Теми статей
Обрати теми

е-Трудова: забаганки Пенсійного фонду ростуть

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
15.07.2022 набирають чинності зміни до Порядку № 11-1*. Саме в ньому прописаний механізм подання відомостей про трудову діяльність працівника в електронній формі. Давайте розглянемо, що змінюється.

* Порядку подання відомостей про трудову діяльність працівника, фізичної особи — підприємця, фізичної особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, в електронній формі, затверджений постановою правління Пенсійного фонду від 12.03.2021 № 11-1.

Однією з функцій Пенсійного фонду (далі — ПФУ) є формування та ведення реєстру застрахованих осіб Держреєстру соцстрахування (далі — реєстр застрахованих осіб). В ньому на кожну застраховану особу заводиться персональна електронна облікова картка. Перелік всього того, що повинне міститися в цій картці доволі великий та наведений в ч. 4 ст. 20 Закону № 2464*.

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

Є там й та інформація, якою володіють роботодавці, але не передають її ПФУ. Точніше, ця інформація раніше зазначалася в паперових трудових книжках і потрапляла пенсійникам. Проте перехід на е-трудові цей канал перекрив.

А ще в персональній електронній обліковій картці особи є частина, яка відображає її трудову діяльність. Так звана електронна трудова книжка. Порядок та черговість подання відомостей для створення е-трудових визначає ПФУ за погодженням із Мінсоцполітики (п. 5 ч. 4 ст. 20 Закону № 2464). Прописані вони в Порядку № 11-1.

Тож ПФУ схоже вирішив скористатися наведеною нормою й додати в Порядок № 11-1 те, чого йому не хватало для щастя. А за одно й існуючі норми Порядку підкоригувати/уточнити.

Почнемо з найбільш цікавої та неоднозначної забаганки ПФУ.

А йому все мало…

З 15.07.2022 в Порядку № 11-1 з’явиться п. 8. У ньому буде прописано, що у разі відсутності в реєстрі застрахованих осіб Держреєстру соцстрахування окремих відомостей на застраховану особу, такі відомості подаються страхувальником за допомогою вебпорталу електронних послуг ПФУ.

Що ж це за відомості, що можуть бути відсутні на тому порталі? І як роботодавець повинен дізнатися, що вони там відсутні?

Почнемо з відповіді на перше запитання. Перелік відомостей, які подають страхувальники у разі відсутності таких відомостей на порталі ПФУ, пенсійники наводять в тому ж п. 8 Порядку № 11-1. Це відомості про:

— прийняття на роботу,

— переміщення з одного структурного підрозділу до іншого;

— переведення на іншу постійну посаду або роботу,

— звільнення,

— поновлення на роботі,

— призупинення/відновлення дії трудового договору,

— присвоєння, зміну або позбавлення рангу, розряду, класу, звання, категорії, складання присяги;

— стажування, навчання тощо.

Як бачите, перелік не повний. І які ще відомості під «тощо» сховав ПФУ, мабуть, одному йому відомо.

Про те, як роботодавець дізнається про відсутність цих відомостей, пенсійники умовчують. На наш погляд, якщо й говорити про їх надання роботодавцем-страхувальником через портал ПФУ, то виключно на своїх найманих працівників й за свій період трудових відносин.

Щодо самих відомостей, то, вважаємо, що всі їх вносити через портал ПФУ роботодавцеві не потрібно. Як і раніше, головним постачальником трудових відомостей на працівника є Д5 Об’єднаного звіту. У цьому додатку роботодавці відображають серед іншого інформацію про:

— прийняття та звільнення особи;

— переміщення особи з одного структурного підрозділу до іншого,

— переведення на іншу постійну посаду або роботу;

— призначення особи на нову посаду.

Тож, якщо в реєстрі застрахованих осіб відсутня інформація, яка зазначається в Д5, то це означає, що десь щось «накосячили» при поданні звіту. Отже і «заводити» її до реєстру, на наш погляд, слід через виправлення помилки в Д5, а не напряму через портал ПФУ.

Відомості, яких бракує, наприклад, про присвоєння, зміну або позбавлення рангу, розряду, класу, звання, категорії, слід подавати через вебпортал електронних послуг ПФУ в електронній формі у вигляді xml-файлу, структуру якого буде наведено в додатку до Порядку № 11-1 після 15.07.2022.

В які строки вносити? Вони не визначені.

Підсумуємо. Для вірного виконання приписів п. 8 Порядку № 11-1 потрібні детальні роз’яснення ПФУ.

Переходимо до другої порції змін в Порядок № 11-1. Стосуються вони подання скан-копій трудових книжок.

Тим, хто сканує…

Якщо ви ще не відскакували паперові трудові своїх найманих працівників та не передали ці скани ПФУ, то вам буде цікава наступна інформація.

Пенсійники вносять такі зміни в Порядок № 11-1.

Щодо способу подання. Як і раніше подати відомості про трудову діяльність може або роботодавець за працівника, або сам працівник.

При чому, якщо до змін мали лише варіант подання за допомогою порталу ПФУ в електронній формі, то з 15.07.2022 з’являється ще один — особисто працівником (тобто ніжками) до тероргану ПФУ.

Увага! Якщо подаємо через портал, то відомості про трудову діяльність за період:

до 10.06.2021 формуємо (на вибір) або у вигляді копій передбачених законодавством документів, виготовлених шляхом сканування, або в оцифрованому вигляді (тобто створюємо відповідний електронний запису в електронному кабінеті на порталі ПФУ та додаємо до нього скановані копії документів, на підставі яких створювали запис);

з 10.06.2021 — в електронній формі у вигляді xml-файлу, структуру якого буде наведено в додатку Порядку № 11-1.

Щодо сканів. Уточнено, що скануємо виключно ті сторінки трудових книжок, до яких внесено записи. Пусті сторінки ПФУ не потрібні. Про це ми писали й раніше.

Щодо переподачі. Відомості про трудову діяльність працівника подаємо одноразово. Повторне подання можливе лише якщо:

— передали скани трудової, а потім виявили в ній неправильний чи неточний запис за періоди після 01.07.2000 і виправили його;

— самостійно оцифровували трудову книжку на порталі ПФУ й допустили помилку.

При повторному поданні відомостей про трудову діяльність подаємо скани титульної сторінки та сторінки зі змінами.

Бережіть себе! Все буде Україна.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі