№41

Податки & бухоблік, червень, 2022/№ 41 Інші номери журналу ›
  • Строки реєстрації ПН за травень 2022. Податківці шокували Роз’яснення ДПСУ від 08.06.2022*
  • Продавець перейшов на 2 % спецЄП — ПК «за первинкою» зберігається! За матеріалами категорії 101.15 Бази знань
  • Як складати податкові накладні на тютюнові вироби За матеріалами категорії 101.16 Бази знань
  • Відновлюємо реєстраційний ліміт і реєструємо воєнні податкові накладні Платники ПДВ, які за лютий — травень подавали декларації з ПДВ без реєстрації у ЄРПН складених ними ПН/РК зменшували свій реєстраційний ліміт через виникнення показника ∑Перевищ. Скоріш за все у них виник від’ємний реєстраційний ліміт. Через це тепер, після запуску ЄРПН, ці платники не можуть зареєструвати ПН/РК. Про те як вийти з цієї ситуації поговоримо далі.
  • Місцеві податки/збори, екоподаток і рента: в яку ДПІ звітувати? Приводом для написання статті послугувало роз’яснення податківців в категорії 106.07 Бази знань* про те, що починаючи з 2022 року суб’єкти господарювання мають звітувати з податку на нерухомість у випадку коли його об’єкти нерухомості знаходяться у місті з районним поділом. Як вибрати місце звітування в цьому випадку і поговоримо далі.
  • Знищена/втрачена підакцизка: як платити роздрібний акциз під час війни Про необхідність сплати акцизу за втрачені підакцизні товари ми розповідали ще на початку року*. Однак з того часу доволі суттєво змінилося і законодавство, і умови ведення господарської діяльності. Війна внесла свої корективи і в те, й у інше. Тож у цій статті акцентуємо вашу увагу на тому, як уникнути зайвої сплати акцизу, якщо підакцизний товар був знищений/втрачений через форс-мажорні обставини. І заодно розповімо, як сплатити акцизний податок у разі втрати такого товару з інших причин.
  • «Паперову» первинку знищено: чи можна їх відновити в електронному вигляді? Внаслідок бойових дій згоріли первинні документи. Займаємося їх відновленням. Чи є в законодавстві вимоги щодо того, в якій саме формі мають бути відновлені документи? Зокрема, чи можна знищену первинку, що була раніше на папері, відновити вже в електронній формі? Зараз все з’ясуємо!
  • Ненадання довідки про середній заробіток — не привід відмовити у призначенні лікарняних Лист ФСС від 04.04.2022 № 362-11-1
  • Як звільнитися в односторонньому порядку Під час війни працівники стикаються з ситуацією, коли їх підприємство не працює, а вони не можуть звільнитися через те, що з керівництвом немає зв’язку. Що робити працівникам? Саме з таким питанням звернулися до нас наші передплатники. Що ж, останнім часом в сфері трудових відносин постійно з’являються нові «опції». Одна з них допоможе вирішите озвучену проблему. Щоправда така «опція» доступна не для всіх працівників та лише за певних умов. Так що приєднуйтесь до розмови. Буде цікаво та пізнавально.
  • Винагорода за рік у розрахунку середньої зарплати Винагорода за підсумками роботи за рік, або, як її ще називають «13 зарплата», — гарний додаток до звичайної щомісячної зарплати. Проте нараховуючи її, в подальшому бухгалтери стикаються з питаннями чи включати, а якщо включати, то як саме, в розрахунок середньоденної зарплати. Що ж, відповісти на ці питання вам допоможе наша стаття.
  • Колективний договір: вивчаємо зміни З 27 травня 2022 року набув чинності Закон № 2253*, спрямований на посилення захисту прав працівників. Серед іншого ним внесено зміни до законодавства про колективні договори та угоди. У цій статті розберемося, що нового з’явилося у питаннях укладання та виконання колективних договорів і на які нюанси слід звернути увагу роботодавцям.
  • Повертаємо фіндопомогу засновнику-ФОП: 20 тис грн чи 10+10 тис грн? Засновник (він зареєстрований як ФОП) надав підприємству фіндопомогу в розмірі 20 тис грн. Зараз підприємство хоче повернути йому ці гроші. Чи можна виплатити їх одразу готівкою через касу в розмірі 20 тис грн? Чи краще розбити платіж на два — по 10 тис грн в день, щоб не було порушення граничної суми готівкових розрахунків?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі