20.06.2022

Оренда і ф. № 20-ОПП в час війни

Навіть у воєнний час суб’єкти господарювання здійснюють орендні операції. Орендодавці передають в оренду майно, а орендарі беруть його в оренду і повертають із оренди. У випадку отримання/передачі майна в оренду і орендар, і орендодавець, якщо вони є суб’єктами господарювання, мають подати у податкову ф. № 20-ОПП про здійснення такої операції. Як здійснити ці дії у воєнний час і що буде у випадку якщо цього не зробити поговоримо далі.

Загальні правила

За загальним правилом платники податків, які беруть/здаються в оренду майно зобов’язані повідомляти податківців про передачу/взяття в оренду об’єктив оподаткування (п. 63.3 ПКУ та розд. VIII Порядку № 1588).

Щоб це зробити вони мають подати фіскалам Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за ф. № 20-ОПП (додаток 10 до Порядку № 1588).

До об’єктів оподаткування відносять майно та дії, у зв’язку з якими у платника податків виникають обов’язки щодо сплати податків та зборів (п. 63.3 ПКУ, п. 8.2 Порядку № 1588). Тобто, за загальним правилом подавати ф. № 20-ОПП слід з інформацією про все рухоме та нерухоме майно, яке передають/беруть в оренду суб’єкти господарювання.

На час дії воєнного стану (ВС) в цьому питання нічого не змінилося. Тобто

якщо під час дії ВС суб’єкт передає/бере в оренду майно, то про цей факт слід повідомити фіскалів шляхом подачі ф. № 20-ОПП

Подавати ф. № 20-ОПП суб’єкти господарювання (як юрособи, так і ФОП) мають за основним місцем обліку платника протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття об’єктів оподаткування або об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням або через які провадиться діяльність.

При передачі в оренду майна відраховувати 10 днів для подачі ф. № 20-ОПП слід з дата набуття права платником щодо об’єкту оподаткування відповідно до документів, що підтверджують право користування, розпорядження об’єктом оподаткування. Тобто по суті 10-денний строк слід відраховувати з дати укладання договору оренду.

Інша справа що на час дії ВС відповідно до п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ для платників податків та контролюючих органів зупинений перебіг строків, визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи. При цьому це зупинення повинно було діяти на період до припинення або скасування ВС. Детально — у «Податки & бухоблік», 2022, № 32.

Нещодавно Законом № 2260 законодавці дещо урізати перелік випадків коли призупинення строків під час ВС діяти не буде (див. «Податки & бухоблік», 2022, № 39). Але серед скасованих випадків призупинки строків такого випадку як подання ф. № 20-ОПП не має.

Дехто може сказати, а як же скасування призупинення строків щодо подання звітності?

Воно, на наш погляд, не зачіпає подання № 20-ОПП. Річ у тому, що у ПКУ чітко не сказано на подання яких документів і після Закону № 2260 діє призупинка строків. Так тільки говориться що призупинка не стосується подання звітності, у тому числі звітності, передбаченої п. 46.2 ПКУ. Виходячи з цього, а також із назви глави 2 ПКУ, яка називається «Податкова звітність» припускаємо, що не стосується призупинка строків з 27.05.2022 саме документів які згадуються у цій главі, а саме там мова іде про податкові декларації.

А відповідно до п. 46.1 ПКУ податкова декларація (розрахунок) — документ, що подається платником податків податківцям у строки, встановлені ПКУ, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата грошового зобов’язання, у тому числі податкового зобов’язання.

На основі ф. № 20-ОПП не відбувається нарахування податкових зобов’язань, а тому ця форма не є податковою звітністю. А якщо документ, що подається у податкову не являється податковою звітністю, то призупинення строків для подачі таких документів діє і після набрання чинності Законом № 2260.

Отже, вважаємо,

після набрання чинності Законом № 2260 строки подання ф. № 20-ОПП лишаються все рівно продовжені

Тому допоки триватиме ВС строки подачі ф. № 20-ОПП будуть призупиненими.

Таким чином, якщо у суб’єкта господарювання виникне під час ВС необхідність подання ф. № 20-ОПП, то відраховувати 10-денний строк на її подання можна з дня наступного після закінчення ВС.

Хоча ми б не радили відтягувати із поданням ф. № 20-ОПП на майбутнє. Вся справа в тому, що відсутність поданої ф. № 20-ОПП може призвести до не бажаних наслідків:

1) вона може стати причиною блокування ПН/РК. Річ у тому, що у разі не подачі ф. № 20-ОПП з інформацією про своє майно, в тому числі взяте в оренду є ризик того що самого платника або його операцію фіскали можуть віднести до когорти ризикових (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 54);

2) без подання ф. № 20-ОПП суб’єкту господарювання не вдасться зареєструвати на взяту в оренду торгову точку чи автомобіль РРО/ПРРО. Так як для подачі заяви на реєстрацію РРО/ПРРО слід вказувати ідентифікатор об’єкта оподаткування. А його можна відшукати тільки у ф. № 20-ОПП.;

3) без подання ф. № 20-ОПП суб’єкту господарювання, який не є платником пального акцизу не вдасться самостійно перевезти пальне. Оскільки без ідентифікаторка об’єкта оподаткування що міститься у ф. № 20-ОПП не можна заповнити заявку на включення/виключення автівки (бензовозу) з/до Переліку автівок на яких перевозиться пальне..

Тому щоб не було проблем з реєстрацію ПН/РК (в світлі того що з 27.05.2022 почав працювати ЄРПН), можна було без проблем у ВС зареєструвати РРО/ПРРО та перевезти пальне — радимо подавати ф. № 20-ОПП не відтягуючи на майбутнє.

Заповнення ф. № 20-ОПП

Загальні правила заповнення ф. № 20-ОПП сьогодні нагадувати не будемо. Їх здебільшого всі пам’ятають та і не змінювалися вони вже дуже давно. Якщо хочете пригадати можете відкрити «Податки & бухоблік», 2020, № 75).

Сьогодні ж детально поговоримо саме про подання ф. № 20-ОПП у випадку оренди майна.

Розпочнемо з того що

взагалі-то заповнювати ф. № 20-ОПП у випадку оренди мають і орендар і орендодавець майна

При цьому робити це, за загальним правилом, кожних з них (і орендар, і орендодавець) має в кожному випадку передачі чи отримання майна в оренду.

Водночас в окремих випадках інформацію про передані в оренду, або взяті в оренду об’єкти у ф. № 20-ОПП відображати не доведеться.

Пов’язано це з тим, що Порядок № 1588 дозволяє при заповненні ф. № 20-ОПП застосування принципу укрупнення інформації.

Суть цього принципу зводиться до того, що у ф. № 20-ОПП наводяться дані не про всі об’єкти оподаткування, якими володіє, або якими користується чи передає в оренду суб’єкт господарювання, а тільки про територію чи приміщенні, де ці об’єкти розташовані.

На сьогодні є два способи укрупнення інформації що відображається у ф. № 20-ОПП;

1) вертикальний спосіб. За цим способом

за наявності за однією адресою різноманітних майнових об’єктів оподаткування інформацію про них зазначаємо як про один більш крупний об’єкт без деталізації менших об’єктів які знаходяться за певною адресою

Наприклад якщо орендодавець зберігає виробниче обладнання в своєму цеху, щодо якого він уже подав форму № 20-ОПП, то він окремо ф. № 20-ОПП щодо взятого в оренду виробничого обладнання може не подавати. Адже виробниче обладнання, яке знаходиться в певному приміщенні, відображається як приміщення (наприклад як «цех» — код «148» тощо), в якому таке обладнання буде знаходитися, а не окремо як обладнання;

2) горизонтальний спосіб. За цим способом укрупнення за наявності кількох однотипних об’єктів оподаткування (наприклад, декілька вагонів) інформація про них зазначається як про один об’єкт оподаткування (тобто беручи в оренду декілька ваганів в ф. № 20-ОПП зазначаєте всі як один вагон із зазначенням тільки кількості таких вагонів, які укрупнено цією назвою)

Але застосувати принцип укрупнення можна не завжди. Так його не можна застосовувати:

— під час надання інформації про об’єкти рухомого та нерухомого майна, які підлягають реєстрації у відповідному державному органі з отриманням відповідного реєстраційного номера. Так, наприклад,

у ф. № 20-ОПП надається окремо інформація і про орендовану земельну ділянку, і про орендований об’єкт нежитлової нерухомості, що розташований на такій земельній ділянці

В той же час Порядок № 1588 дозволяє проводити горизонтальне укрупнення автомобільних транспортних засоби, які не є пунктами пересувної роздрібної торгівлі, громадського харчування або послуг, інших ніж пасажирські та вантажні перевезення. Декілька таких орендованих об’єктів хоч вони і мають реєстраційні номери можна показати у ф. № 20-ОПП як один об’єкт «автомобільні транспортні засоби» (код «34 — Автотранспор») та зазначенням кількості таких транспортних засобів в графі «Реєстраційний номер об’єкта оподаткування» (БЗ 116.11).

— незалежно від способу укрупнення інформації укрупнювати можна тільки ті об’єкти, які розміщені за однією адресою (БЗ 116.11). Тобто не можна укрупнити два цехи, розташовані за різними адресами, і показати їх як один завод.

Звертаємо увагу принцип укрупнення діє до того часу доки об’єкт оподаткування щодо якого подано дані у ф. № 20-ОПП не змінить свій стан (графа 9 ф. № 20-ОПП) чи місцезнаходження (графа 8 ф. № 20-ОПП). Як тільки відбуваються така подія (наприклад передається в оренду верстат із зміною його знаходження) суб’єкт господарювання змушений виділити зі складу укрупненого об’єкта (цеху) більш дрібний (верстат) і показати його як окремий об’єкт оподаткування..

Розібравшись із принципом укрупнення поговоримо про окремі орендні операції і подання щодо них ф. № 20-ОПП.

Берем/передаємо нерухомість в оренду

Коли в оренду передається нерухомість (наприклад, магазин), то за загальним правилом і орендар, і орендодавець має подати у податкову ф. № 20-ОПП і показати в ній здійснення такої операції. А саме орендодавець буде показувати що він передає в оренду магазин, а орендар що він отримав магазин в оренду.

При цьому, оскільки, ми говоримо про передачу в оренду нерухомості, тобто об’єкта який має реєстраційний номер, то інформацію і орендар, і орендодавець, щодо такого об’єкту має показати без використання принципу укрупнення.

Що стосується заповнення ф. № 20-ОПП орендодавцем, то тут при її заповненні слід враховувати такі правила:

— якщо в оренду передається магазин, який є окремим об’єктом нерухомості і щодо нього уже була подана інформація раніше (а саме вона подавалася з ознакою 1 «Первинне надання інформації про об’єкти оподаткування»), то при передачі такого магазину в оренду орендодавець просто має змінити інформацію про стан об’єкту оподаткування. Для цього йому слід подати ф. № 20-ОПП з ознакою подання інформації 3 «Зміна відомостей про об’єкт оподаткування» (див. рис. 1 нижче)

Заповнення орендодавцем ф. №20-ОПП при передачі оренду окремого магазину

У випадку повернення переданого магазину з оренди, орендодавцеві потрібно буде здійснити подачу ф. №20-ОПП з ознакою «3» і показати що цей об’єкт повернувся назад, тобто у гр. 9 вказати код «2».

— якщо в оренду передається частина магазину (щодо всього приміщення з якого виокремили магазин уже була подана інформація раніше), то при передачі такого магазину в оренду орендодавець має показати, що в нього виник окремий об’єкт оподаткування магазин, який відокремлений від попереднього об’єкту. Для цього йому слід подати ф. № 20-ОПП з ознакою подання інформації «1» — «Первинне надання інформації про об’єкти оподаткування». При цьому коригувати інформацію про приміщення з якого виокремили магазин не потрібно. Так як у ф. № 20-ОПП тільки вказуються інформація про місце знаходження об’єкта, а його параметри не вказують (див. табл. 2 нижче)

Заповнення орендодавцем ф. №20-ОПП при передачі оренду окремого магазину

У випадку повернення переданого магазину з оренди, орендодавцеві потрібно буде здійснити подачу ф. №20-ОПП з ознакою «6» і закрити об’єкт оподаткування. Тобто продублювати ту інформацію, що фігурувала у ф. № 20-ОПП яку вказували при передачі частини приміщення в оренду.

Що стосується орендатора, то у випадку взяття в оренду нерухомості, він повинен подати ф. № 20-ОПП, в якій дані про взятий в оренду об’єкт, слід показати з ознакою подання «1» — «Первинне надання інформації про об’єкти оподаткування». Заповнювати дані про об’єкт він буде в тому ж порядку що і орендодавець за винятком заповнення гр. 9 слід вказати код «8» (орендується), а не «9» (здається в оренду), а у гр. 10 вказати код — «7» (право довгострокового користування або оренди) або «8» (право короткострокового користування, оренди або найму), а не «1» (право власності).

У випадку повернення взятого в оренду об’єкту орендар має вказати у ф. № 20-ОПП дані про повернений об’єкт із ознакою «6» у графі 2. В інших графах ф. № 20-ОПП орендар має вказати ті самі дані, що і при первинному поданні ф. № 20-ОПП з даними про орендований об’єкт, крім даних графи 9. В ній слід вказати код «6» (об’єкт відчужений / повернутий власнику).

До відома! Аналогічним чином слід подавати ф. № 20-ОПП і у випадку здачі в оренду транспортних засобів. Особливість криється тільки у випадку коли і орендар, і орендодавець у ф. № 20-ОПП скористалися принципом укрупнення і показали дозволені транспортні засоби до укрупнення у одному рядку.

В цьому випадку орендодавець при передачі в оренду транспортного засобу слід не тільки показати що у ви передали в оренду автівку (відобразити дані про автівку що орендується із кодом «1»), а й підкоригували дані про ваші автівки які за принципом укрупнення інформації орендодавець показав у ф. № 20-ОПП раніше.

Для цього потрібно у ф. № 20-ОПП показати з кодом «3» дані про автівки і в графі 12 в якій показують дані про кількість наявних автівок вказати — ту кількість автівок, які лишилися у експлуатації орендодавця після передачі транспортних засобів в оренду.

Орендар автівок відображає орендовану транспортний засіб за тим принципом, що і оренду нерухомості.

Детально про подачу ф. №20-ОПП щодо автівок читайте «Податки & бухоблік», 2022, № 42.

Беремо/даємо в оренду дрібні об’єкти

За загальним правилом у ф. № 20-ОПП слід відображати дані про орендні операції об’єктом оренди яких є не тільки приміщення та будівлі та транспортні засоби, а і набагато менші об’єкти. Наприклад, виробниче обладнання, бочки, сільськогосподарські агрегати (сівалка, жатка, плуг, диски) тощо.

У випадку, коли в оренду беруться такі дрібні об’єкти, або якщо такі об’єкти були придбані підприємством і використовуються у його діяльності, то проблем із відображенням даних про такі об’єкти у ф. № 20-ОПП немає. Річ у тому, що тут в справу включається принцип вертикального укрупнення інформації у ф. № 20-ОПП, за яким великі об’єкти оподаткування «поглинають» менші, які входять до їх складу.

Крім того дрібні об’єкти не відноситься до об’єкти рухомого та нерухомого майна, які підлягають реєстрації у відповідному державному органі. А отже дані про такі об’єкти у ф. № 20-ОПП укрупнювати можна.

За цим принципом

орендар має подати фіскалам ф. № 20-ОПП з інформацією щодо приміщень чи території де знаходяться/зберігаються дрібні об’єкти, а не про самі дрібні об’єкти

Тобто орендарю надавати окремо відомості про дрібні об’єкти у ф. № 20-ОПП не потрібно. На цьому наголошують і фіскали у БЗ 11.06)

Інша справа орендодавець. Допоки дрібні об’єкти зберігаються у його приміщеннях чи використовуються на його території дані про які було подано у податкову, до того часу окремо вказувати їх у ф. № 20-ОПП не слід. Діє принцип укрупнення.

Як тільки орендодавець передає такі об’єкти в оренду, відразу виникає необхідність орендодавця проінформувати фіскалів про передачу дрібних об’єктив оподаткування в оренду.

В даному випадку припиняє діяти принцип укрупнення через те, що скористатися ним можна тільки коли об’єкти розміщені за однією адресою. Коли ж дрібний об’єкт передають в оренду, то вони зазвичай міняють адресу знаходження.

Якщо ж адреса знаходження не міняється, тобто в оренду передаються не тільки дрібні об’єкти, а і приміщення де вони знаходяться, то тут достатньо орендодавцеві подати ф. № 20-ОПП про передачу в оренду приміщення, де використовують/зберігаються дрібні об’єкти. Тоді автоматично виходячи з принципу укрупнення в податкову передається інформація про дрібні об’єкти.

Якщо ж дрібні об’єкти (виробниче обладнання, бочки, сільськогосподарські агрегати (сівалка, жатка, плуг, диски), а також інші малоцінні необоротні об’єкти) забирає на свій склад орендар, то дані про такі дрібні об’єкти, нажаль, слід подати у податкову через ф. № 20-ОПП.

Заповнюючи ф. № 20-ОПП у цьому випадку слід обов’язково вказати у графі 10 вид права «1» (власність), а у графі 9 — стан «9» (здається в оренду)

Крім того у графі 3 щодо дрібних об’єктів переданих в оренду, слід вибрати код типу об’єкта оподаткування, який найбільш відповідає такому об’єкту із довідника типів об’єктив оподаткування, що запропоновано фіскалами виходячи із функціонального призначення даного об’єкту. Так, наприклад, якщо в оренду передається колісна сільгосптехніка, то можна використовувати код «710» (колісна техніка для всіх видів робі), якщо бочка — код «93» (бочка), мобільні телефони — код «154» (вузол зв’язку), тощо.

Звертаємо увагу орендодавців, у яких вся їхня діяльність пов’язана із здачею на прокат певного майна (наприклад, самокатів, велосипедів, безпілотних літальних апаратів (дронів, квадрокоптерів)): фіскали дозволяють не показувати інформацію про об’єкт у ф. № 20-ОПП кожного разу коли він передається в оренду.

Вони радять в даному випадку застосовувати принцип укрупнення. А саме подати в податкову дані не про об’єкти що здаються тимчасово в оренду, а про місце де такі об’єкти знаходяться/зберігаються у приміщеннях платника податків (склади, гаражі, магазини, місця зберігання тощо). Див. категорію 116.11 БЗ.

Переукладення договору оренди

Договір оренди на основі якого передають майно в оренду з часом може закінчитися. Так от, коли він закінчується і шляхи орендаря і орендодавця розходяться, то що робити в даному випадку всім зрозуміло. Орендар і орендодавець подають ф. № 20-ОПП і інформують фіскалів, про повернення із оренди нерухомості чи транспортних засобів. Про те як це зробити сказано вище.

Водночас доволі часто орендар і орендодавець продовжують свою співпрацю. Так от коли договір вони переукладають чи укладають новий договір оренди у них виникає запитання:

чи слід інформувати про переукладення договору оренди шляхом подачі ф. № 20-ОПП фіскалів?

На наш погляд, якщо дані про об’єкт що орендується після переукладення договору оренди не міняються, то можна інформацію про об’єкт оренди у податкову не подавати (за умови що раніше про цей об’єкт у податкову вже подавали).

З цим погоджуються і фіскали (БЗ 116). Так, вони прямо заявляют що у випадку, коли орендар у зв’язку із зміною власника (орендодавця) нерухомого майна (приміщення), яке вже орендується і використовується в господарській діяльності, укладає новий договір, а про таке приміщення орендар вже повідомив податківців як про об’єкт оподаткування, то повторно повідомляти про цей об’єкт (подавати ф. № 20-ОПП) не потрібно.

Інша справа коли після закінчення договору оренди (суборенди), орендар з’їжджає, а частина об’єкту що була в оренді (наприклад, частина магазину) здається в оренду іншому орендарю (суборендарю). В цьому випадку проблем із заповнення ф. № 20-ОПП не буде, якщо до моменту передачі майна в оренду орендодавець (суборендодавець), ще не подав ф. № 20-ОПП із інформацію про закриття такого об’єкту. В цьому випадку орендодавець (суборендодавець) може взагалі не подавати інформації про передачу майна в оренду (суборенду) новому орендарю. Звичайно за умови що він не міняє функціонального призначення такого об’єкту.

Якщо ж орендодавець (суборендодавець) вирішив передати в оренду частину об’єкту після того як подав ф. № 20-ОПП про закриття такого об’єкту, то тоді інколи у орендодавця виникає запитання:

яким чином відобразити у ф. №20-ОПП ідентифікатор об’єкта оподаткування у вигляді орендованої частини, а саме чи це має бути той самий ідентифікатор, що і при першій оренді чи інший?

На наш погляд, все має вирішувати орендодавець (суборендодавець)_ самостійно. Річ у тому, що ані Порядок № 1588, ані пам’ятка заповнення ф. № 20-ОПП не регламентують аж до деталей, яким саме чином заповнювати графу 5 ф. № 20-ОПП «Ідентифікатор об’єкта оподаткування». Визначено лише, що це має бути 8-значний код, який складається з двох частин:

— перші три цифри — тризначний код типу об’єкта оподаткування, визначений відповідно до спеціального Довідника;

— решта п’ять цифр — внутрішній ідентифікатор, прийнятий особою — платником податку, яка заповнює ф. № 20-ОПП.

При цьому податківці у своїх консультаціях зазначають, що платник самостійно визначає внутрішній ідентифікатор кожного об’єкта оподаткування (БЗ 116.11). Ну звично крім перший 3 цифр, які їм нав’язує довідник фіскалів.

Так от, на наш погляд, оскільки сам орендодавець (суборендодавець) вирішує який саме індентифікатор матиме переданий в оренду (суборенду) об’єкт, то вважаємо, що коли орендодавець (суборендодавець) передає в оренду іншому орендарю (суборендарю) після повернення приміщення з оренди і його код типу не міняється, то можна такому об’єкту лишити той самий код типу, що був при первинній подачі в оренду (суборенду). При цьому

великою мірою навіть той факт, що площа переданого в оренду об’єкта змінилася (збільшилася/зменшилася) на ідентифікатор об’єкта не впливає

Інша справа коли орендодавець передає в оренду (суборенду) об’єкт з іншим функціональним призначенням ніж попередньому орендарю (суборендарю) (наприклад, раніше він здавав в оренду частину приміщення як магазин а тепер вирішив здавати як склад). В даному випадку орендодавець (суборендодавець) має змінити ідентифікатор переданого в оренду (суборенду) приміщення. При цьому обов’язково слід міняти перші три цифри ідентифікатора (для складу це буде «468»).

Що стосується іншої частини ідентифікатора то тут все буде залежати від орендодавця. Головне щоб з таким ідентифіктор орендодавець уже не подав раніше дані у податкову і вони були чинні і на сьогодні.

Міняючи перші три цифри ідентифікатора вважаємо, що орендодавцеві (суборендодавцеві) слід обов’язково відкривати новий об’єкт оподаткування. Тобто після закриття поверненого з оренди (суборенди) об’єкта слід буде відкрити новий і показати його з ознакою подачі інформації «1» «Первинне надання інформації про об’єкти оподаткування».

Якщо ж орендодавець передає в оренду за функціональним призначенням той же об’єкт, який був повернений із оренди іншому орендарем, але з більшою площею, то вважаємо, що в даному випадку орендодавцеві можна ідентифікатор не міняти. Річ утому, що у ф. № 20-ОПП не фігурують дані про розмір об’єкта який здається в оренду а тільки його місце знаходження і характеристику.

Отже, на нашу думку, вдруге відкривати на іншого орендаря той самий ідентифікатор об’єкта оподаткування не можна лише в тому випадку, коли при повторній оренді змінюється призначення частини приміщення, зданої в оренду. В усіх інших випадках це не заборонено.