Теми статей
Обрати теми

Місцеві податки/збори, екоподаток і рента: в яку ДПІ звітувати?

Децюра Сергій, податковий експерт
Приводом для написання статті послугувало роз’яснення податківців в категорії 106.07 Бази знань* про те, що починаючи з 2022 року суб’єкти господарювання мають звітувати з податку на нерухомість у випадку коли його об’єкти нерухомості знаходяться у місті з районним поділом. Як вибрати місце звітування в цьому випадку і поговоримо далі.

* zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques

Що було до 2022 року

До початку 2022 року платники податків, які знаходяться у місті з районним поділом доволі чітко опираючись на норми ПКУ могли визначити місце звітування з майнових податків, екоподатку, рентної плати, турзбору і збору за парковку (див. табл. нижче)

Місце звітування для різних податків і зборів

Податок

Місце подання декларації

Податок на нерухомість

У податкову за місцезнаходженням об’єкта/об’єктів оподаткування, тобто у податкову де знаходяться об’єкти нерухомості (п.п. 266.7.5 ПКУ)

Транспортний податок

У податкову за місцем реєстрації об’єкта оподаткування, тобто місцем реєстрації транспортного засобу (п.п. 267.6.4 ПКУ)

Плата за землю

У податкову за місцезнаходженням земельної ділянки (п. 286.2 ПКУ)

Турзбір

У податкову за місцезнаходженням податкового агенту який зобов’язаний сплачувати турзбір (п. 268.5 ПКУ)

Збір за парковку

У податкову за місцезнаходженням об’єкта оподаткування, тобто земельної ділянки, яка спеціально відведена для забезпечення паркування транспортних засобів на майданчиках для платного паркування та спеціально відведених автостоянках (п. 2681.5 ПКУ)

Екоподаток

За загальним правилом декларацію з екоподатку за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення, скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти, розміщення протягом відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах — за місцем розміщення стаціонарних джерел, спеціально відведених для цього місць чи об’єктів (п.п. 250.2.1 ПКУ)

Крім того у п. 250.10 ПКУ прописані правила звітування у окремих ситуаціях. Так якщо говорити про випадок коли платник перебуває в місті з районним поділом, то він може подавати одну податкову декларацію за викиди, скиди усіма своїми джерелами забруднення та/або розміщення відходів, якщо ці джерела та/або спеціально відведені місця для розміщення відходів розташовані на території такого міста за місцем перебування платника податку на податковому обліку (міської ради). Тобто за основним місцем обліку (п.п. 250.10.3 ПКУ)

Рентна плата

1) за користування надрами для видобування корисних копалин (п.п. 257.3.1 ПКУ):

за місцезнаходженням ділянки надр, з якої видобуті корисні копалини, у разі розміщення такої ділянки надр у межах території України;

за місцем обліку платника у разі розміщення ділянки надр, в межах континентального шельфу та/або виключної (морської) економічної зони України;

2) з рентної плати за користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин — за місцезнаходженням ділянки надр (п.п. 257.3.2 ПКУ);

3) з рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України — за місцем податкової реєстрації (п.п. 257.3.3 ПКУ);

4) з рентної плати за спеціальне використання води — за місцем податкової реєстрації (п.п. 257.3.4 ПКУ);

5) з рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів — за місцезнаходженням лісової ділянки (п.п. 257.3.5 ПКУ);

6) з рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами, транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України — за місцем його податкової реєстрації (п.п. 257.3.6 ПКУ)

Воно і не дивно, так як в основному місце подачі декларацій з цих податків є місце знаходження об’єкту оподаткування. При цьому немає значення знаходяться об’єкти оподаткування в місті з районним поділом чи ні. Якщо на території, яка підконтрольна певній податковій є об’єкт оподаткування, то в таку податкову (навіть якщо вона одна із районних податкових міста) слід подати декларацію з певного податку.

Це правило не стосувалося тільки екоподатку. Там для цих випадків свої правила. А саме дозволялося подати одну декларацію щодо всіх об’єктів, які має платник у місці з районним поділом (якщо навіть такі об’єкти знаходяться в різних районах, які підконтрольні різним податковим). При цьому подавати декларацію можна було в податкову де платник перебуває на податковому обліку.

Що сталося у 2022

Такі правила подачі звітності з деяких місцевих податків і зборів (а саме з майнових податків, турзбору і збору за парковку), а також із деяких загальнодержавних податків (екоподатку, рентної плати), були прописані у ПКУ з давніх давен. І що найголовніше їх не було змінено із початку 2022 року.

Але податківців чомусь з початку 2022 року вирішили підхід до подачі звітності у містах з районним поділом саме щодо вище згаданих податків і зборів змінити. Про це вони проінформували платників податку, які знаходяться в деяких містах з районним поділом на початку 2022 року. Так, наприклад, платникам податку у місті Харків почали надходити повідомлення з проханням подавати звітність з майнових податків, рентної плати, екоподатку, турзбору і збору за парковку не за тим принципом як прописано у ПКУ(див. табл. вище), а у одну податкову. А саме вони чомусь проінформували що такою податковою є Шевченківська ДПІ — код 2030.

При цьому ,чому саме щодо цих податків і зборів у м. Харкові з початку 2022 року змінили місце подачі не відомо. Просто податківці так вирішили і все. І шукати тут логіку складно.

Наприклад, спочатку здалося, що зміна місця звітування стосується саме місцевих податки. Але ж ні. Звітувати із єдиного податку у м. Харків слід так, як і раніше (за правилами ПКУ), А єдиний податок є місцевим податком.

Екоподаток і рентна плата є взагалі загальнодержавними податками. І про зміну місця звітування щодо цих податків Харківські фіскали чомусь також згадали.

Отже, будувати гіпотези чому саме щодо вище згаданих податків і зборів змінилося з початку 2022 місце звітування у м. Харкові не будемо.

Але враховуючи це можемо припустити, що така зміна місця звітування відбулася не тільки в м. Харків, а і у інших містах з районним поділом. Якщо так сталося то напевно місцеві фіскали мали про це вас повідомити на початку року.

Хоча якщо ви вважаєте, що щось могли прогавити і хочете перевірити чи відбулася у вашому місті з районним поділом зміна податкової в яку слід подати звітність з певних податків, то зверністься безпосередньо до своїх місцевих фіскалів. Можливо у вас таких змін і не відбулося. І звітувати вам у 2022 році слід як і у минулих роках — за правилами ПКУ,

Що ж стосується м. Харкова, то ГУ ДПС у Харківській області пояснювало зміну податкової в яку слід подавати звітність з певних податків тим, що з 2022 року адміністрування податків місцевого бюджету з юросіб здійснюється в межах Харківської міської територіальної громади (в минулому — Харківська міська рада). А тому щодо вище згаданих податків і зборів

з цього року діє принцип «один платник податків» — «одна територіальна громада» — «єдиний показник нарахувань за всіма об’єктами оподаткування в межах Харківської територіальної громади»

Чесно — так собі аргументація. Особливо дивлячись на те що до ПКУ жодних нововведень, з приводу вибору місця звітування, внесено не було.

Тому можна було на початку року сміливо говорити, що такі вимоги фіскалів були лише їх побажаннями. Так як нічим крім безглуздої аргументації вони не підтверджувалися.

Але такі їх вимоги змушували платника податку:

— подавати звітність не в свою податкову. Так як не залежно де у вас знаходиться ваш єдиний об’єкт оподаткування, наприклад, з плати за землю звітувати слід саме у тут податкову на яку ткнули пальцем фіскали, а не в ту яка визначена ПКУ;

групувати дані щодо нарахованого податку по всіх об’єктах оподаткування в місті (які знаходяться в різних районах) в одну декларацію і подавати її в вибрану податківцями податкову.

Якось виглядало чудернацько. Тому багато платників з острахом дивилися на це роз’яснення. Тим паче дивлячись на те що такі їх вимоги не підтверджені положеннями ПКУ.

Тому не дивно що платники податків самі воліли вирішувати чи дотримуватися тих вимог фіскалів чи подавати так як вони робили раніше — виходячи з норм ПКУ. Покарати платника за ігнорування вимог фіскалів навряд чи хтось міг.

Що пояснили фіскали

У роз’ясненні, що коментується податківці, вперше офіційно, хоч трішки пролили світло на їх пропозиції по зміні підходу до звітування. У цьому роз’ясненні фіскали лише пройшлися по подачі декларації з податку на нерухомість. Але за великим рахунком їх висновки можна застосовувати і до інших податків, щодо яких ваша місцева податкова вимагає подавати звітність в одну вибрану районну податкову (як у м. Харкові).

Так, головні фіскали заявляють що якщо об’єкти нерухомості знаходяться на території міста з районним поділом при цьому в різних районах такого міста, і ці райони обслуговуються різними податковими, то податкова декларація з податку на нерухомість, надається до податкової, якій згідно з розподілом повноважень між податковими, що обслуговують райони міста, уповноважено на адміністрування податку на нерухомість у такому місті.

При цьому аргументують вони такі зміни проведенням адмінреформи згідно з розпорядженнями Кабміну від 12.06.2020 № 707-р та 730-р. Хоча чесно сказати ця реформа до звітування з різних податків прямого відношення не має.

Але податківці приплітають саме її. А саме вони говорять, що після проведення адмінреформи у деяких містах з районним поділом відбувся перерозподіл повноважень щодо адміністрування різних податків між районними податковими таких міст. І тому з 2022 року звітувати з певних податків потрібно не за правилами ПКУ, а так як вирішать фіскали. А саме слід подавати у податкову того району місту, яку наділили повноваженнями адмініструвати такий податок.

Щоб довідатися у яку саме податкову слід подавати звітність з певного податку платнику слід звернутися у будь-яку районну податкову міста з районним поділом

Не виключено, що у вашому місці з районним поділом змін щодо визначення місця подачі звітності може і не бути. Але перевірити було б не зайвим.

Що можна сказати щодо таких нововведень?

Такі нововведення щодо вибору місця звітування не прописані ні в ПКУ, ні в будь-якому іншому нормативно правовому акті. Тому можна говорити що це лише рекомендації фіскалів. А тому кожний платник податків має сам вирішувати чи дотримуватися їх чи ні.

Звичайно якщо платник податку отримає повідомлення про те що певну декларацію слід подавати не у свою, а у конкретно визначену податкову у місті з районним поділом, то напевно він, щоб не сваритися з фіскалами, буде дотримуватися їх роз’яснень.

Водночас не виключено, що багато платників податку на момент подання звітності могли, навіть, і не здогадуватися, що місце подачі звітності із певного податку з початку 2022 року змінилася.

Тому виникає запитання: що робити таким платникам податку?

Відповідь на це питання дали податківці у роз’ясненні що коментується. Вони прямо сказали, що у такому разі нічого робити не слід. В тому числі не слід повторно надавати декларацію до «правильної» уповноваженої податкової. Тобто якщо ви на початку року подали звітність у податкову визначену правилами ПКУ, а потрібно було у податкову уповноважену головними фіскалами у вашому місті, то повторно подавати таку звітність не слід.

При цьому, фіскали наголошують, що у випадку коли платник податку подав у місті з районним поділом не в ту податкову звітність, то такому платнику просто має надійти повідомлення про те яка податкова є вірною для звітування з певного податку. І опираючись на це наступного разу платник податку має подати звітність уже в вірну податкову.

Крім того в даному випадку сама податкова по своєму баченню (а не ПКУ чи інший нормативний акт) вирішила, яка податкова відповідальна за адміністрування певного податку в місті з районним поділом. А тому зміна місця подання звітності не впливає на місце перебування платника податку на податковому обліку. Тобто міняти місце основного обліку чи ставати у податкову куди подається звітність на облік за неосновним обліку платнику не слід. Інша справа що без постановки на облік у податковій, в яку слід подавати звітність за новими правилами, вашу звітність така податкова може не прийняти.

Тоді можливо хтось забажає стати на облік у податковій, де в нього немає об’єктів оподаткування. І от тут виникне інша проблема. Перед постановкою на облік слід подати ф. № 20-ОПП і повідомити про наявність на території підконтрольній цій податковій об’єкта оподаткування. А якщо його немає, то зробити це не вдасться. А коли немає об’єкта то і на облік вас навіть за не основним місцем податківці не візьмуть. Замкнуте кодло — вам не здається!

Якщо стати за неосновним місцем обліку у податковій за місцем куди слід подати звітність за новими правилами без об’єкта оподаткування не вдається, то краще звернутися із цим питанням до ваших фіскалів. Вони мають підказати як вийти з цієї ситуації. Законно поки що цього зробити не можна.

Також варто звернути увагу платників податку і на такі питання:

— коли платник податку вирішить уточнювати раніше подану ним звітність, наприклад, з податку на нерухомість, то подавати слід уточнюючу декларацію в ту податкову куди було подано звітну декларацію, а не в ту куди вимагають звітувати фіскали за новими правилами. Так наприклад, можливо платнику податку на нерухомість доведеться уточнювати цей податок через те що він отримав звільнення через агресію рашистів (див. п. 69.22 підроз. 10 розд. ХХ ПКУ). Так от подавати уточнюючу декларацію в даноум випадку слід у ту податкову куди подали декларацію на 2022 рік. А те чи подавали її за новими правилами чи за старими значення не має;

— правила сплати податків змін не зазнали. Нюанс сплати податків у місті з районним поділом полягає тільки в тому, що сплачувати податки як місце так і загальнодержавні з початку 2022 року слід на окремий рахунок відкритий в розрізі ОТГ, а не по районах міста, як було раніше. Але оскільки вибору у рахунках сплати податку казначейство не дає, то і помилитися в цьому практично не реально.

Висновки

  • До 2022 року з майнових податків, рентної плати і екоподатку за об’єкти що знаходяться у місті з районним поділом звітувати за правилами прописаними у ПКУ.
  • З початку 2022 року фіскали рекомендують за об’єкти оподаткування у такому місті звітувати у конкретну податкову, яку уповноважено на адміністрування певного податку у такому місті.
  • Вимога звітувати у визначену податкову у місті з районним поділом не обґрунтовані ні ПКУ, ні положеннями інших нормативно-правових актів. Тому якщо ви подали звітність не в ту податкову повторно таку звітність подавати не слід.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі