Теми статей
Обрати теми

Робота на спец-ЄП: основні правила

Нестеренко Максим, податковий експерт
За час дії воєнного стану спец-ЄП став дуже популярною системою оподаткування. При цьому правила роботи на спец-ЄП багато разів змінювалися, доповнювалися і уточнювалися. Якими є ці правила наразі? У цій статті-довіднику ми зібрали для вас стислий виклад зазначених правил!

Для зручності правила роботи на спец-ЄП викладемо у вигляді таблиці.

Таблиця — Правила роботи на спец-ЄП

Питання

Правило для платників спец-ЄП

Які суб’єкти господарювання можуть перейти на спец-ЄП?

Платниками спец-ЄП, в принципі, можуть будь-які суб’єкти господарювання (п.п. 9.2 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Тобто перейти на цю систему оподаткування можуть:

— юридичні особи — платники податку на прибуток;

— юридичні особи — платники «звичайного» ЄП (за ставкою 3 % чи 5 %);

— юридичні особи — платники сільгосп-ЄП (п.п. «а» п.п. 4 п. 291.4 ПКУ);

— ФОП-загальносистемники;

— ФОП — платники «звичайного» ЄП (групи 1, 2 чи 3);

— ФОП — платники сільгосп-ЄП (п.п. «б» п.п. 4 п. 291.4 ПКУ).

Чи встановлено для платників спец-ЄП обмеження щодо максимального обсягу доходу та кількості найманих працівників?

Жодних обмежень немає. Ви можете заробити за рік хоч 20 мільйонів, хоч 20 мільярдів, хоч 20 трильйонів гривень (давайте помріємо ☺). Ви все одно залишитеся на спрощеній системі оподаткування як платник спец-ЄП*. Обсяг отриманого доходу цьому ніяк не завадить.

Також ви можете найняти скільки завгодно найманих працівників. Для платника спец-ЄП не встановлено ані максимальну одночасну, ані максимальну середньооблікову кількість працівників. Тож під час роботи на спец-ЄП за кількість осіб, які перебувають з вами у трудових відносинах можете взагалі не перейматися. Головне, працюйте самі, заробляйте, створюйте робочі місця й виплачуйте своїм працівникам зарплату.

Чи встановлено для платників спец-ЄП заборонені види діяльності, при здійсненні яких не можна перебувати на спец-ЄП?

Так, встановлено. Заборонені для платника спец-ЄП види діяльності прописано у п.п. 9.3 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ. До таких видів діяльності належать:

1) діяльність страхових (перестрахових) брокерів, банків, кредитних спілок, ломбардів, лізингових компаній, довірчих товариств, страхових компаній, установ накопичувального пенсійного забезпечення, інвестиційних фондів і компаній, інших фінансових установ, визначених законом; реєстраторів цінних паперів. Тобто ідеться про надавачів фінансових послуг, діяльність яких підлягає ліцензуванню (див. п.п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону України від 02.03.2015 № 222-VIII і постанову Правління НБУ від 24.12.2021 № 153);

2) діяльність з обміну іноземної валюти. Тобто платник спец-ЄП не зможе відкрити пункт валютного обміну. Водночас у ПКУ немає заборони перевести зароблені кошти на особистий рахунок і обміняти їх на іноземну валюту;

3) виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів. Винятків із цього правила наразі усього два — роздрібний продаж підакцизних товарів і роздрібний продаж ПММ в ємностях до 20 літрів;

4) видобуток і реалізація корисних копалин. Виняток — якщо платник спец-ЄП (юрособа) надає послуги централізованого водопостачання та водовідведення. В такому разі йому дозволено видобування підземних та поверхневих вод. Звертаємо увагу! На «звичайному» ЄП дозволено реалізацію корисних копалин місцевого значення (п.п. 5 п.п. 291.5.1 ПКУ). Норма для спец-ЄП про такі корисні копалини не згадує. Тож формально виходить, що реалізація таких корисних копалин на спец-ЄП заборонена;

5) представництва, філії, відділення та інші відокремлені підрозділи юридичної особи, яка не є платником єдиного податку. А от якщо серед засновників юрособи є неплатники єдиного податку, то перебувати на спец-ЄП таке підприємство може. Незалежно від частки таких засновників. Тобто правило 25% частки (п.п. 291.5.5 ПКУ), визначене для «звичайних» єдиноподатників на спец-ЄП не працює;

6) фізичні та юридичні особи — нерезиденти.

Якою є ставка спец-ЄП і до яких доходів вона застосовується?

Ставка спец-ЄП становить 2% від доходів, що їх визначено за правилами ст. 292 ПКУ (п.п. 9.4 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Тобто:

— за загальним правилом, дохід визначається за касовим методом. Інакше кажучи, за фактом надходження грошових коштів на рахунок чи в касу платника (п. 292.6 ПКУ);

— перелік грошових надходжень, які НЕ є доходом платника спец-ЄП визначено п. 292.11 ПКУ;

— доходи у негрошовій формі у платника спец-ЄП теж можуть мати місце — у випадках, що їх передбачено п. 292.3 ПКУ;

— витрати жодного впливу на об’єкт оподаткування спец-ЄП не мають. Іншими словами, оподатковується не прибуток, а увесь оборот (тобто виручка). Виняток — продаж платником спец-ЄП основного засобу, який прослужив більше 12 місяців (п. 292.2 ПКУ).

Чи оподатковуються ПДВ операції з постачання товарів і послуг платниками спец-ЄП? Чи потрібно такому платнику подавати ПДВ-звітність?

Платники спец-ЄП звільняються від обов’язку нараховувати та сплачувати ПДВ за операціями з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України. Водночас наразі платники спец-ЄП повинні сплачувати імпортний ПДВ при ввезенні товарів на митну територію України.

Спец-ЄП — це той унікальний випадок, коли від ПДВ звільняється саме платник, а не операція. Тут НЕ ідеться про ПДВ-пільги, перелічені у ст. 197 ПКУ та у підрозд. 2 ХХ ПКУ. Тут ідеться про те, що саме платники спец-ЄП не нараховують і не сплачують ПДВ із тих самих операцій, з яких інші суб’єкти господарювання ПДВ неодмінно сплачують. Крім того, платники спец-ЄП звільняються від обов’язку подавати податкову звітність з ПДВ.

Якщо суб’єкт господарювання до переходу на спец-ЄП був платником ПДВ, яким є його статус під час перебування на спец-ЄП?

ПДВ-реєстрація такого суб’єкта господарювання на час перебування на спец-ЄП вважається призупиненою (п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Усі права і обов’язки, визначені розд. V і підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ для платника спец-ЄП призупиняються. Він не може складати податкові накладні і реєструвати їх у ЄРПН. Для нього заморожується обрахунок ПДВ-ліміту (п. 2001.3 ПКУ). Також він не може формувати податковий кредит за вхідними податковими накладними. В операціях з придбання, в яких перша подія відбулася після переходу суб’єкта господарювання на спец-ЄП, постачальники у своїх ПН зазначають покупця — платника спец-ЄП як неплатника ПДВ. Водночас ПДВ-реєстрація платника спец-ЄП НЕ вважається анульованою. Тому нараховувати ПДВ на невикористані залишки (п. 184.7 ПКУ) при переході на спец-ЄП не потрібно.

Який ПДВ-статус операцій з постачання, здійснених суб’єктом господарювання під час перебування на спец-ЄП? Які ПДВ-наслідки здійснення таких операцій?

Операції з продажу товарів, робіт чи послуг, здійснені платником спец-ЄП вважаються такими, що не є об’єктом оподаткування ПДВ (п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Якщо ПДВ-реєстрація платника спец-ЄП була призупинена, то після повернення зі спец-ЄП на свою систему оподаткування, він повинен компенсувати податковий кредит. Але не весь, а лише за ПДВ-придбаннями, за якими він до переходу на спец-ЄП встиг відобразити податковий кредит і використав такі ПДВ-придбання під час роботи на спец-ЄП. Тобто в першому ПДВ-періоді після розморозки ПДВ-реєстрації потрібно скласти компенсуючу податкову накладну на підставі п.п. «а» п.п. 198.5 ПКУ. Якщо ж придбання, за якими був податковий кредит, за весь час роботи на спец-ЄП залишилися невикористаними — податковий кредит зберігається. Нарешті, придбання, здійснені безпосередньо під час роботи на спец-ЄП ніякої компенсації не потребують, адже за ними не відображається податковий кредит (п.п. 9.9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).

Які правила

переходу

на спец-ЄП?

Для переходу на спец-ЄП потрібно подати Заяву. Форма цієї Заяви — та сама, що і для переходу на «звичайний» ЄП — затверджена наказом Мінфіну від 16.07.2019 № 308. Відповідно, для загальносистемника у Заяві робиться позначка в полі «Реєстрація (перехід)» і заповнюється поле 5.1. Натомість для звичайного єдиноподатника ідеться про зміну ставки та/або групи. Тож він робить позначку в полі «Внесення змін» і заповнює поле 5.2. Поле 5.3 — НЕ заповнюється.

Перейти на спец-ЄП можна протягом усього періоду воєнного стану, але не раніше 01.04.2022. Якщо станом на цю дату суб’єкт господарювання не став платником спец-ЄП, він буде мати цей статус починаючи з наступного робочого дня після подання Заяви.

У кандидатів на спец-ЄП обсяг доходу не обмежений. Враховуючи це, Розрахунок доходу до Заяви при переході на спец-ЄП НЕ додається. Також, схоже, що податківці не проти, аби суб’єкт господарювання, який протягом року перейшов на спец-ЄП із загальної системи, а потім повернувся назад, у тому ж році повторно перейшов на спец-ЄП. Нагадаємо: для звичайних платників ЄП перейти на спрощену систему із загальної можна один раз протягом календарного року (п.п. 298.1.4 ПКУ).

Як подавати

звітність

зі спец-ЄП?

Усі платники спец-ЄП звітують за спеціальною формою декларації, затвердженою наказом Мінфіну від 26.04.2022 № 124. Декларація складається без наростаючого підсумку і подається у місячні строки (п.п. 9.7 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Тобто протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Звертаємо увагу! У формі декларації з спец-ЄП немає рядків в яких би платник спец-ЄП розраховував суму ЄП за підвищеною ставкою (ФОП за ставкою 15 %, а юроосба за подвійною ставкою ЄП) у випадку отримання доходів від заборонених видів діяльності, у випадку проведення негрошових розрахунків, тощо. На нашу думку, це означає, що підвищені ставки до доходів платника спец-ЄП не застосовуються

Як звітувати з податку на прибуток юрособі, яка протягом року переходила на спец-ЄП?

Усі платники податку на прибуток, які протягом 2022 року перейшли на спец-ЄП повинні відзвітувати з податку на прибуток за той шматок (чи шматки) 2022 року, протягом яких вони були платниками податку на прибуток (п. 9.11 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).

Це стосується як квартальників, так і річників. Податківці наполягають, аби кожен прибутківець, який перейшов на спец-ЄП виділив у окремій декларації з прибутку шматок 2022 року до переходу на спец-ЄП. Тобто при переході з 01.04.2022 потрібно подавати декларацію за І квартал, при переході протягом ІІ кварталу — декларацію за півріччя і т.д.

А якщо колишній прибутківець протягом того ж 2022 року повернувся на сплату податку на прибуток? Згідно з п. 9.12 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ він не враховує у декларації з податку на прибуток результати діяльності за періоди роботи на спец-ЄП. Як це працює на практиці? Наприклад, якщо платник податку на прибуток перейшов на спец-ЄП з 01.05.2022, а з 01.06.2022 знову повернувся на сплату податку на прибуток, він подає з податку на прибуток:

1) декларацію за півріччя, де відображаються результати роботи за період з 01.01.2022 по 30.04.2022;

2а) квартальник подає декларацію за 9 місяців, де наростаючим підсумком відображаються результати роботи за періоди з 01.01.2022 по 30.04.2022 та з 01.06.2022 по 30.09.2022;

2б) річник подає декларацію за рік, де наростаючим підсумком відображаються результати роботи за періоди з 01.01.2022 по 30.04.2022 та з 01.06.2022 по 31.12.2022.

Залишається відкритим питання, чи потрібно подавати річну декларацію з податку на прибуток тому платнику, який до кінця 2022 року не повернеться зі спец-ЄП на загальну систему. На нашу думку, таку декларацію безпечніше подати

Як звітувати зі звичайного ЄП суб’єктам господарювання, які протягом року переходили на спец-ЄП?

Платник звичайного ЄП, так само як і прибутківець, у звичайних єдиноподаткових деклараціях не відображає результати роботи на спец-ЄП. Принципи подання звичайних єдиноподаткових декларацій, на нашу думку, мають бути ті самі, що і у прибутківців. При цьому платники груп 1 і 2 звітують за таким принципом, як прибутків ці-річники (тобто за шматок року до переходу на спец-ЄП + за шматок року після повернення з нього), а платники групи 3 (ставка 3% або 5 %) — як прибутків ці-квартальники. Принципова відмінність — платникам звичайного ЄП, які до кінця року не повернуться зі спец-ЄП податківці дозволяють не подавати наростаючим підсумком декларації за решту року. Достатньо тільки тих періодів, у яких ФОП чи юрсоба була платником звичайного ЄП.

У які строки звітувати зі звичайного ЄП при переході на спец-ЄП? На нашу думку, при переході з 01.04.2022 повинне працювати спецправило із п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. А оскільки граничний строк для декларації за І квартал 2022 настає вже після 01.04.2022, працює загальне спецправило, і подати декларацію за І квартал потрібно до 20.07.2022. При переході починаючи з 11.05.2022 граничний строк звітування за І квартал — до дати переходу на спец-ЄП. Тому працює спец-ЄПшне правило (60 календарних днів після повернення зі спец-ЄП)*. Але! Якщо ви — третьогрупник (ставка 3 % чи 5 %) і ви вже встигли повернутися зі спец-ЄП, то краще відзвітувати за І квартал 2022 року раніше. Бо може так статися, що вам швидше настане звітувати за півріччя чи за 9 місяців за стандартним квартальним строком (40 календарних днів після закінчення кварталу), ніж за І квартал за спеціальним строком (60 днів після повернення зі спец-ЄП). Бо ж для декларацій зі звичайного ЄП за півріччя і 9 місяців уже не діє ані загальний, ані спецЄПшний строк із п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Працює загальний квартальний строк (п.п. 49.18.2 ПКУ).

* При більш пізньому переході потрібно звітувати зі звичайного ЄП вже за півріччя 2022 року, а на ці строки спец правило вже не розповсюджується.

Висновки

  • Спец-ЄП — особливий режим оподаткування, введений на період воєнного стану.
  • Платники спец-ЄП ведуть податковий облік згідно зі ст. 292 ПКУ з особливостями згідно з п. 9 підрозд. 8 підрозд. ХХ ПКУ.
  • У платників спец-ЄП призупиняється реєстрація платником ПДВ, а усі операції з постачання вважаються необ»єктними
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі