Теми статей
Обрати теми

Мінусова уточненка в межах строків сплати: чи можна не платити податок?

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Підприємство — річний платник податку на прибуток. Перед війною встигли подати декларацію за 2021 рік. Проте наразі задекларовані в ній податкові зобов’язання ще не сплачені. Якщо до закінчення граничного строку сплати податку за помилковий період (31.07.2022) подати уточнюючу декларацію, де прибуток перетворюється на збиток, чи треба буде сплачувати податок, заявлений в звітній декларації?

Насамперед нагадаємо: якщо у підприємства була можливість відзвітувати з податку на прибуток за 2021 рік і за І квартал 2022, то подати ці декларації без штрафів можна було до 20.07.2022 (тобто останній день — 19.07.2022). Сплатити ж задекларовані податкові зобов’язання (ПЗ), вказані в деклараціях з податку на прибуток за 2021 рік і за І квартал 2022 в цьому випадку, слід не пізніше 31.07.2022. Докладно див. статтю «Звітуємо з податку на прибуток за 2021 рік і І квартал 2022» // «Податки & бухоблік», 2022, № 47).

Проте під час війни електронні сервіси ДПС та Е-кабінет працюють з певними обмеженнями (п.п. 69.18 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Зокрема, приймання звітності від платників податків здійснюється тільки у робочі дні з 8 до 18 години (див. роз’яснення Південного МУ ДПС по роботі з ВПП від 25.07.2022 // svp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/599762.html).

31.07.2022 припадає на вихідний день — неділю. Втім, враховуючи святково вихідне перенесення (п. 57.1 ПКУ), сплатити воєнні податки і збори можна 1 серпня 2022. Тож останній день сплати задекларованої суми податку на прибуток за 2021 рік — 01.08.2022. Хоча радимо не зволікати і сплатити податок заздалегідь — не пізніше 29.07.2022.

І якщо до граничної дати сплати ви встигнете виправити помилки шляхом подання уточнюючої декларації (УД), тоді сплатити необхідно суму податку, задекларовану в УД. Звичайно ж, якщо ви повністю обнулили задеклароване податкове зобов’язання (в рядку 04 УД відображено об’єкт оподаткування з минусом), платити вам просто нічого. Пояснимо детальніше.

У загальному випадку строк сплати ПЗ, зазначеного в податковій декларації, установлений п. 57.1 ПКУ. Сума такого ПЗ має бути сплачена протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку, передбаченого для подання відповідної декларації.

Водночас за вимогами п. 50.1 ПКУ сплатити податок, донарахований у результаті самостійного виправлення помилки, що занизила суму ПЗ, необхідно до подання УР. Тобто суму збільшення ПЗ (недоплату), уточненого до закінчення граничних строків сплати, доведеться сплатити раніше, ніж податок, нарахований за звітною декларацією.

А ось при поданні зменшуючої уточненки всю суму ПЗ, задекларованого в УД за уточнюваний період, потрібно сплатити протягом 10 календарних днів після завершення строку, відведеного для подання декларації, — строк сплати ПЗ у зв’язку з поданням УД на зменшення ПЗ не змінюється.

А чи змінює зменшуюча уточненка суму податку, що підлягає сплаті? Звичайно, так! І зважаючи на те, що виправлення помилки відбулося до закінчення граничного строку сплати податку, то сплатити слід уточнену (зменшену) суму.

Підтверджують це і податківці (див. БЗ 129.04). На обґрунтування своєї позиції фіскали посилаються на Порядок ведення податковими органами оперативного обліку податків, зборів, платежів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 12.01.2021 № 5 (далі — Порядок № 5).

Відповідно до п. 2 підрозд. 4 розд. ІV Порядку № 5 дані податкової звітності відображаються в інтегрованій картці платника — ІКП (див. БЗ 129.04):

1) датою граничного строку сплати грошових зобов’язань за такою звітністю — у разі подання звітності:

— у законодавчо встановлені строки для такого подання;

— з порушенням строків подання, але до настання граничного строку сплати грошового зобов’язання;

2) датою подання звітності (якщо інше не визначено в алгоритмі відображення/рознесення даних первинних показників в ІКП для форми звітності) — у разі подання звітності:

— після настання граничного строку сплати грошового зобов’язання;

уточнюючої;

— за звітний (податковий) період, на який припадає дата ліквідації платника.

При цьому за уточненками в ІКП відображається (1) різниця між грошовим зобов’язанням, зазначеним у поданій раніше податковій звітності, та грошовим зобов’язанням, розрахованим з урахуванням виявлених платником помилок, (2) штраф та (3) пеня (у разі заниження грошового зобов’язання), визначені самостійно платником, якщо інше не передбачено формою звітності (п. 2 підрозд. 4 розд. ІV Порядку № 5).

Цей алгоритм відображення даних податкової звітності в ІКП, прописаний у Порядку № 5, діє і для воєнної звітності.

Отже, за умови подання УД до граничного строку сплати (31.07.2022), сума податку, що підлягає сплаті за прибутковою декларацією за 2021 рік, у результаті в ІКП буде правильною — у вашому випадку повністю обнулиться.

Якщо ж цей строк проґавити і подати УД вже після граничного строку сплати податку на прибуток за 2021 рік, тоді доведеться сплатити всю задекларовану суму. Не уникнути у такому разі й відповідальності за порушення правил сплати (перерахування) узгоджених сум грошових зобов’язань (див. роз’яснення Центрального МУ ДПС по роботі з ВПП від 25.07.2022).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі