Теми статей
Обрати теми

Оренда порожнього офісу — чи компенсувати податковий кредит?

Нестеренко Максим, податковий експерт
Чи потрібно нараховувати податкові зобов’язання згідно з п. 198.5 ПКУ в тому випадку, коли підприємство сплатило орендну плату за офіс у травні, але фактично в цьому офісі ніхто не працює?

На нашу думку, ні. Пояснимо свою позицію більш детально. Згідно зі ст. 198 ПКУ податковий кредит відображається у зв’язку з придбанням товарів чи послуг, у складі вартості яких є «вхідний» ПДВ. За умові, що придбані товари чи послуги використовуються: (1) в ПДВ-оподатковуваних операціях; (2) в межах господарської діяльності.

При цьому нарахування податкового кредиту здійснюється незалежно від того, чи такі товари чи послуги почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах провадження господарської діяльності платника протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду (п. 198.3 ПКУ).

Натомість якщо змінюється напрямок використання придбаних товарів і послуг, і вони починають використовуватися в негосподарській діяльності, або ж у ПДВ-пільгованих (ст. 197 ПКУ, підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ) чи ПДВ-необ’єктних (ст. 196 ПКУ) операціях, відображений податковий кредит доведеться компенсувати. Тобто нарахувати податкові зобов’язання згідно з п. 198.5 ПКУ виходячи з бази, що її визначено у п. 189.1 ПКУ.

Тепер припустимо, що йдеться про придбання послуг з оренди офісу, який у зв’язку з війною «простоює». Чи можна говорити, що внаслідок того, що офіс порожній придбані послуги починають використовуватися неоподатковуваній чи в негосподарській діяльності? На наш погляд, про неоподатковувані операції говорити однозначно не можна. Адже якщо офіс не використовується для здійснення будь-якої діяльності, не йдеться про те, що придбані орендні послуги змінили напрямок використання. Радше про те, що вони узагалі перестали використовуватися в будь-яких операціях.

А чи можна говорити про те, що придбані орендні послуги почали використовуватися у негосподарській діяльності? Теоретично існує ймовірність, що податківці будуть про це говорити. Однак вважаємо, що в ситуації, коли офіс спорожнів внаслідок війни, а працівники, які раніше в ньому працювали, працюють віддалено, в евакуації чи зі своїх домівок, говорити про негосподарське використання некоректно. Бо ж ідеться не про «ліве» використання офісу, а про його вимушений простій. Про те, що офіс взагалі не використовувався ні в яких операціях. Наприклад, аналогічна ситуація мала місце під час суворого карантину, коли вже проплачені офіси раптово спорожніли.

Отже, якщо платник ПДВ продовжує здійснювати ПДВ-оподатковувану діяльність, є усі підстави говорити, що податковий кредит за придбаними орендними послугами у нього зберігається. Навіть попри те, що фактично придбані послуги з оренди ніяк не використовуються. Адже компенсуючий ПДВ пов’язаний з використанням придбаних товарів чи послуг в негосподарській діяльності чи в неоподатковуваних операціях. А в нашому випадку такого використання немає.

Схоже, до такого висновку схиляються і податківці. У БЗ 101.06 вони говорять про компенсацію податкового кредиту згідно з п. 198.5 ПКУ лише у випадку, коли придбані товари чи послуги призначаються для використання у неоподатковуваних операціях (див. також лист ДПСУ від 23.03.2020 № 1195/6/99-00-07-03-02-06/ІПК). Якщо платник не змінив свою діяльність, і вона залишилася ПДВ-оподатковуваною, немає підстав компенсувати податковий кредит згідно з п. 198.5 ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі