Теми статей
Обрати теми

Повертаємо фіндопомогу засновнику-ФОП: 20 тис грн чи 10+10 тис грн?

Клец Віталіна, податковий експерт
Засновник (він зареєстрований як ФОП) надав підприємству фіндопомогу в розмірі 20 тис грн. Зараз підприємство хоче повернути йому ці гроші. Чи можна виплатити їх одразу готівкою через касу в розмірі 20 тис грн? Чи краще розбити платіж на два — по 10 тис грн в день, щоб не було порушення граничної суми готівкових розрахунків?

«Два в одному». Коли бухгалтери починають працювати з ФОП, їх часто збиває з пантелику «подвійний» статус таких громадян. З одного боку, це — фізособа (громадянин), а з іншого — це суб’єкт господарювання. Отож, маємо, так би мовити, два в одному. Як з цим розібратися?

Насправді все досить просто. Фізоба, яка виявила бажання зареєструватися як підприємець, так і залишається фізособою (ця її характеристика нікуди не зникає), але разом з тим вона набуває додаткового статусу — ФОП, і цей статус надає їй право займатися госпдіяльністю.

Але в договорах така особа може виступати:

або як громадянин. У цьому випадку в договорі вказуються виключно дані фізособи (паспорт, ІПН тощо) без згадки про її підприємницький статус. На такий договір поширюються всі правила ЦКУ та іншого законодавства, як регулює укладення договорів з фізособами;

або як суб’єкт господарювання (ФОП). У цьому разі в договорі зазначають у т.ч. реєстраційні дані підприємця (номер і дату запису в Дерєреєстрі). На такий договір поширюються норми ГКУ, ЦКУ та іншої нормативки, які регулюють відношення між суб’єктами господарювання (це юрособи та ФОП).

Не може особа в одному й тому ж договорі виступати одночасно і як звичайна фізособа (громадянин), і як ФОП! Один договір — один статус.

Отже, щоб розібратися з правилами взаємодії з вашим засновником, треба просто подивитися договір та визначитися, в якому статусі в цьому договорі він виступає!

Вочевидь договір на отримання фіндопомоги ви укладали із засновником саме як зі звичайною фізособою. Бо надання грошей у позику зовсім не обов’язково пов’язано зі здійсненням підприємницької діяльності позикодавцем. А той факт, що мова йде про засновника юрособи, аж ніяк не зобов’язує засновника діяти у відносинах із юрособою саме як ФОП. Бо володіння корпоративними правами не вважається підприємництвом (п. 2 ст. 167 ГКУ). Тобто засновуючи підприємство громадянин не може діяти у якості ФОП.

Тож дивіться, як складено договір позики (яким опосередковано надання фіндопомоги). Якщо без згадки про підприємницький статус позикодавця, то він діє за цим договором як звичайна фізособа. І те що в цієї особи є ФОП-статус ні на що не впливає.

А якщо гроші було перераховано з підприємницького рахунку засновника? Сам по собі цей факт теж не є підставою, щоб кваліфікувати їх як надані в позику підприємцем, а не простою фізособою-засновником. Тобто, знову таки,

важливо саме як укладено договір позики.

І якщо договір ви укладали саме з фізособою (без згадки про підприємницький статус), то й повертаєте ви гроші фізособі. Тому маєте керуватися тими правилами, які передбачені для розрахунків з фізособами. Нагадаємо їх.

Готівкові обмеження. Суб’єкт господарювання може здійснювати готівкові розрахунки протягом одного дня (п. 6 Положення № 148*):

із суб’єктами господарювання у розмірі не більше 10 тис грн (включно);

з фізичними особами у розмірі не більше 50 тис грн (включно).

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 № 148.

Оскільки в нашому випадку юрособа уклала договір на отримання фіндопомоги з фізособою, то вона може сміливо повертати засновнику 20 тис грн готівкою протягом одного дня. Порушення тут не буде. Розбивати платежі на два по 10 тис грн в день — то, на наш погляд, стріляти з пушки по горобцям (тобто занадто перестраховуватися).

Податківці не проти. До речі, податківці дають таке ж саме логічне роз’яснення: «…якщо готівкові розрахунки суб’єкта господарювання з фізичною особою, яка одночасно зареєстрована як фізична особа — підприємець, не пов’язані з підприємницькою діяльністю такої фізичної особи, то на такі розрахунки поширюється обмеження щодо граничної суми розрахунків, встановлене у розмірі 50000 (п’ятдесяти тисяч) гривень» (категорія 109.13 БЗ, https://zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques). Тобто й з боку фіскалів проблем бути не повинно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі