Теми статей
Обрати теми

ПН на дипломатичну місію

Войтенко Тетяна, податковий експерт
За вимогами п. 197.2 ПКУ звільняються від ПДВ-оподаткування операції з постачання товарів/послуг: (1) для власних потреб дипломатичних представництв, консульських установ іноземних держав і представництв міжнародних організацій в Україні; (2) для особистого використання дипломатичним персоналом цих дипмісій та членами їх сімей, що проживають разом із ними. А що з ПН? Розбираємося!

Таке звільнення від сплати ПДВ застосовується виходячи з принципу взаємності стосовно кожної окремої держави та/або відповідно до міжнародних договорів України. Здійснюється воно шляхом щомісячного відшкодування ПДВ безпосередньо отримувачу таких товарів/послуг — дипломатичній місії. Для цього дипмісія подає до податкової за своїм місцезнаходженням заяву згідно з додатком 1 до Порядку № 1240. До такої заяви дипмісія додає, зокрема, ПН від постачальників у разі придбання товарів/послуг за безготівковим рахунком (п. 6 Порядку № 1240), які при цьому нараховують ПДВ у загальному порядку. Тобто дипломатичним місіям ПН від продавців товарів/послуг потрібні для відшкодування сум ПДВ, безготівково сплачених ними під час придбання таких товарів і послуг на митній території України (п. 6 Порядку № 1240).

Втім п. 9 Порядку № 1240 виокремлює операції, які саме звільняються від ПДВ виходячи з принципу взаємності та/або відповідно до міжнародних договорів. Це операції, пов’язані з:

— будівництвом, ремонтом та реконструкцією будинків і приміщень для розміщення диппредставництв, консульських установ та представництв міжнародних організацій, у тому числі резиденції керівників дипмісій;

— придбанням чи орендою службових, житлових і нежитлових приміщень для потреб диппредставництв, установ та представництв міжнародних організацій, якщо контракти (договори) укладено від імені дипмісії або держави, яка її направила.

Тож на ці пільгові операції з п. 9 Порядку № 1240 постачальники оформляють безПДВшні ПН — з поміткою «Без ПДВ» у графі «Складена на операції, звільнені від оподаткування» верхньої лівої частини ПН.

Аби промаркувати ПН, складені на адресу дипломатичних місій (як загальних, так і пільгових) у разі постачання їм товарів/послуг з оплатою у безготівковій формі, п. 10 Порядку № 1307 встановлює свої особливості заповнення заголовної частини дипломатичної ПН. А саме (див. лист ДПСУ від 23.04.2021 № 1706/ІПК/99-00-21-03-02-06, БЗ 101.16):

— у верхній лівій частині такої дипломатичної ПН робимо помітку «X» та зазначаємо тип причини «12» — «Складена на постачання неплатнику, в якій зазначається назва покупця (для ПН, особливості заповнення яких викладені в п. 10 Порядку № 1307)»;

— у графі «Отримувач (покупець)» зазначаємо найменування юридичної особи (дипломатичної місії) або прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) фізичної особи (особи з числа дипломатичного персоналу та членів їх сімей);

— у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляємо умовний ІПН «200000000000»;

— у полі «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» вказуємо 9-значний реєстраційний (обліковий) номер платника податків, присвоєний контролюючим органом дипломатичній місії при взятті її на облік;

— у рядку «код» зазначаємо код ознаки джерела податкового номера «3».

Всі інші реквізити дипломатичної ПН заповнюємо у загальному порядку. Тобто до її розділу Б вносимо дані у розрізі опису (номенклатури) постачання товарів/послуг (п. 16 Порядку № 1307).

Дипломатичну ПН складаємо в електронній формі. А от дипмісії ПН видаємо за вибором в один з таких способів:

— або надсилаємо в електронному вигляді;

— або надаємо роздрукованою на папері.

Аналогічні правила складання ПН діють у разі постачання особам, не зареєстрованим ПДВ-платником, товарів/послуг, операції з постачання яких (п. 10 Порядку № 1307):

— здійснюється у пільговому режимі за ст. 211 ПКУ та які придбаваються за кошти міжнародної техдопомоги в рамках підготовки до зняття з експлуатації енергоблоків Чорнобильської АЕС і перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему;

— звільнені від ПДВ за п. 26 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ та які оплачуються за гранти (субгранти), надані для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією в Україні.

img 1

завантажити файл

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі