Теми статей
Обрати теми

Закон № 2260: чи вже сплачувати єдиний податок ФОП групи 2

Томашпольський Сергій, податковий експерт
Яка зараз ситуація зі сплатою єдиного податку для ФОП групи 2? Якщо є можливість сплачуємо, а якщо немає ─ то можна і надалі не сплачувати? Так розуміти зміни Закону № 2260 чи якось інакше?

Питання пов’язано із Законом № 2260*.

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану» від 12.05.2022 № 2260-ІХ.

Ми його вже «розібрали по кісточках». Див. зокрема статтю «ФОП та Закон № 2260 (повернення до звичайних термінів звітування / сплати) — у ситуаціях», «Податки & бухоблік», 2022, № 43. І власне перше застереження щодо цього Закону № 2260 в нас було таке, що він не віднімає у ФОПів «воєнних» пільг/звільнень. Цей закон про інше — про виконання тих податкових обов’язків, від яких немає звільнень.

Втім все одно по факту бачимо питання, із цим пов’язані.

Тож нагадаємо що:

— згідно пункт 9.1 підрозд. 8 розд. XX ПКУ підприємці — платники єдиного податку (ЄП) групи 1 та 2 мають право НЕ сплачувати ЄП з 01.04.2022 (тобто починаючи зі сплати за квітень) до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України.

При цьому вказано, що такими особами декларація платника ЄП не заповнюється за період, в якому ФОП відповідно до вказаної норми ЄП не сплачував.

Тобто це не відстрочка сплати ЄП. Мовляв можна тимчасово не сплачувати, але слід буде сплатити після нормалізації ситуації чи коли з’явиться можливість. Ні,

це саме можливість взагалі не сплачувати ЄП ФОПами групи 1 та 2 за вказані періоди.

І тут немає ніякої залежності від того, чи ведете ФОП діяльність/отримуєте дохід, чи має він можливість виконувати податкові обов’язки. Все залежить лише від його бажання. —

Сплачує — значить, хоче платити. Не сплачує — значить, не хоче. Має таке право. І Закон № 2260 тут ні до чого;

— згідно п. 919 разд. VIII Закону № 2464** всі підприємці мають право не нараховувати, не обчислювати і не сплачувати ЄСВ «за себе» з 01.03.2022 (тобто починаючи зі сплати за березень) протягом усього часу до припинення / скасування воєнного стану в Україні + протягом 12 місяців після припинення / скасування воєнного стану***.

** Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

*** Якщо ЄСВ «за себе» ФОП не сплачує, то ці періоди не зараховуються до страхового стажу. Хоча вже є законодавча ініціатива цей момент виправити — законопроект від 03.06.2022 № 7433.

Так само перед нами не відстрочка зі сплати ЄСВ «за себе». А

саме можливість взагалі не нараховувати, не обчислювати і не сплачувати ЄСВ «за себе» за вказані періоди.

Більш того, саме сплата ЄСВ регулюється Законом № 2464, а не ПКУ. А в цей закон ніхто Законом № 2260 взагалі «не влазив»!

Тож робимо висновок:

ФОПи і надалі можуть не сплачувати (якщо не хочуть) ЄП групи 1 та 2 та ЄСВ «за себе». Закон № 2260 у цьому плані нічого не змінив.

А з приводу Закону № 2260 ФОПам варто турбуватися, наприклад, за:

— несплачений ЄП груп 1 та 2 за березень 2022. ЄП за цей місяць не охвачений звільненням;

— за несплачений ЄП групи 3 чи неподану ЄП-звітність щодо будь якої групи ЄП;

— за ПДВ, якщо ФОП є платником ПДВ, незареєстровані податкові накладні з ПДВ тощо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі