Теми статей
Обрати теми

ПН на пільговані постачання

Нестеренко Максим, податковий експерт
ПДВ-пільгованими є постачання, які відбуваються при здійсненні операцій, зазначених у ст. 197 ПКУ, підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ і міжнародними договорами. На відміну від операцій, які оподатковуються на нульовою ставкою (п. 195.1 ПКУ), ці операції не є оподатковуваними. Так само, як і операції, які не є об’єктом оподаткування (ст. 196 ПКУ).

Усі неоподатковувані операції (як ПДВ-необ’єктні, так і ПДВ-пільговані) у декларації з ПДВ відображаються у рядку 5 і розшифровуються в додатку Д5. Але на відміну від операцій, які не є об’єктом оподаткування, у пільгованих операціях є додана вартість. Тому на постачання в межах ПДВ-необ’єктних операцій ПН не складаються, а в межах ПДВ-пільгованих операцій — складаються.

Це, зокрема, важливо для усіх постачань, здійснених платниками спец-ЄП (тими, хто сплачує ЄП за ставкою 2 %). Згідно з п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ ці операції визначаються як такі, що не є об’єктом оподаткування (а не звільнені від ПДВ). Тому платники спец-ЄП на свої операції з постачання НЕ складають ті ПН, про які ми будемо зараз говорити (як і будь-які інші ПН). І це, в принципі, логічно, враховуючи те, що платники спец-ЄП взагалі не мають права складати і реєструвати ПН. Тож для них нижченаведена інформація — неактуальна.

До уваги благодійних організацій і громадських об’єднань! У тих із них, хто не зареєстрований платником ПДВ, операції з постачання і приймання благодійної допомоги (п.п. 197.1.15 ПКУ) у 2022 році не впливають на ПДВ-мільйон для цілей обов’язкової ПДВ-реєстрації (п. 181.1, п.п. 69.12 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Однак якщо вони вже ПДВшники, пільгову ПН за такими операціями складати потрібно в загальному порядку.

Отже, ми повертаємося до тих пільговиків, які складати ПН зобов’язані. Хай навіть сума ПДВ у таких ПН дорівнює нулю. Повторимо: ідеться про тих платників, які здійснюють операції, перелічені у ст. 197 ПКУ і підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ. Саме для таких операцій і призначена пільгова ПН.

Особливості складання пільгових ПН починаються із лівого верхнього кута. У ньому потрібно зробити позначку «Без ПДВ» у графі «Складені на операції, звільнені від оподаткування» (п. 17 Порядку № 1307).

Увага! Графу «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» у загальному випадку не заповнюємо! Тип причини «09», тобто «Складена на постачання для операцій, які звільнені від оподаткування податком на додану вартість» (п. 8 Порядку № 1307), — стосується тільки компенсуючих і розподільчих ПН, якими пільговики знімають податковий кредит за своїми ПДВ-придбаннями, використаними у пільгованих операціях (п.п. «б» п. 198.5, п. 199.1 ПКУ). До власне ПН на пільговані постачання код «09» жодної дотичності не має.

Чому? Та тому, що власне пільгова ПН у загальному випадку якраз надається покупцю. Водночас у п. 10 Порядку № 1307 передбачено кілька випадків, коли у пільгових ПН зазначають тип причини «12». У цих випадках ПДВ-пільговані постачання здійснюються неплатникам ПДВ, найменування яких зазначається у ПН, зокрема, дипломатичної місії — про такі ПН див. окрему статтю.

А от пільгова ПН на звичайного неплатника (з типом причини «02») покупцю дійсно не надається. Та, як бачите, в таких пільгових ПН усе одно не зазначається тип причини «09». Він — тільки для компенсуючих і розподільчих ПН.

Заголовна частина пільгової ПН у загальному випадку заповнюється без будь-яких особливостей. Тобто у ній платник зазначає власні дані (для продавця) і дані отримувача товарів чи послуг за ПДВ-пільгованими постачаннями (для покупця). Виняток — пільговані постачання у випадках, передбачених п. 10 Порядку № 1307. У пільгових ПН з типом причини «12» на такі постачання у графі «Отримувач (покупець)» зазначається найменування юридичної особи (дипломатичної місії) або П. І. Б. фізичної особи з числа дипперсоналу, а у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» — умовний ІПН «200000000000».

Також можуть бути підсумкові пільгові ПН (з типом причини «11»), якщо відбувається продаж кінцевим споживачам за готівку лише ПДВ-пільгованої продукції (приклад — книжковий магазин). Тоді в заголовній частині інформація про покупця заповнюється так само, як і у ПН на неплатника. Тобто у графі «Отримувач (покупець)» зазначається «Неплатник», а у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» — умовний ІПН «100000000000» (пп. 12, 14 Порядку № 1307).

Реквізит «Податковий номер платника податку» для покупця у пільгових ПН на неплатника не заповнюється. Тобто тут принцип той самий, що і для звичайних ПН на неплатника (п. 12 Порядку № 1307). Виняток — ПН з типом причини «12». Вони хоча і складені на неплатника, але якщо у вас такий специфічний покупець-неплатник, реквізит «Податковий номер платника податку» щодо нього заповнювати потрібно (як і найменування). Як і код ознаки джерела податкового номера (п. 4 Порядку № 1307).

У табличній частині пільгової ПН також є свої особливості. Зокрема, у графі 8 розділу Б «Код ставки» зазначаємо «903» (п.п. 6 п. 16 Порядку № 1307). А у графі 9 «Код пільги» необхідно зазначити код пільги згідно з Довідниками податкових пільг, які затверджені ДПСУ станом на дату складання ПН (п.п. 7 п. 16 Порядку № 1307). Наразі актуальними є Довідник № 108/1 та Довідник № 108/2, затверджені станом на 01.06.2022 р. Відстежувати появу нових довідників пільг можна на офіційному сайті ДПСУ.

Якщо ж ви здійснюєте ПДВ-звільнені операції, які ще не встигли внести до довідників (зазвичай, таке відбувається у випадку, коли запроваджено нову пільгу), у графі 9 пільгової ПН зазначаємо умовний код пільги «99999999». Водночас у спеціально відведеному полі під ПН зазначаємо норму ПКУ (пункт (підпункт), стаття, підрозділ, розділ) та/або норму (положення) міжнародного договору, на підставі яких операція звільняється від оподаткування ПДВ.

У зв’язку з воєнним станом, як ми знаємо, було введено деякі спеціальні ПДВ-пільги. Так от, у нових Довідниках ці пільги, схоже, вже враховані. Зокрема, «оборонна» ПДВ-пільга (п. 32 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ), яку у зв’язку із воєнним станом було суттєво розширено, має відразу декілька кодів (залежно від того, що саме із пільгованих товарів постачається) — 14060511, 14060512, 14060513, 14060514 і 14060555. Тому в цих операціях вищезгаданий умовний код пільги вам не знадобиться.

У розділі А пільгової ПН рядки II — Х не заповнюються (п.п. 10 п. 16 Порядку № 1307). Натомість рядок І і рядок ХІ — співпадатимуть. Графа 11 «Сума податку на додану вартість» у розділі Б пільгової ПН буде порожньою. Решта граф розділу Б заповнюються без будь-яких особливостей. Аналогічної позиції дотримуються також і податківці у своїй консультації із БЗ, підкатегорія 101.16, присвяченій пільговим ПН.

Не забувайте: хоча в пільгованій ПН і відсутня сума ПДВ, штраф за її несвоєчасну ЄРПН-реєстрацію усе одно буде. Сума штрафу невелика — 2 % від обсягу постачання (без ПДВ), але не більше 1020 гривень. Але якщо пільгованих ПН багато, а платник «забив» на їх реєстрацію, сума штрафу може набігти немаленька. Тож, якщо маєте можливість виконувати податковий обов’язок, краще встигнути до 15.07.2022 зареєструвати пільгові ПН, складені протягом лютого травня 2022 року. Ну, а для пільгованих ПН починаючи з червня 2022 року вже починають діяти загальні строки на ЄРПН-реєстрацію, встановлені ст. 201 ПКУ (ср. ).

І насамкінець. На ПДВ-звільнені постачання завжди потрібно складати окрему ПН. Поєднувати в одній ПН ПДВ-звільнені і ПДВ-оподатковувані (навіть за ставкою 0 %) операції не можна (п. 17 Порядку № 1307).

Приклад, як заповнювати пільгову ПН, дивіться на рисунку нижче.

img 1

завантажити файл

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі