Теми статей
Обрати теми

Подання фінзвітності та інвентаризація під час війни: Кабмін дозрів

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Постанова Кабміну від 10.06.2022 № 667

Висновок документа

1. Воєнну фінзвітність подаємо протягом 3-х місяців після припинення воєнного стану.

2. Рішення про інвентаризацію знищеного під час війни майна керівники підприємств з тимчасово окупованих територій та територій бойових дій можуть прийняти на день встановлення таких фактів

Подання фінзвітності. Ще у березні 2022 року Мінфін, посилаючись на Закон № 2115* (див. інформаційне повідомлення від 11.03.2022 // mof.gov.ua/storage/files/%D0%86%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D1%96%D0%B9%D0%BD%D0%B5%20%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D1%96%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F(1).pdf), попередив підприємства, що від час війни подати фінзвітність можна не у загальновизначені строки, а протягом 3-х місяців після припинення чи скасування воєнного стану (ВС). Але Порядок подання фінансової звітності, затверджений постановою Кабміну від 28.02.2000 № 419, такого дозволу не давав.

* Закон України «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни» від 03.03.2022 № 2115-IX.

Коментована постанова все розставила на свої місця. Віднині у Порядку № 419 чітко зазначено, що підприємства, які не подали у період дії ВС або стану війни проміжну, річну фінансову звітність та консолідовану фінзвітність у визначені строки, мають її подати протягом 3-х місяців після припинення чи скасування ВС або стану війни. Зробити це слід за весь період неподання.

Інвентаризація знищеного війною майна. У разі встановлення фактів знищення/псування майна п. 7 розд. I Положення № 879 зобов’язує підприємства провести інвентаризацію. За вимогами абзаца десятого п. 12 Порядка № 419 і п. 8 розд. I Положення № 879 інвентаризацію майна, що перебуває на тимчасово окупованій території України та/або на території проведення АТО/ООС, необхідно здійснити тільки після отримання власником фактичного доступу (безпечного та безперешкодного) до таких активів.

* Положення про інвентаризацію активів та зобов’язань, затверджене наказом Мінфіна від 02.09.2014 № 879.

А от як діяти підприємствам у період ВС, сказано не було. Змінами, що коментуються, норму абзаца десятого п. 12 Порядка № 419 (щодо безпечного та безперешкодного доступу) розповсюдили також на проведення інвентаризації майна підприємствами, які мали (мають) місцезнаходження в районах проведення воєнних (бойових) дій у період дії ВС або структурні підрозділи (відокремлене майно) яких розташовані на (в) таких територіях (районах). Відповідні райони (території) проведення воєнних (бойових) дій у період дії ВС визначаються відповідно до законодавства. За приписами п.п. 69.28 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, нагадаємо, перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, та територій, тимчасово окупованих збройними формуваннями рф, має визначити Кабмін.

У загальному випадку постраждалі від війни підприємства зобов’язані:

— провести інвентаризацію станом на 01 число місяця, наступного за місяцем, у якому зникли перешкоди для доступу до активів, первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку;

відобразити результати інвентаризації в бухобліку відповідного звітного періоду.

Але відтепер керівники таких постраждалих від війни підприємств зможуть оперативно приймати рішення про проведення інвентаризації окремо визначеного майна у разі його викрадення (розкрадання), нестачі, знищення (псування) на день встановлення таких фактів. Відтак не треба чекати 01 числа місяця, що настає за місяцем, в якому з’явилася можливість доступу до активів. Адже підприємствам дозволили діяти по гарячих слідах.

Наголосимо! Аналогічні воєнні правки щодо інвентаризації знищеного/втраченого майна у період ВС Мінфін запланував до Положення № 879 (див. проєкт наказу Мінфіну від 16.05.2022 // mof.gov.ua/uk/legal_acts_drafts_2022-558).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі