Теми статей
Обрати теми

Списання безнадійки за неоплаченими товарами: ПК зберігається — Верховний Суд за!

Солошенко Людмила, податковий експерт
Суть спору. Після закінчення строку позовної давності підприємство (покупець) списало безнадійну кредиторську заборгованість за отриманими і не оплаченими товарами. Податківці при перевірці вирішили, що підприємство безпідставно не відкоригувало податковий кредит (ПК) з ПДВ, тому донарахували податок. Підприємство звернулося до суду з вимогою визнати протиправним і скасувати ППР податківців. У результаті судового розгляду за підприємство заступився Верховний Суд (постанова ВС від 09.02.2022 у справі № 640/12697/19).

Позиція сторін

Податківці. На думку податківців, якщо платник при придбанні товарів сформував податковий кредит, проте такі товари протягом строку позовної давності не були оплачені, то в періоді списання кредиторської заборгованості за неоплаченими товарами треба відкоригувати ПК.

Платник. Підприємство вважало, що при списанні безнадійної кредиторки за отриманими і не оплаченими товарами немає підстав коригувати ПК, оскільки списання кредиторської заборгованості не є операцією зі зміни суми компенсації вартості товарів і норми ПКУ коригувати ПК при списанні безнадійної заборгованості не вимагають*.

* Також нагадаємо, що в сьогоднішніх умовах через воєнний стан перебіг строків позовної давності продовжена на строк дії воєнного стану (п. 19 Прикінцевих та перехідних положень ЦКУ). Тому в умовах військового стану момент визнання заборгованості безнадійною у зв’язку із закінченням строку позовної давності відкладається. Проте можливість визнання заборгованості безнадійною з інших підстав зберігається.

Вирішення справи судом

Суди першої й апеляційної інстанцій підтримали податківців і, виносячи рішення, також виходили з того, що при списанні безнадійної заборгованості за неоплаченими товарами ПК підлягає коригуванню.

Проте Верховний Суд виступив на боці платника. Суд підкреслив: суди інстанцій нижчого рівня не врахували, що особливості коригування ПК регулюються ст. 192 ПКУ. Тому обов’язки з відповідного коригування ПЗ постачальником/ПК покупцем виникають у разі, якщо після постачання товарів (послуг) здійснюється яка-небудь зміна суми компенсації їх вартості. Ну а оскільки списання безнадійної кредиторський заборгованості у зв’язку із закінченням строку позовної давності за отриманими і неоплаченими товарах (послугами) не є операцією зі зміни суми компенсації вартості товарів (послуг), і норми ПКУ не встановлюють обов’язку з коригування ПЗ/ПК при списанні безнадійної кредиторки, то в підприємства відсутній обов’язок коригувати ПК з ПДВ.

Думка редакції

Відомо, що податківці споконвіку не можуть пропустити списання безнадійної кредиторки без ПК-коригування. На думку фіскалів, товари (послуги), не оплачені протягом строку позовної давності, стають безоплатно отриманими, а отже, факт їх придбання відсутній і покупцеві треба відкоригувати ПК з ПДВ.

З такими вимогами податківців нам, у свою чергу, завжди було складно погодитися — нагадаємо контраргументи:

— по-перше, навіть із закінченням строку давності постачання товарів не скасовується, тому об’єкт оподаткування ПДВ нікуди не зникає;

— по-друге, товари не відповідають визначенню «безоплатно отриманих» (п.п. 14.1.13 ПКУ), оскільки поставлялися не безоплатно, а за договором купівлі-продажу (і із закінченням строку давності форма договору не змінюється). Тому умова оплатності після закінчення строку давності нікуди не зникає, і сторони продовжують залишатися кредитором і боржником. Адже звернутися до суду кредитор може і після закінчення строку давності (ч. 2 ст. 267 ЦКУ), а боржникові навіть після закінчення такого строку не забороняється погашати борг;

— по-третє, «коригувальна» ст. 192 ПКУ не вимагає коригувати ПК після закінчення позовної давності. А говорить про необхідність коригування ПДВ при «зміні суми компенсації» (тобто при поверненнях товарів/авансів, перегляді цін, помилках). А при списанні безнадійної кредиторки жодної зміни компенсації не відбувається!

Тому при списанні безнадійної кредиторки за неоплаченими товарами ПК у покупця не підлягає коригуванню.

Проте обеззброювало те, що в минулому за необхідність проведення ПК-коригування висловлювався Верховний Суд. Тому після тривожної постанови ВС від 06.02.2018 у справі № 804/7561/15, що підтримала ПК-коригування, платникам, які вже більше не могли розраховувати на перемогу при судових розглядах, нічого не залишалося, як при списанні безнадійної кредиторки коригувати ПК.

На щастя, тепер Верховний Суд змінив позицію і виступив за збереження ПК при списанні безнадійної кредиторки. Суд резюмував: списання безнадійної кредиторки під коригувальну ст. 192 ПКУ не підпадає, тому підстави для коригування ПК відсутні.

Щоправда, відомо, що ще фіскали пропонували проводити ПК-коригування (за товарами, придбаними після 01.07.2015 року) шляхом нарахування компенсуючих ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ (листи ДПСУ від 21.10.2021 № 3945/ІПК/99-00-21-03-02-06, від 08.04.2021 № 1449/ІПК/99-00-21-03-02-06). Проте в п. 198.5 ПКУ чітко визначена низка випадків, що вимагають нарахування таких компенсуючих ПЗ. І ні під один з них списання безнадійної кредиторки не підпадає. На це Верховний Суд також звернув увагу.

Ну а враховуючи, що аналогічні висновки (за збереження ПК і його некоригування при списанні безнадійки) вже неодноразово звучали в постанові ВС від 18.02.2021 у справі № 804/3044/17, постанові ВС від 18.02.2021 у справі № 815/5277/16, сподіваємося, що таку позицію ВС тепер можна вважати усталеною.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі