Теми статей
Обрати теми

Що буде у лютому

Заборона на пластикові пакети. З 10 грудня 2021 року уже ввели заборону на безоплатне розповсюдження пластикових пакетів у магазинах, на ринках, у закладах громадського харчування та сфері послуг із винятками (наприклад, біорозкладані пакети).

У зв’язку з цим, хоча й із запізненням, КМУ постановою від 20.12.2021 № 1387 установив мінімальні ціни на пакети. Вони почали діяти з 01.01.2022.

Розмір мінімальних цін на пакети у формі рукава з дном та відкритою горловиною із стінками товщиною понад 50 мікрометрів складає:

— 2 грн — у випадку, коли йдеться про пакети без ручок та бокових складок. Ціна ж пакета без ручок та з боковими складками становить 2,5 грн;

— 2,5 грн — у випадку, коли йдеться про пакети з ручками та без бокових складок. Ціна ж пакета з ручками та боковими складками становить 3 грн.

Якщо суб’єкт не враховуватиме розмір мінімальних цін на пакети з 01.02.2022, то до його посадових осіб зможуть застосувати адмінштраф за ст. 1652 КУпАП. Санкція становитиме 2550 грн. Повторне порушення протягом року — 3400 грн.

Ставки податку. З 1 січня 2022 року зросли розміри ставок багатьох податків. Так, збільшилися ставки екоподатку та різних видів рентної плати, а саме рентної плати за користування надрами в цілях, не пов’язаних із видобуванням корисних копалин, за користування радіочастотним ресурсом України, за спеціальне використання води, за спеціальне використання лісових ресурсів.

Водночас, оскільки з більшості із вищеперелічених видів податків платники звітують щокварталу, то використовувати нові ставки слід, тільки звітуючи за І квартал 2022 року. Подаючи звітність за IV квартал (не пізніше 09.02.2022), слід буде брати для розрахунку податку минулорічні ставки.

Винятком є тільки рентна плата за користування радіочастотним ресурсом. Із цього виду ренти звітують не щокварталу, а щомісяця. Тому платники цього виду ренти вже при поданні місячної декларації в лютому (за січень) мають застосовувати оновлені ставки.

Крім того, варто пам’ятати, що коли ренту рахують для «стільникового радіозв’язку», ліцензії на користування яким отримано з 01.01.2022, то розрахунок слід здійснювати, використовуючи оновлені ставки рентної плати, але без застосування коефіцієнтів, прописаних у п. 254.4 ПКУ.

Звіт із праці. Держстат затвердив нові форми Звіту з праці (наказ від 25.06.2021 № 135).

Уводяться в дію оновлені звіти з праці за:

— формою № 1-ПВ (квартальна) — зі звіту за І квартал 2022 року;

— формою № 1-ПВ (місячна) — зі звіту за січень 2022 року.

Отже, юрособи, відокремлені підрозділи подавати звіт із праці за січень 2022 року (його подають не пізніше 7-го числа місяця, наступного за звітним періодом) мають уже за оновленою формою.

Звітування на рік уперед. Платники податку на майно (плати за землю, податку на нерухоме майно і транспортного податку), а також агротоваровиробники, які у 2022 році бажають бути платниками сільгоспЄП, повинні подати звітність на рік уперед не пізніше 20 лютого 2022 року. Оскільки граничний день подання цієї річної звітності припадає на вихідний (20 лютого — неділя), то останнім днем подання звітності з цих податків є 21.02.2022.

BankID. З 1 лютого 2022 року Нацбанк установлює плату (постанова від 12.01.2022 № 2) за користування Системою BankID. При цьому ці тарифи встановлюються НБУ лише для учасників Системи BankID НБУ — банків та інших компаній, що надають комерційні послуги (тобто тарифи не стосуються користувачів — фізичних осіб). Отже, міф про те, що доступ до Дії стане платним, так і залишився міфом...

Інвалідний норматив. До кінця лютого роботодавці мають підрахувати, чи виконали вони минулого року норматив із працевлаштування осіб з інвалідністю, і не пізніше 1 березня подати Звіт про зайнятість і працевлаштування таких осіб.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі