Теми статей
Обрати теми

Воєнний стан і послаблення ПДВ-правил — що зараз?

Нестеренко Максим, податковий експерт
Воєнний стан спричинився до того, що для платників ПДВ тією чи іншою мірою послабили дію багатьох традиційних правил. І ці послаблення періодично змінювали — якісь додавали, а якісь прибирали. Що маємо наразі в цьому питанні? Про це будемо говорити просто зараз у нашій статті!

Одразу хочемо зауважити: ПДВ-послаблення — це не тільки звільнення і пониження ставки щодо окремих операцій. До таких ПДВ-послаблень можна віднести і низку інших спеціальних правил ПДВ-обліку у воєнний час.

Одразу наголосимо: деякі ПДВ-послаблення вже скасовано. Чи не головними з них було зупинення податкових строків (п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ; п. 102.9 ПКУ). Це давало можливість фактично відтягувати як подачу ПДВ-звітності, так і сплату податкових зобов’язань. Також можна було уникати ЄРПН-штрафів за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК, адже формально внаслідок призупинення усіх податкових строків, навіть порушення цих строків як такого не було.

Після того, як набрав чинності Закон України від 12.05.2022 № 2260-IX такі фокуси більше не спрацюють. Відтепер п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ чітко говорить: якщо платник має можливість виконувати свої податкові обов’язки, то він повинен виконати і ті з них, за якими граничний строк припадає на період починаючи з 24.02.2022 і по 26.05.2022. Це стосується у тому числі й тих податкових обов’язків, які виникали у платника ПДВ. В такому разі платник ПДВ повинен:

(1) зареєструвати ПН/РК до 15.07.2022;

(2) подати податкову звітність до 20.07.2022;

(3) сплатити ПДВ не пізніше 31.07.2022.

Тому ті платники, які планували дочекатися, поки закінчиться воєнний стан і подати ПДВ-звітність потім, так більше чинити не можуть. Також платникам ПДВ було обмежено надане на початку воєнного стану право відображати податковий кредит на підставі первинних документів, тобто без зареєстрованих вхідних ПН. Наразі таке право надається тільки для податкового кредиту за операціями, що відносяться до податкового кредиту у лютому, березні, квітні та травні 2022 року (п. 322 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

Цих послаблень для платників ПДВ більше немає. Однак окрім них існує ще чимало актуальних ПДВ-послаблень. Для вашої зручності наводимо їх у таблиці!

ПДВ-сфера

ПДВ-послаблення

Компенсуючі зобов’язання

Протягом воєнного стану компенсуючі податкові зобов’язання згідно з п. 198.5 ПКУ НЕ нараховуються на придбані з ПДВ товари, які:

— знищені (чи втрачені) внаслідок дії обставин непереборної сили у період воєнного стану;

— передані в державну чи комунальну власність, у тому числі на користь добровольчих формувань тергромад, а також надані на користь інших осіб для забезпечення оборони України у період ВС.

У зазначених випадках товари не вважаються такими, що використані в неоподатковуваних операціях чи за негосподарським призначенням (п. 321 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ)

ПДВ-

звільнення

На період воєнного стану повністю звільняються від ПДВ операції з імпорту та постачання на митній території України (п. 32 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ):

— спеціальних засобів індивідуального захисту (каски, шоломи, бронежилети тощо), призначені для потреб ЗСУ та інших українських силових структур, включаючи підрозділи тероборони;

— лікарських засобів та медичних виробів для потреб лікарень, де лікуються наші військові;

— товарів оборонного призначення (п. 29 ч. 1 ст. 1 Закону України від 17.07.2020 № 808-IX);

— ударних капсулів, детонаторів, освітлювальних та сигнальних ракет;

— апаратури для комунікації та прослуховування;

— броньованих автомобілів (пасажирських і вантажних);

— бойової зброї, безпілотників та парашутів;

— біноклів, приладів нічного бачення, тепловізорів тощо.

— прокату плоского з інших легованих сталей завширшки 600 мм або більше;

— скла безпечного, включаючи скло зміцнене (загартоване) або багатошарове;

— оптичних приладів для слідкування;

— апаратури для передачі та приймання голосу, зображень та іншої інформації;

— апаратури прослуховування направленої дії;

— радіостанцій ультракороткохвильового і короткохвильового діапазону військового призначення;

— розвідувально-сигнальної апаратури, їх частин і приладдя;

— безпілотних літальних апаратів без озброєння та їх частин;

— броньованих автомобілів.

Усі зазначені товари звільняються від ПДВ на усіх етапах руху до кінцевого отримувача за однієї простої умови. А саме: що їх кінцевим отримувачем відповідно до сертифіката кінцевого споживача або згідно з умовами договору визначено правоохоронні органи, Міноборони України, Збройні Сили України та інші військові формування, добровольчі формування територіальних громад, утворені відповідно до законів України, інші суб’єкти, що здійснюють боротьбу з тероризмом відповідно до закону або оборону України

Пальне для Збройних Сил України

Пальне, яке використовується для заправки Збройними Силами України під час воєнного стану, оподатковується ПДВ за ставкою 0 % (п.п. «г» п. 195.1.2 ПКУ). Так, у зазначеній нормі говориться про заправку армійського транспорту, який використовується у миротворчих акціях за межами України. Однак у цій же нормі згадується також і про інші випадки, передбачені законодавством. Натомість згідно з п. 1 постанови КМУ від 02.03.2022 № 178 визначено, що на період воєнного стану заправлення транспорту Збройних Сил України та інших силових структур, які задіяні в обороні України, а також у захисті безпеки населення та інтересів Української держави, якраз і є таким іншим випадком

Пальне

для усіх

інших

На період воєнного стану встановлено ставку ПДВ 7 % на операції з імпорту та постачання на митній території України:

— моторних бензинів, важких дистилятів та скрапленого газу (п.п. 215.3.4 ПКУ), на які згідно п. 41 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ встановлено нульову ставку акцизного податку;

— нафти або сирих нафтопродуктів, одержаних з бітумінозних порід (мінералів), що класифікуються за кодами УКТ ЗЕД 2709 00 10 00 та 2709 00 90 00 (п. 82 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ)

Допомога

армії

Не вважається постачанням передача будь-яких товарів чи надання будь-яких послуг ЗСУ, Нацгвардії, СБУ, Службі зовнішньої розвідки, Держприкордонслужбі, МВС, Управлінню держохорони, Держслужбі спецзв’язку, іншим утвореним відповідно до законів України військовим формуванням, їх з’єднанням, військовим частинам, підрозділам, установам або організаціям, що утримуються за рахунок коштів держбюджету, ДСНС, силам цивільного захисту, закладам охорони здоров’я державної і комунальної власності, структурним підрозділам з питань охорони здоров’я (п. 321 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

Це означає, що при передачі товарів і наданні послуг зазначеним структурам, не буде ніякого мінбазного ПДВ (див. п. 188.1 ПКУ). І податкову накладну на передачу активів армії складати не потрібно. Про те, що компенсуючого ПДВ для таких операцій теж не буде ми вже написали вище

Благодійна

допомога

До уваги громадських об’єднань та благодійних організацій! Благодійна допомога, яку вони надають і до воєнного стану звільнялася від ПДВ за загальним правилом, установленим п.п. 197.1.15 ПКУ. Але операції із надання благодійної допомоги у 2022 році НЕ враховуються у ПДВ-мільйон, який рахують вищезгадані неприбуткові організації для цілей обов’язкової реєстрації ПДВшником (п. 181.1 ПКУ). Це встановлено п. 69.12 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ

Імпорт

єдино-

податників

Починаючи з 01.04.2022 і на період дії воєнного стану звільняються від ПДВ операції з імпорту будь-яких товарів єдиноподатниками (ФОП та юрособами), які НЕ зареєстровані платниками ПДВ (п. 69.23 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ)

Імпорт автомобілів

Починаючи з 01.04.2022 і на період дії воєнного стану звільняються від ПДВ операції з імпорту фізособами автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб i більше, транспортних засобів для перевезення вантажів (п. 69.24 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ)

Спец-ЄП 2 %

Платники спец-ЄП звільняються від нарахування та сплати ПДВ з операцій постачання товарів та послуг, а також імпорту. ПДВ-реєстрація таких платників вважається призупиненою. ПДВ-звітність платники спец-ЄП теж не подають, податкові накладні на свої вихідні операції не складають (п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). А вхідні податкові накладні такі «призупинені» платники ПДВ теж не отримують. Адже постачальники — платники ПДВ на операції з продажу платникам спец-ЄП складають податкові накладні як на НЕплатників

Ось, власне, так виглядають ті ПДВ-послаблення, які є у платників на час воєнного стану.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі