Теми статей
Обрати теми

Чи може ФОП використовувати в бізнесі «безмитний» автомобіль?

Клец Віталіна, податковий експерт, Томашпольський Сергій, податковий експерт
Коли законодавці дозволили безмитний ввіз автомобілів, багато хто поспішив цією можливістю скористатися. У декого тепер виникає питання: чи може ФОП використовувати таке авто в бізнесі? Відповідаємо.

Згідно діючої редакції ПКУ транспортний засіб ФОП може ввезти з податковими послабленнями через:

1) норму з п. 9.5 підрозд. 8 розд. XX ПКУ, згідно якої платники «спецЄП», тобто групи 3 зі ставкою ЄП 2 % звільняються від сплати ПДВ при ввезенні товарів на митну територію України.

Зазначимо, що у платників «звичайних» груп 1 — 3, крім представників групи 3 зі ставкою ЄС 3 %, начебто теж є аналогічне звільнення у п. 69.23 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Але ж таким платникам заборонено займатися імпортом підакцизних товарів (у т.ч. транспортних засобів) згідно п.п. 3 п. 291.5.1 ПКУ.

Лише для платників «спецЄП» зроблено «підакцизний» виняток. Нагадаємо, що серед іншого їм дозволено імпорт автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб і більше, транспортних засобів для перевезення вантажів (п.п. 1 п. п.9.3 підрозд. 8 розд XX ПКУ).

Тобто бачимо намір законодавця дозволити імпорт без ПДВ названих вище транспортних засобів саме для платників «спецЄП», тобто групи 3 зі ставкою ЄП 2 %.

Зверніть увагу, що звільнення стосується саме ПДВ.

Від акцизного податку тут звільнення немає.

2) норму з п. 69.24 підрозд. 10 розд. ХХ, згідно якої звільняються від оподаткування ПДВ, акцизним податком операції з ввезення фізичними особами на митну територію України автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб і більше, транспортних засобів для перевезення вантажів у митному режимі імпорту.

Тут бачимо що і від акцизу звільнення є. Але! Кого стосується норма? Фізичних осіб. При цьому ПКУ серед платників «імпортного» ПДВ окремо виділяє: юридичних осіб, фізичних осіб, фізичних осіб — підприємців (п. «в» п. 14.1.139 ПКУ). А серед платників акцизного податку при ввезенні підакцизних товарів на митну територію України окремо виділяє: осіб — суб’єктів господарювання, фізичних осіб (п. 212.1.2, 212.1.3 ПКУ).

Тож кого тут пільгує законодавець? Саме фізичних осіб, а не ФОП. А раз так, то

імпорт транспортного засобу не має бути пов’язаний зі здійсненням підприємницької діяльності фізичною особою — імпортером.

Таку ж картину бачимо і у МКУ, де для цих випадків передбачено пільги зі сплати мита. У першому випадку пільга дається ФОП, у другому — громадянину / фізичній особі (п. 911 розд. XXI МКУ).

Який висновок? Якщо ФОП хоче ввезти транспортний засіб для бізнесу, то це слід робити через «єдиноподаткове» ПДВ-звільнення.

Я якщо ввезти за другим варіантом — наче звичайна фізособа, а потім почати використовувати у підприємницькій діяльності? Адже в ЦКУ є ст. 320, яка дозволяє використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності? Тут можуть бути погані наслідки.

Згідно ст. 364 МКУ у випадку переміщення громадянами-підприємцями через митний кордон України товарів, пов’язаних зі здійсненням ними підприємницької діяльності, митне оформлення здійснюється в порядку, встановленому МКУ та іншими законодавчими актами України для підприємств (тобто для юросів і ФОП).

Тож, якщо транспортний засіб ФОП ввозить для бізнесу, то «розмитнювати» за «громадянськими» правилами небезпечно. До речі ціна питання тут дуже висока. Зокрема є ризик отримати штраф згідно ст. 485 МКУ — в розмірі 300 % несплаченої суми митних платежів.

На закінчення додамо, що вже є кілька законопроектів, якими хочуть переглянути ці імпортні пільги. Якщо переможе законопроект від КМУ від 30.05.2022 № 7418, то «єдиноподаткова» пільга перестане існувати одразу, а пільга для фізичних осіб протримається до 01.07.2022. Тож слідкуємо за новинами.

Висновки

  • Якщо ФОП хоче ввезти транспортний засіб для бізнесу на пільгових умовах, то це можна зробити через «єдиноподаткове» ПДВ-звільнення для платників ЄП ставка 2 %.
  • ПДВ та акцизне звільнення для фізичних осіб із п. 69.24 підрозд. 10 розд. ХХ для цих цілей не підходить.
  • Вочевидь дуже скоро ці пільги буде скасовано.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі