Теми статей
Обрати теми

Працюємо з ПРРО: електронна печатка одна на всіх чи електронний підпис на кожного касира?

Хмелевський Ігор, податковий експерт
ФОП має кілька торгових точок, на кожній з яких застосовує ПРРО. Розрахункові операції здійснюють наймані працівники (касири). Чи достатньо в такому разі електронної печатки ФОП для всіх його ПРРО, чи кожному касиру необхідно мати власний електронний цифровий підпис?

Електронну печатку ФОП може використовувати тільки якщо він сам як касир працює на ПРРО і більше нікого до здійснення розрахункових операцій на ньому не залучає. Крім того, електронна печатка може знадобитися ФОП для застосування в автоматах самообслуговування, в яких відсутній касир. За наявності у ФОП найманих працівників (касирів), які працюють на ПРРО, у кожного з них має бути власний електронний підпис. При цьому для ПРРО юросіб таких обмежень законодавством не встановлено.

Пояснимо свою відповідь докладніше.

Насамперед зазначимо, що для застосування в ПРРО придатні як кваліфіковані, так і удосконалені електронні підпис та/або печатка (останній абзац п. 7 ст. 3 Закону про РРО). Тож торкатися проблеми токенізації тут не будемо, оскільки вона жодним чином не впливає на наведений вище висновок. Для його розуміння ліпше проаналізуємо Закон про ЕДП* у тій частині, де йдеться про електронну печатку.

* Закон України «Про електронні довірчі послуги» від 05.10.2017 № 2155-VIII.

Що говорить Закон про ЕДП. Отже, електронна печатка — це електронні дані, які додаються створювачем електронної печатки до інших електронних даних або логічно з ними пов’язуються і використовуються для визначення походження та перевірки цілісності пов’язаних електронних даних (п. 9 ч. 1 ст. 1 Закону про ЕДП).

А хто, власне, такий створювач електронної печатки, про якого згадується у наведеному визначенні? Виявляється, ним є юридична (!!!) особа, яка створює електронну печатку (п. 40 ч. 1 ст. 1 Закону про ЕДП).

Саме на цій підставі податківці свого часу (див. БЗ 301.04, яка діяла до 01.09.2020) попереджали, що ІДД ДПС не надає фізичним особам (у тому числі підприємцям та тим, які провадять незалежну професійну діяльність) послуги з формування сертифікатів електронної печатки.

Водночас вони зазначали, що

з 01.08.2020 для застосування в ПРРО може використовуватися електронна печатка ФОП, створювачем якої є такий ФОП

Про це йшлося у тодішній (і йдеться у чинній) редакції ч. п’ятої ст. 13 Закону про РРО.

Інакше кажучи, без унесення змін до Закону про ЕДП, який і донині вважає створювачем електронної печатки виключно юрособу, Закон про РРО дозволяє ФОП мати електронну печатку, причому лише для застосування її в ПРРО. Тож із 01.08.2020 ФОП може звернутися до ІДД ДПС (як і до будь-якого іншого надавача ЕДД — див. БЗ 109.20) за отриманням електронної печатки, яка буде застосовуватися із зазначеною метою.

Припустимо, ФОП таку печатку отримав. Може, навіть і не одну — це теж дозволено. Про таку можливість йдеться у Пам’ятці щодо заповнення Реєстраційної картки для фізичної особи. У такому разі в полі «Електронна печатка (для РРО) №» зазначають послідовний номер електронної печатки, тобто якщо печатку отримують вперше, зазначають 1, якщо необхідно виготовити додаткову печатку, зазначають 2 і т. д.

Але чи має ФОП право роздати отримані печатки своїм продавцям (касирам), щоб ті працювали на ПРРО без отримання власних електронних підписів?

Що говорить ПРРОшна нормативка. На перший погляд, жодних заборон для цього немає. Ось, наприклад, у п. 7 розд. ІІ Порядку № 317* сказано, що особа може здійснювати розрахункові операції на ПРРО з використанням електронного підпису такої особи або електронної печатки суб’єкта господарювання, на якого зареєстровано ПРРО, після внесення даних про сертифікати до Реєстру згідно з цим Порядком за умови дійсності відповідного сертифіката відкритого ключа.

* Порядок реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затверджений наказом Мінфіну від 23.06.2020 № 317.

Пункт 2 розд. ІV Порядку № 317 ще конкретніший: у ПРРО може використовуватися удосконалена електронна печатка юридичної особи, фізичної особи — підприємця, створювачем якої є така особа.

Водночас у тому ж пункті надибуємо й таке: використання у ПРРО електронної печатки можливе за умови:

доступу до особистого ключа печатки лише створювача (уповноваженого представника створювача) електронної печатки та

захисту такого ключа від несанкціонованого доступу інших осіб, та

— з дотриманням вимог Закону про ЕДП та Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг».

Тобто всі перелічені вимоги мають виконуватися одночасно.

Як бачите, користуватися електронною печаткою має право лише створювач. Вище ми з’ясували, що за Законом про ЕДП ним вважається юридична особа, а за Законом про РРО бути створювачем електронної печатки може й ФОП, однак лише з метою використання її в ПРРО.

А хто такий «уповноважений представник створювача»? Порядок № 317 не відповідає на це запитання. Натомість він відсилає до Закону про ЕДП, який, у свою чергу, згадує про уповноваженого представника створювача лише там, де йдеться про електронну печатку юридичної особи (див. ст. 19, 20). І це зрозуміло, адже сама по собі юрособа діяти не може, вона діє через свій виконавчий орган (скажімо, директора) або представника.

А от ФОП у цьому контексті апріорі не може мати уповноваженого представника створювача, оскільки створювачем електронної печатки для використання в ПРРО є він сам. Звернутися за наданням ЕДП з формування електронної печатки він повинен самостійно,

особистий ключ електронної печатки належить саме ФОП і передавати його він не має права нікому

Наймані працівники ФОП (продавці, касири тощо), попри те що вони уповноважені ним на здійснення розрахункових операцій на ПРРО, не можуть вважатися уповноваженими представниками створювача в контексті, який тут розглядається. Якщо ж ФОП надасть доступ кому-небудь із них до особистого ключа, це призведе до компрометації такого особистого ключа, що є однією з підстав для скасування кваліфікованого сертифіката відкритого ключа суб’єктом, який видав сертифікат (п. 2 ч. п’ятої ст. 25 Закону по ЕДП).

Як правильно ФОП користуватися електронною печаткою. Власне кажучи, він може взагалі обійтися без неї, якщо має електронний підпис. Однак і в такому разі ФОП може за власним бажанням згенерувати електронну печатку і використовувати її, але тільки на тому ПРРО, де він самостійно здійснює розрахункові операції, не передовіряючи це більше нікому

Спеціально генерувати електронну печатку ФОП потрібно лише для автоматів самообслуговування, в яких відсутній касир (БЗ 109.20). Як пояснюють податківці (БЗ 109.20), тип такого ПРРО, що його слід зазначати у розд. 4 «Дані щодо ПРРО» заяви про реєстрацію за ф. № 1-ПРРО — «Каса самообслуговування». Такий ПРРО має бути встановлений на конкретну господарську одиницю та використовуватися за адресою, зазначеною в п. 3 цієї заяви, при цьому його застосування не передбачає залучення касира.

Будь-які інші варіанти використання ФОП електронної печатки в ПРРО суперечитимуть чинному законодавству.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі