Теми статей
Обрати теми

ПН та сучасність

Войтенко Тетяна, податковий експерт
За час воєнного стану та нереєстрації ПН багато чого забулося. Тому виникла купа питань щодо того, як яку ПН складати. Ми вирішили заповнити цю прогалину і розібрати «по кісточках» порядок оформлення ПН практично для будь-якої стандартної і нестандартної ситуації. Та все ж спочатку нагадаємо строки реєстрації ПН за лютий — травень 2022 року.

Право складати податкові накладні (ПН) мають виключно зареєстровані платники ПДВ, унесені в установленому порядку до Реєстру платників цього податку з присвоєнням індивідуального податкового номера (ІПН).

З початку воєнного стану (з 24.02.2022) неможливо було зареєструвати ПН та розрахунки коригування (РК) до них. Адже Єдиний реєстр податкових накладних (ЄРПН) не працював. Відновив свою роботу ЄРПН з 27.05.2022. Із цієї ж дати з’явилась можливість реєструвати ПН/РК. При цьому за ПДВ-платниками залишився обов’язок зареєструвати і всі ПН/РК за лютий, березень, квітень та травень 2022 року, які не були зареєстровані внаслідок того, що ЄРПН був «на паузі».

Тож строки, протягом яких можна без штрафів зареєструвати ПН, залежать від того чи має платник ПДВ під час воєнного стану можливість реєструвати ПН/РК чи ні (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків та перелік документів на підтвердження має визначити Мінфін. Проте поки що цього не сталося. Наразі є тільки проєкт наказу.

Відтак, якщо ПДВ-платник має можливість виконувати свій податковий обов’язок, він повинен зареєструвати ПН, складені за операціями з постачання товарів/послуг, здійсненими (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ):

1) протягом лютого — травня 2022 року,— до 15 липня 2022 року (див. БЗ 101.16). Тобто останній день граничного строку реєстрації — 14.07.2022;

2) починаючі з 1 червня 2022 рокуу стандартні строки, визначені п. 201.10 ПКУ (залежно від того, у першій чи другі половині місяця вони складені). Тобто для ПН, складених:

— з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, — до останнього календарного дня (включно) календарного місяця їх складання;

— з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, — до 15 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, у якому вони складені.

Для зведених компенсуючих та розподільчих ПН (п. 198.5, п. 199.1 ПКУ) граничний строк реєстрації — протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем місяця, в якому вони складені.

А от якщо платник під час дії воєнного стану не має можливості виконувати податкові обов’язки, то всі незареєстровані ПН воєнного періоду він без штрафів зможе зареєструвати протягом 6 місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні (див. відповідь на питання 6 Інформлиста 3/2022).

Ті ПДВ-платники, у яких протягом воєнного стану відновилася можливість виконувати податковий обов’язок, мають зареєструвати ПН з граничним строком реєстрації:

1) з 1 лютого 2022 року до дня відновлення можливості реєстрації — протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей. Наприклад, можливість реєстрації ПН у платника з’явилась лише 04.07.2022. Тоді перебіг 60 календарних днів, відведених для реєстрації ПН, почнеться з 1 серпня 2022 року (з 1-го числа, місяця наступного за місяцем відновлення можливості реєстрації). Отже, такі ПН треба буде зареєструвати не пізніше 29 вересня 2022 року (включно);

2) після відновлення можливості реєстрації — у стандартні строки (залежно від того в першій чи другій половині місяця вони складені). Скажімо, якщо можливість реєстрації ПН у платника з’явилась 4 липня 2022 року, то ПН датовані з цього числа мають бути зареєстровані в загальні строки.

Якщо ж платник ПДВ на час воєнного стану перейшов на сплату єдиного податку (ЄП) за ставкою 2 %, то він має зареєструвати ПН за податковими зобов’язаннями, які виникли починаючи з лютого 2022 року до дня переходу на спецЄП протягом 60 календарних днів з дня повернення на систему оподаткування, на якій такий платник перебував до обрання особливої спрощенки (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Тобто протягом 60 календарних днів з дня відновлення ПДВ-реєстрації (див. БЗ 101.16, відповідь на питання 7 Інформлиста 3/2022).

А якщо покупець товарів/послуг за звітні періоди лютий — травень 2022 року сформував податковий кредит (ПК) на підставі первинних документів і станом на 15.07.2022 такий ПК не підтверджений зареєстрованими ПН? Чи треба його коригувати (зменшувати)?

Тут теж важливо чи мав постачальник можливість на цю дату виконувати свій податковий обов’язок та чи обирав він спецЄП. Так, без зареєстрованих станом на 15.07.2022 ПН право на ПК зберігається, якщо такий ПК, сформований за звітні періоди лютий — травень 2022 року на підставі первинних документів, отриманих за операціями з придбання товарів/послуг від платника ПДВ, який:

1) не має можливості своєчасно виконувати податкові обов’язки — за умови реєстрації ПН протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення такої можливості, або протягом 6 місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні. Втім, якщо в зазначені строки ПН так і не будуть зареєстровані, ПК за первинкою, має бути виключений з декларації відповідного періоду шляхом подання уточнюючого розрахунку (УР) (див. відповідь на питання 3 Інформлиста 3/2022);

2) має можливість реєструвати ПН — якщо ПН зареєстровані до 15 липня 2022 року. Якщо ж ПН буде зареєстрована після 15.07.2022, тоді треба буде відкоригувати ПК, сформований у лютому — травні 2022 року за первинкою, через подання УР до ПДВ-декларації відповідного звітного періоду (див. відповідь на питання 9 Інформлиста 3/2022);

3) постачальник перейшов на сплату ЄП за ставкою 2 % — за умови, що ПН будуть зареєстровані протягом 60 календарних днів з дня відновлення реєстрації такого постачальника платником ПДВ (див. БЗ 101.15, відповідь на питання 2 Інформлиста 3/2022).

А якщо не подавали ПДВ-декларації за лютий — травень 2022 року? Як тоді відобразити ПК?

У разі якщо за операціями лютого — травня 2022 року не формували ПК на підставі наявних первинних документів та не подавали за ці періоди ПДВ-декларації, суму ПДВ можна включити до складу ПК вказаних звітних періодів за зареєстрованими до 15.07.2022 ПН. Водночас це можна зробити і в наступних звітних періодах протягом 365 календарних днів з дати складання таких ПН з урахуванням зупинення строків, визначених п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ (див. БЗ 101.13).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі