№39

Податки & бухоблік, червень, 2022/№ 39 Інші номери журналу ›
  • Воєнна зупинка строків по-новому Також законодавці вирішили не тільки підкоригувати воєнні послаблення в частині подання звітності і сплати податків, реєстрації ПН/РК та перевірок, а і змінили підхід до зупинення на час війни різних строків. Про те що саме змінилося поговоримо далі.
  • Нововведення у перевірках під час воєнного стану Ще на початку війни законодавці ввели мораторій на багато перевірок. Але згодом вони відновили проведення деяких з них. І от нардепи в черговий раз вирішили скоригувати мораторій на перевірки. Про те які перевірки відтепер зможуть проводити податківці поговоримо далі.
  • Бюджетне відшкодування з ПДВ… повертається! Закон України від 12.05.2022 № 2260-IX*
  • Карантин продовжено до кінця літа: чи щось змінилося? Постанова КМУ від 27.05.2022 № 630
  • Новації в оцінці біоактивів Мінфін, навіть в час війни, продовжує коригувати бухгалтерську нормативку. Сьогодні він дістався до нормативно-правових актів, які стосуються обліку у сільському господарстві. А саме наказом від 21.04.2022 № 119 (чинний з 27.05.2022) підкоригував НП(С)БО 30 «Біологічні активи» та деякі інші нормативно-правові акти, які визначають правила ведення бухобліку. Поговоримо про найцікавіші нововведення.
  • Дозвільні документи під час війни: оновлення! У матеріалі «Ліцензії і документи дозвільного характеру під час воєнного стану» в «Податки & бухоблік», 2022, № 25 ми вже розглядали питання щодо продовження дії старих або необхідності отримання нових ліцензій та інших документів дозвільного характеру у період дії воєнного стану (ВС). З 11 травня КМУ вніс зміни у присвячену цим питанням постанову «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану» від 18.03.2022 № 314 (далі — постанова № 314). Тому виникла потреба відновити цю тему.
  • Імпорт без ввезення товарів — валютно-наглядові та облікові тонкощі Підприємство-резидент придбало товар у нерезидента (китайської компанії). Проте у зв’язку з війною товар перепродали безпосередньо іншому нерезиденту (турецькій фірмі), оминаючи митний кордон України. Мало того передоплачували товар з одного уповноваженого банку, а турецька компанія переказала валюту в інший. Зосередимося на облікових аспектах таких операцій та з’ясуємо, як їх зняти з валютного нагляду.
  • Розраховуємо відпускні у нових реаліях Про особливості надання відпусток під час дії воєнного стану, ми писали у статті «Відпустка під час війни», «Податки & бухоблік», 2022, № 26. Саме час поговорити про розрахунок відпускних. Тим більш, що привід для цього є: чергових змін зазнав порядок їх розрахунку. Отже поговоримо детально про обчислення оплати днів відпустки з урахуванням останніх новацій.
  • Середня зарплата: вхід заборонено Доволі часто перед бухгалтером, який обчислює середню зарплату за Порядком № 100*, постає питання: чи включати ту чи іншу виплату в розрахунок? Що ж, пропонуємо вам розглянути, що з цього приводу говорить сам Порядок.
  • Індексуємо зарплату за червень 2022 року Індексацію заробітної плати повинні проводити всі роботодавці. Індекси для проведення індексації грошових доходів за квітень та травень 2022 року ви знайдете в «Податки & бухоблік», 2022, № 29
  • Доходи за 2011 — 2022 рр. виплачені в травні 2022 року: розраховуємо компенсацію Наведемо індекси для розрахунку суми компенсації за доходами, нарахованими у 2011 — 2022 роках, якщо вони виплачуються в травні 2022 року.
  • Де ФОП має зберігати кадрові документи? Чи може ФОП у магазині зберігати лише копії кадрових документів. А оригінали зберігати у себе вдома. Чи взагалі зберігати їх лише у себе вдома. Розбираємось.
  • Середнє підприємство перейшло на 2 % спецЄП: чи можна відмовитися від резервів? У зв’язку з воєнним станом середнє підприємство перейшло на спецЄП (єдиний податок групи 3 зі ставкою 2 %). Чи можна, ставши єдиноподатником, у бухгалтерському обліку не створювати резервів та забезпечень?
  • Що буде у червні 2022 року
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі