Теми статей
Обрати теми

Щоб нарахувати ЄСВ за себе достатньо вірно заповнити ЄСВ-додаток

Децюра Сергій, податковий експерт
За матеріалами категорії 107.01 Бази знань*

* zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques

Висновок документа

Нарахування суми ЄСВ за даними звітного періоду в інтегрованій картці ФОП платника ЄП здійснюються на підставі показників додатка 1.

За результатами 2021 року ФОП платники ЄП мали відзвітувати за сплачений ЄСВ за себе за минулий рік. При цьому за 2021 рік ФОП-спрощенці мали вперше звітувати з ЄСВ не шляхом подання окремого звіту, а у складі декларації з ЄП. А саме:

— ФОП платників ЄП групи 1 та 2 мали відзвітувати з ЄСВ за себе при поданні річної декларації з ЄП;

— ФОП платники ЄП групи 3 — при поданні декларації з ЄП за ІV квартал.

Для цього ФОП платники ЄП групи 1 — 3 мали подати разом із декларацією з ЄП за рік (ІV квартал) ЄСВ-додаток. Таким додатком є додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» до декларації з ЄП.

До відома! Якщо ФОП був у 2021 році звільнений від сплати ЄСВ за себе, то цей додаток разом з декларацією він не подавав. Водночас це не стосувалося випадків добровільної сплати ЄСВ за себе. В цьому випадку слід було подавати додаток 1.

Так от, як ми сказали вище, за 2021 рік додаток 1 разом із декларацією з ЄП ФОП-спрощенці подавали вперше. А тому при заповнення такого додатку і декларації вони доволі часто допускали помилки.

Однією з найрозповсюдженіших помилок при заповненні декларації з ЄП було те що багато ФОП не заповнювали ряд. 21 нового розд. VII декларації з ЄП.

В цьому рядку ФОП платники ЄП мали відобразити нарахований ЄСВ за себе за рік. Для заповнення цього рядка слід спочатку було заповнити додаток 1 до ЄП-декларації, а потім взяти з нього показник ряд. «Усього» графи 4 розділу 9 додатка 1 і перенести в цей рядок.

Здається елементарно. Але таку дрібницю забули зробити багато ФОП. У тих хто допустив таку помилку і виникло запитання: чи слід обов’язково подавати уточнюючу декларацію з ЄП для її виправлення?

Відповідь на це запитання дали податківці у роз’ясненні що коментується.

В ньому вони зазначили, що незважаючи на те, що згідно з приміткою 8 до декларації з ЄП її невід’ємною частиною є додаток 1 який подається та заповнюється ФОП платниками ЄСВ і для заповнення .у ряд. 21 розд. VІІ декларації береться підсумковий результат з графи 4 розд. 9 додатку 1 нарахування суми ЄСВ за даними звітного (податкового) періоду в інтегрованій картці платника здійснюються на підставі показників саме додатку 1, а не декларації.

Тому у разі не відображення у ряд. 21 розд. VІІ декларації з ЄП даних про нараховану суму ЄСВ за себе за рік, що береться із додатку 1 — подавати уточнюючу декларацію не потрібно.

Отже, щоб відбулося нарахування ЄСВ за себе ФОП платнику ЄП слід просто вірно заповнили додаток 1 до декдаарції з ЄП за рік (ІV квартал — для платників ЄП групи 3). Той факт що випадково загальна сума нарахованого ЄСВ не потрапила до декларації з ЄП на факт нарахування не спливає.

Вважаємо, що такий же підхід діє і у випадку звітування з ЄСВ за себе ФОП-загальносистемниками. Річ у тому, що алгоритм заповнення ЄСВ-додатку і інформації що з нього переноситься до декларації той самий. Тобто дані про нарахований ЄСВ відображають загальносистемники у додатку, а потім звідти загальну суму переносять до декларації про доходи і майновий стан.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі