Теми статей
Обрати теми

«Зменшуючі» РК воєнного періоду — коли відображати в декларації, якщо покупець не має можливості своєчасно виконувати податкові обов’язки?

Казанова Марина, податковий експерт
За матеріалами категорії 101.24* Бази знань

* https://zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques

Висновок документа

Якщо покупець у періоді дії воєнного стану не мав можливості своєчасно виконувати податкові обов’язки, а зареєстрував «зменшуючий» РК вже після припинення або скасування воєнного стану, то зменшення податкових зобов’язань (ПЗ) продавець відображає:

— якщо РК зареєстрований покупцем протягом 6 місяців після припинення або скасування воєнного стану — в періоді складання РК;

— якщо РК зареєстрований покупцем після спливу 6 місяців після припинення або скасування воєнного стану — в періоді реєстрації РК.

Податківці роз’яснили, в якому періоді постачальник має показати зменшення ПЗ за РК воєнного періоду, якщо контрагент-покупець-платник ПДВ (який має зареєструвати «зменшуючий» РК) не мав можливості під час воєнного стану своєчасно виконувати свої податкові обов’язки.

Але перед тим як оцінити висновки податківців, слід згадати базові правила. Нагадаємо, що на відміну від податкового кредиту, переносити (відкладати) зменшення ПЗ на інші періоди не можна.

Відображати зменшення ПЗ постачальнику потрібно чітко в тому періоді, в якому виникло право на таке зменшення. А цей період ми визначаємо залежно від того, своєчасно чи несвоєчасно зареєстрований «зменшуючий» РК. Якщо РК зареєстрований своєчасно — зменшення ПЗ потрібно показати в періоді складання РК; не своєчасно — в періоді його реєстрації.

Так ось головне те, що податківці в своєму роз’ясненні фактично кажуть, що:

якщо РК воєнного періоду (фактично це РК лютого 2022 року та наступних місяців) зареєстрований в строки, визначені п. 69.1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ, то такий РК є вчасно зареєстрованим. А тому відображати зменшення ПЗ на його підставі потрібно в періоді складання РК.

Так от платнику, який не мав можливості виконувати податкові обов’язки під час воєнного стану, на реєстрацію ПН/РК воєнного періоду відводиться 6 місяців після припинення або скасування воєнного стану (п. 69.1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ). Якщо контрагент вкладеться в цей строк (зареєструє РК протягом 6 місяців після закінчення воєнного стану), то виходить, РК буде вчасно зареєстрований. А отже, постачальник в такому разі повинен відобразити зменшення ПЗ на підставі такого РК в періоді його складання. Зазначимо: для того щоб зменшити ПЗ періодом складання РК, продавцеві потрібно подавати уточнюючий розрахунок до ПДВ-декларації того періоду, яким датовано РК.

Якщо ж покупець не вкладеться в цей строк (6 місяців) — то зменшення ПЗ продавець відображає в періоді реєстрації РК.

Такий підхід податківців є логічним, відповідає вимогам ПКУ, але викликає питання щодо його практичного застосування.

На підставі чого платник має оцінювати, до якої категорії платників (тих хто має, чи тих хто не має/не мав можливості виконувати свої податкові обов’язки під час воєнного стану) відноситься контрагент? Відповіді на це питання поки що немає.

Також слід звернути увагу, що строк «в 6 місяців після припинення або скасування воєнного стану», про який говорять податківці, стосується саме контрагентів, у яких можливість виконувати податкові обов’язки не відновилась до кінця воєнного стану. В той час, як у випадку, якщо контрагент не мав можливості на 27.05.2022 (дату набрання чинності Закону № 2260*) виконувати свої обов’язки, але така можливість відновилась протягом воєнного стану (наприклад, у червні, липні), строк в 6 місяців не діє. Для таких платників встановлений свій спеціальний строк реєстрації ПН/РК — протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей (п. 69.1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ). І якщо контрагент зареєструє РК в ці строки, такий РК буде вчасно зареєстрований. Якщо ж він не вкладеться в цей строк, — РК буде вважатися несвоєчасним.

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану» від 12.05.2022 № 2260-IX.

Як це все аналізувати платнику: хто і коли (конкретно на яку дату) відновив свої можливості? Питання залишається поки що відкритим.

Чи не простіше було б дозволити відображати такі РК в періоді реєстрації їх покупцем (тим паче, що податківці в своїх роз’ясненнях ухиляються від відповіді, а чи можна було показувати в деклараціях за лютий— травень зменшення ПЗ на підставі первинки)?

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі