Теми статей
Обрати теми

Сільгосппродукція, ПДФО, ВЗ та роз’яснення Мінфіну

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Закон України від 24.03.2022 № 2142-IX призваний був внести зміни до законодавства й, зокрема, до ПКУ та вдосконалити його на період дії воєнного стану. Серед змін були й ті, що стосуються оподаткування доходів фізосіб, отриманих від продажу власної сільськогосподарської продукції в період дії воєнного стану.

Що сталося?

Закуповуючи сільгосппродукцію у фізичних осіб, суб’єкти господарювання є податковими агентами щодо доходів, які вони виплачують за таку продукцію. Саме податкові агенти вирішують питання щодо необхідності оподаткування таких доходів. Головує тут п.п. 165.1.24 ПКУ. Він виводить з під-оподаткування ПДФОп.п. 1.7 п. 161 підрозд 10 розд ХХ ПКУ й з під оподаткування ВЗ) доходи фізосіб від продажу сільськогосподарської продукції, якщо виконані вимоги, прописані в цьому ж п.п. 165.1.24 ПКУ.

Тобто, діяла проста схема: вимоги п.п. 165.1.24 ПКУ виконані → ПДФО та ВЗ з доходу фізособи від продажу сільгоспродукції не утримуй, проте вкажи його суму в 4ДФ Податкового розрахунку.

І ось законодавці вирішили цей механізм вдосконалити. Не на завжди, а лише на період з 01.04.2022 й до завершення/скасування дії воєнного стану. Як вдосконалили? Доповнили підрозд. І розд. ХХ ПКУ новим п. 23. В цьому пункті Кодексу зазначено, що тимчасово, протягом зазначеного вище періоду, положення п.п. 165.1.24 ПКУ застосовуються з урахуванням таких особливостей:

доходи фізособи від продажу власної сільгосппродукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо нею, остаточно оподатковуються податковим агентом під час їх нарахування (виплати)

Що хотіли сказати цим законотворці не зрозуміли навіть в головному науково-експертному управлінні апарату ВРУ. У п. 1.4 висновку до законопроекту від 22.03.22 № 7190, що й став пізніше Законом України від 24.03.2022 № 2142-IX, експерти зазначеного управляння зазначили, що оновлений механізм оподаткування виглядає незрозумілим. Проте на цей висновок, схоже, ніхто уваги не звернув.

Після набрання чинності п. 23 підрозд. І розд. ХХ ПКУ незалежні експерти в спробах «розшифрувати» норму приходили іноді до зовсім протилежних висновків: від «нічого не змінилося» до «тепер всі доходи від продажу сільгосппродукції оподатковувані».

Норма потребувала роз’яснень контролюючих органів.

Проте ДПСУ світло на проблему так і не пролило. В роз’ясненні в підкатегорії 103.02 БЗ, що наразі переведено в нечинні, у відповідь на запитання щодо особливостей застосування п.п. 165.1.24 ПКУ в період воєнного стану, податківці просто процитували норми з ПКУ, не пояснюючи їх.

І ось пояснити, що ж саме вдосконали законодавці, вирішив Мінфін.

Що сказав Мінфін та що з цим робити?

Роз’яснення щодо оподаткування доходів фізичних осіб, отриманих від продажу власної сільськогосподарської продукції в період дії воєнного стану, з’явилося 20.06.2022 на сайті Мінфіну https://mof.gov.ua/uk/news/roziasnennia_shchodo_opodatkuvannia_dokhodiv_fizichnikh_osib_otrimanikh_vid_prodazhu_vlasnoi_silskogospodarskoi_produktsii_v_period_dii_voiennogo_stanu-3487.

Що зазначило міністерство? Що з 01.04.2022 та протягом періоду дії воєнного стану податкові агенти утримують ПДФО та ВЗ з доходів фізособи від продажу власної сільгосппродукції, якщо така фізособа-продавець не надала

копії довідки про наявність у неї земельних ділянок та/або довідки про самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, або документів що ідентифікують особу (паспорт та податковий номер)

Скажемо декілька слів, щодо довідок, які відповідно до роз’яснення Мінфіну повинні надавати фізособи-продавці покупцеві-суб’єкту господарювання.

Почнемо з довідки про наявність земельних ділянок. Її подання є обов’язковим у разі продажу фізособою власної сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва). Це прямо зазначено в абзаці п’ятому п.п. 165.1.24 ПКУ.

Продаж продукції тваринництва фізособи здійснюють без отримання такої довідки.

Що стосується довідки про самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, то відповідно до абзацу восьмого п.п. 165.1.24 ПКУ така довідка надається фізособою податківцям, та й то лише у випадку коли сума отриманого доходу від продажу продукції тваринництва перевищує неоподатковувану межу. Тобто зазначена норма ПКУ не вимагає надання цієї довідки покупцю-суб’єкту господарювання.

Чому ж Мінфін називає довідку про самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва серед необхідних документів для неоподаткування? Важко сказати чим він керувався… Проте, оскільки її назва звучить в роз’ясненні Мінфіну, попередьте фізосіб, у яких ви закупаєте продукцію тваринництва, про необхідність отримання такої довідки.

Довідка про самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва видається сільською, селищною, міською радою або радою об’єднаних територіальних громад, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, за місцем податкової адреси (місцем проживання) фізособи на підставі її заяви.

Підсумуємо.

Якщо суб’єкт господарювання закуповує сільгосппродукцію у фізособи, у якої з документами для неоподаткування біда, то спрацьовують спецположення п. 23 підрозд. І розд. ХХ ПКУ. Податковий агент оподатковує ці доходи в повному обсязі.

А тепер саме цікаве! Такі оподатковувані сільгоспдоходи податковий агент відображає в 4ДФ Податкового розрахунку загальною сумою, тобто без персоніфікації. Також загальною сумою зазначає утримані з таких доходів ПДФО та ВЗ (див. абзац третій п. 23 підрозд. І розд. ХХ ПКУ).

Зауважимо, що наразі 4ДФ не дає можливості відобразити оподатковувані сільгоспдоходи гамузом. Тож, скоріш за все в розд. ІІ 4ДФ, де податкові агенти зазначають зведені дані про оподаткування окремих видів доходів без персоніфікації, буде внесено зміни, необхідні для відображення неперсоніфікованих доходів від продажі власної сільськогосподарської продукції.

Висновки:

  • Доходи фізособи від продажу власної сільгосппродукції оподатковуються податковим агентом, якщо така особа не надала копії довідки про наявність у неї земельних ділянок та/або довідки про самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, або документів що ідентифікують особу.
  • Оподатковувані сільгоспдоходи в 4ДФ повинні бути відображені загальною сумою без персоніфікації. Тож слід чекати змін до Податкового розрахунку.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі