Теми статей
Обрати теми

Бюджетне відшкодування з ПДВ… повертається!

Солошенко Людмила, податковий експерт
Закон України від 12.05.2022 № 2260-IX*

Висновок документа

Законом України від 12.05.2022 № 2260-IX повернена можливість отримання бюджетного відшкодування з ПДВ. При цьому повертаються і його камеральні/документальні перевірки

Відразу заспокоїмо: відшкодування ОВДП не буде, від цього задуму відмовилися**. Розглянемо, як отримати бюджетне відшкодування (БВ) під час воєнного стану.

* Набрав чинності з 27.05.2022 (з дня, наступного за днем опублікування).

** Нагадаємо: про бюджетне відшкодування ПДВ облігаціями йшлося в законопроєкті № 7311, про який ви могли прочитати в статті «Війна не все спише, або Проєкт чергових змін до ПКУ» в «Податки & бухоблік», 2022, № 31.

БВ-умови. По-перше, для заявлення БВ повинні дотримуватися відомі умови з п. 200.4 ПКУ. Тобто заявити до БВ можна:

1) суму в межах ліміту реєстрації на момент подання декларації;

2) після погашення з ПДВ податкового боргу (за його наявності);

3) якщо суми вхідного ПДВ фактично сплачені (грошима) постачальникам товарів/послуг або до бюджету (при імпорті).

А по-друге, при заявленні БВ ще треба враховувати воєнні обмеження. А саме:

платники, що здійснюють операції з пальним (навіть експортери), не можуть декларувати БВ (п. 82 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ);

— до БВ не можна заявляти ПК з товарів, знищених під час воєнного стану (ВС) через обставини непереборної сили (п.п. 69.29 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Нагадаємо, що в такому разі компенсуючі ПЗ не нараховуються (п. 321 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ);

— тимчасово до закінчення ВС платникам заборонено подавати УР до довоєнних періодів (тобто до періодів до лютого 2022 року) з показниками на зменшення ПЗ та/або декларування бюджетного відшкодування. Тому уточнити долютневі БВ не можна (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Перевірки БВ. Законом № 2260 поновлюються перевірки. Тому, як і в довоєнні часи, заявлене БВ перевірятиметься камерально і документально. При цьому для декларацій перехідного періоду (лютого — липня) із заявленим БВ установлені свої строки перевірок (пп. 69.2, 69.11 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ) :

Перевірки декларацій перехідного періоду (лютого — липня) із заявленим БВ

Звітний період

Строки перевірок

Камеральна перевірка:

лютий, березень, квітень, травень 2022 року

проводяться в період з 21 липня по 20 вересня 2022 року

червень, липень 2022 року

проводяться в період з 21 серпня по 20 жовтня 2022 року

Документальна перевірка:

— можлива за підставами, визначеними п.п. 78.1.8 ПКУ (тобто щодо законності декларування заявленого БВ та/або декларування від’ємного значення в розмірі більше 100 тис. грн);

— проводиться протягом 60 календарних днів, наступних за закінченням граничного строку камеральної перевірки відповідної декларації. При цьому початі і не завершені до 24 лютого 2022 року документальні БВ-перевірки поновлюються (на невикористаний строк перевірки, що залишився) і завершуються протягом 60 днів

На наш погляд, у більшості випадків для узгодження БВ достатньо повинно бути камералки. А ось документальні БВ-перевірки світять не поголовно, а тільки якщо під час камеральної перевірки виявлені ризики, що вимагають проведення документальної перевірки. В усякому разі саме до такого висновку підштовхують консультації податківців (див. питання 52 роз’яснення від 07.04.2022 // tax.gov.ua/media-tsentr/novini/578879.html; km.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/579541.html).

БВ січня. У Законі № 2260 нічого не сказано про БВ січня. Можливо, тому, що, по-хорошому, прокамералити січневу декларацію із заявленим БВ повинні були (як передбачалося раніше п.п. 69.2 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ) протягом 90 календарних днів, наступних за граничним строком подання декларації (тобто фактично до 22 травня, оскільки граничний строк подання січневої декларації — 21 лютого; хоча в Реєстрі БВ стоїть дата закінчення камералки січневого БВ — 27 травня).

Щоправда, ще за законопроєктом № 7311 планувалося відшкодовувати БВ за січень ОВДП, і тут намічалися свої строки камералки. Але від цих планів відмовилися.

Проте тепер повертається можливість отримання БВ. Тому БВ, заявлене в декларації за січень, не повинне зникнути. Його мають відшкодувати з урахуванням хронології в загальновстановленому порядку.

Отримання БВ. Після перевірки БВ стане узгодженим. Повернення узгоджених сум БВ здійснюється в хронологічному порядку згідно з черговістю внесення заяв про повернення сум бюджетного відшкодування до Реєстру БВ.

Нагадаємо, що Реєстр БВ розміщений у відкритому доступі на сайті Мінфіну (mof.gov.ua/uk/vat-refund). І з нього можна дізнатися всю історію БВ: від заявлення до отримання (п.п. 200.7.3 ПКУ, п. 13 Порядку ведення Реєстру, затвердженого постановою КМУ від 25.01.2017 № 26).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі