПК/99-00-05-06-02-06).

Виходить, у нерезидента здійснюємо пільгове придбання: придбаваємо ПП, звільнену від ПДВ. А як відомо, послуги від нерезидентів у ПДВ-обліку відображають по-особливому: за правилами ст. 208 ПКУ. Звідси і запитання: чи виписувати на пільгові послуги від нерезидента пільгову ПН? Чи показувати пільгове придбання у нерезидента в декларації з ПДВ?

Ні, на пільгові послуги від нерезидента не треба складати пільгову ПН і відображати таку операцію в декларації. Тим паче, що рядків для цього в декларації не передбачено (нерезидентські рядки 6 і 13 призначені для відображення сум із ПДВ).

Про те, що при придбанні у нерезидента ПП (у тому числі будь-яких змін, оновлень, додатків, доповнень та/або розширень функціонала комп’ютерних програм) у підприємства-покупця не виникає жодних ПДВ-наслідків (у тому числі обов’язку зі складання та реєстрації ПН і відображення такої операції в декларації з ПДВ), говорять і податківці (листи ДПСУ від 21.07.2021 № 2853/ІПК/99-00-21-03-02-06, від 30.03.2021 № 1291/ІПК/99-00-21-03-02-06).

Тому запам’ятайте: ні при продажу ПП нерезиденту, ні при придбанні ПП у нерезидента складати ПН не треба.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі