Теми статей
Обрати теми

Перехідні операції спецЄПшника 2 % і компенсуючі ПЗ

Солошенко Людмила, податковий експерт
На спецЄП 2 % продали товар, куплений з ПДВ ще до переходу в спецЄПшники. Аванс від покупця отримали на спецЄП, а товар відвантажили вже після повернення на загальну систему (у прибутківці). Чи треба за цим товаром нараховувати компенсуючі ПЗ за п. 198.5 ПКУ?

Так, нарахувати компенсуючі ПЗ за п. 198.5 ПКУ в такому разі доведеться. Чому?

Нагадаємо, що на період перебування в спецЄПшниках реєстрація особи платником ПДВ призупиняється й операції, здійснені спецЄПшником, вважаються такими, що не є об’єктом оподаткування ПДВ (п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).

При цьому, як відомо, в ПДВ-обліку діє правило «першої події» (п. 187.1 ПКУ). Причому про те, що перша подія важлива і при оподаткуванні перехідних операцій, говорять і податківці (БЗ 101.06).

Тому якщо аванс отриманий на спецЄП 2 %, а відвантаження товару здійснене після переходу на загальну систему, то податкові зобов’язання з ПДВ з такої операції нараховані не будуть. Адже перша подія (аванс) припадає на період спецЄП, коли здійснена операція не була об’єктом оподаткування ПДВ (див. питання 15 роз’яснення ДПСУ від 07.04.2022). А це означає, що товар, куплений з ПДВ, був використаний спецЄПшником в операціях, що не є об’єктом оподаткування.

У свою чергу, як передбачено п.п. 9.9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ, за товарами/послугами, необоротними активами, придбаними/виготовленими з ПДВ до переходу на спецЄП 2 % і використаними (поставленими, реалізованими) в період спецЄП 2 % в операціях, що не є об’єктом оподаткування, суму вхідного ПДВ треба компенсувати. Для цього після виходу зі спецЄП і відновлення реєстрації платником ПДВ платник зобов’язаний не пізніше за останній день періоду відновлення його ПДВ-реєстрації нарахувати компенсуючі ПЗ за п. 198.5 ПКУ. А також скласти і зареєструвати зведену ПН за такими використаними в період спецЄПшника товарами/послугами, необоротними активами.

При нарахуванні таких компенсуючих ПЗ базу оподаткування визначають:

— за товарами/послугами — виходячи з вартості їх придбання, а

—за необоротними активами — виходячи з балансової (залишкової) вартості, що склалася на початок місяця їх продажу (а за відсутності обліку необоротних активів — виходячи зі звичайних цін).

Таким чином, за товарами, аванс за які надійшов у період спецЄП 2 %, необхідно нарахувати компенсуючі ПЗ виходячи з вартості їх придбання. Таким чином вхідний ПДВ за такими товарами буде компенсований у періоді повернення спецЄПшника на загальну систему (у прибутківці).

І ще один момент, що заслуговує на увагу. Щоправда, вже стосовно прибутку. При надходженні авансу на спецЄП 2 % і відвантаженні товару на загальній системі оподаткування операція підпадає під подвійне оподаткування. Про те, що ПКУ не передбачено коригування (зменшення) фінрезультату на вартість товарів, реалізованих під час перебування в прибутківцях, плата за які надійшла в період спецЄП, повідомляли і податківці (питання 64 роз’яснення ДПСУ від 07.04.2022). Хоча насправді це суперечить нормам ч. 2 ст. 17 ГКУ, що вимагає усувати подвійне оподаткування. Тому, щоб не допустити повторного оподаткування, вважаємо, що платникові податку на прибуток треба відкоригувати за такою операцією доходи і витрати (тобто собівартість реалізованих товарів), наприклад, через рядки 4.2.9 і 4.1.12 додатка РІ), пояснивши в спеціальному полі прибуткової декларації згідно з п. 46.4 ПКУ причину таких дій. Детальніше про спецЄП 2 % див. «Податки & бухоблік», 2022, № 34.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі