№44

Податки & бухоблік, червень, 2022/№ 44 Інші номери журналу ›
  • Зменшення (звільнення) від орендної плати під час війни: що в обліку? Війна порушила всі сфери діяльності, постраждала й оренда. Частина орендованих площ простоює, частина використовується не на повну потужність. У таких непростих умовах доводиться приймати рішення про зменшення, а іноді і звільнення орендарів від орендної плати. Якщо з часом орендарі потихеньку поновлюють діяльність, доводиться відновлювати плату за оренду. Про те, які це спричинить облікові наслідки, зараз поговоримо.
  • Ремонт орендованих приміщень під час війни Нинішня війна вже спричинила масштабні руйнування і, на жаль, буде спричиняти їх і у майбутньому. Але навіть якщо вашому офісу чи виробничому приміщенню відносно «пощастило», і його не було зруйновано вщент, є ще величезна кількість дрібних пошкоджень. Найбільш розповсюджені з них — вибиті вікна, зірвані дахи, «покоцані» уламками снарядів стіни й паркани… Припустимо, що у вашому регіоні відносно безпечно, і ви хочете полагодити ці незначні (у масштабах війни, звичайно) пошкодження. У цій статті розкажемо про те, як такий ремонт буде виглядати з погляду обліку!
  • Знищене орендоване майно: облік в орендаря і орендодавця Війна — це масові руйнування. Випущені ворогом ракета чи артилерійський снаряд, звичайно ж, не розбираються, яке саме майно вони знищують і чи перебуває це майно в оренді. Тому, на жаль, доволі частими є випадки, коли внаслідок обстрілів орендоване майно не просто пошкоджене, а знищене ущент. Тобто так, що ніякий ремонт не допоможе. Що в такому випадку робити орендодавцю і орендарю? Про це — наша наступна стаття!
  • Платник спецЄП отримує оплату за оренду готівкою: чи використовувати РРО? ФОП до квітня 2022 року перебував на ЄП група 3 із ставкою 5 %. З початку квітня перейшов на ЄП група 3 із ставкою 2 %. Основним видом діяльності для ФОП є здача в оренду майна. До початку війни орендарі сплачували орендну плату виключно у безготівковій формі. З початком війни багато орендарів почали сплачувати орендну плату напряму ФОП готівкою і іноді — через інтернет-еквайєра. Чи потрібно ФОП в даному випадку використовувати РРО і що загрожує за його не використання?
  • Орендар зник: чи можна розірвати договір? Зникнення орендарів нерухомості зараз — це, на жаль, не така вже дивина… Не дивно, війна підкидує безліч «можливостей» для цього. Однак орендодавцям, як не крути, потрібно продовжувати вести свій бізнес. Все ж це підтримка економіки України. Тож виникає запитання: чи можна у такому випадку розірвати договір оренди та передати майно іншим орендарям? Що ж, давайте розбиратися.
  • Оренда комун- та держмайна: воєнний стан Під час війни орендарям непросто виплачувати орендну плату. Орендарі державного та комунального майна — не виняток. Тож 1 червня набув чинності документ, яким встановили знижки та звільнення від орендної плати за таке майно. Йдеться про постанову КМУ від 27.05.2022 № 634. У цій статті пропонуємо розглянути найбільш цікаві та важливі моменти.
  • Оренда і ф. № 20-ОПП в час війни Навіть у воєнний час суб’єкти господарювання здійснюють орендні операції. Орендодавці передають в оренду майно, а орендарі беруть його в оренду і повертають із оренди. У випадку отримання/передачі майна в оренду і орендар, і орендодавець, якщо вони є суб’єктами господарювання, мають подати у податкову ф. № 20-ОПП про здійснення такої операції. Як здійснити ці дії у воєнний час і що буде у випадку якщо цього не зробити поговоримо далі.
  • Чи працює мінімальний орендний платіж для ФОП під час війни? ФОП здає в оренду нерухомість (не земля). Чи слід йому зважати на мінімальний орендний платіж? Зокрема якщо через обставини, пов’язані з війною, орендна плата буде складати 0 грн., або її буде істотно зменшено? З цими питаннями зараз і розберемося.
  • Орендні послуги — акти на частини місяця Орендодавець перейшов на спецЄП з 31.05.2022. Акт надання орендних послуг закривається 31 травня з ПДВ. На підставі рахунку, виставленого 15.05.2022, орендар заплатив 31.05.2022 теж з ПДВ. Що робити, щоб зберегти податковий кредит (ПК)? Може скласти акт від 30.05.2022 із ПДВ, а за 31.05.2022 вказати в додатковій угоді, що оренди в цей день не було? Чи краще в акті просто розбити вартість за 30 днів оренди з ПДВ і за 1 день без ПДВ? Давайте поміркуємо.
  • Звільнення від орендної плати або знижка заднім числом: так можна? Чи можна звільнити орендаря від орендної плати або зменшити її на весь період воєнного стану, але не з сьогоднішньої дати, а з початку воєнного стану, тобто заднім числом? Йдеться про звичайне майно (не державне та комунальне).
  • Перелік основних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі