Теми статей
Обрати теми

Зменшуючі РК лютого — травня в декларації: коли зменшувати ПЗ?

Солошенко Людмила, податковий експерт
За матеріалами категорії 101.24 Бази знань

Висновок документа

Продавець може зменшити податкові зобов’язання (ПЗ) тільки після того, як зареєстровано зменшуючий розрахунок коригування (РК) лютого — травня:

— якщо РК зареєстровано покупцем до 15 липня — у періоді складання РК;

— якщо РК зареєстровано покупцем починаючи з 15 липня, — у періоді реєстрації РК

Податківці відповіли на запитання, що хвилює: у якому періоді зменшувати ПЗ і відображати воєнні зменшуючі ПЗ лютого — травня в декларації?

Нагадаємо, що за довоєнними правилами продавець міг зменшувати ПЗ, по-перше, тільки після реєстрації РК, а, по-друге, суворо у визначеному періоді (у якому виникло право на таке зменшення — залежно від своєчасності реєстрації РК): при своєчасній реєстрації — у періоді складання РК, при несвоєчасній реєстрації — у періоді реєстрації РК.

Ці самі правила податківці, загалом, наклали і на воєнні зменшуючі РК з урахуванням деяких особливостей.

По-перше, для воєнних зменшуючих РК лютого — травня своєчасність реєстрації визначають за рубіжною датою15 липня (при цьому останнім днем безштрафної реєстрації НН/РК є 14 липня), тобто виходячи зі строку, відведеного на безштрафну реєстрацію воєнних НН/РК за лютий — травень (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Тому, як пояснюють контролери, зменшуючі РК:

— зареєстровані до цієї дати (до 15 липня), вважаються зареєстрованими своєчасно (тобто продавець повинен зменшити ПЗ періодом складання РК), а

— зареєстровані після цієї дати (тобто з 15 липня і пізніше) вважаються зареєстрованими несвоєчасно (тому продавець повинен зменшити ПЗ періодом реєстрації РК). До речі, про те, що реєстрація НН/РК у строки, встановлені п.п. 69.1, вважається своєчасною, говорилося і в інформлисті ДПСУ № 3/2022 (tax.gov.ua/data/material/000/481/590184/InfoList3_2022.pdf).

Щоправда, якщо РК буде зареєстрований своєчасно (до 15 липня), проте при цьому воєнні декларації лютого — травня вже здавалися, то щоб зменшити ПЗ періодом складання РК, продавцеві доведеться подати УР. Про це податківці чомусь у консультації умовчують. Напевно, через забудькуватістю (оскільки зазвичай усе ж допускають можливість зменшення ПЗ за УР — наприклад, при тривалому розблокуванні зменшуючих РК, якщо період зменшення ПЗ уже минув; листи ГНСУ від 29.03.2021 № 1246/ІПК/99-00-21-03-02-06 і від 16.01.2021 № 191/ІПК/99-00-21-03-02-06).

Утім, якщо для воєнних зменшуючих РК лютого — травня такі воєнні строки реєстрації (до/після 15 липня) не будуть враховані в СЕА, то виникне ∑Перевищ. Ну, наприклад, квітневий зменшуючий РК зареєстрований своєчасно — у червні. Тоді з урахуванням роз’яснень податківців зменшити ПЗ за цим РК треба в декларації за квітень (тобто в періоді складання РК). Але якщо в СЕА все залишиться по-старому і воєнні тсроки реєстрації (до/після 15 липня) не будуть враховані, такий РК у СЭА по-старому підтягнеться до червня і за червень виникне ∑Перевищ (оскільки в червні такий РК урахується в СЭА, але не врахується в червневій декларації). Проте чи переналаштовуватимуть систему під воєнні періоди, поки що не відомо. Цього податківці не прояснили.

По-друге, зверніть увагу, податківці ні слова не сказали про зменшення ПЗ на підставі первинки (тобто про можливість зменшення ПЗ лютого — травня за первинкою, якщо до 15 липня буде зареєстрований зменшуючий РК). А єдиною умовою для зменшення ПЗ називають реєстрацію РК (оскільки, як зазначають контролери, жодних особливостей зменшення ПЗ без зареєстрованих РК ПКУ не передбачено). Хоча насправді, якщо зменшуючий РК буде зареєстрований своєчасно (до 15 липня), то, за великим рахунком, як не зменшуй ПЗ (хоч за РК, хоч за первинкою з підтвердженням РК), підсумок кінець кінцем буде однаковий — у будь-якому випадку ПЗ у продавця будуть зменшені періодом складання РК! Тому варіант з первинкою дає, по суті, той самий результат! Та і, ймовірно, за нього ніяк не зможуть покарати. Адже жодного заниження ПЗ не відбудеться, а отже, і штрафувати платника не буде за що.

Інша річ, якби після зменшення ПЗ на підставі первинки РК до 15 липня не зареєстрували. Тоді, раз немає РК, довелося б скасувати (зняти) зменшення ПЗ за первинкою, подавши УР. Нагадаємо, що до 25 липня можна подати УР і уточнитися без 3 % самоштрафу при заниженні ПЗ (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

По-третє, фіскали чомусь говорять про зменшуючі РК, складені в період з 24 лютого по 27 травня (тобто з початку ВП і по дату набрання чинності Законом України від 12.06.2022 № 2260-IХ). Хоча з урахуванням роз’яснень з інформлиста ДПСУ № 3 (tax.gov.ua/data/material/000/481/590184/InfoList3_2022.pdf) для всіх НН/РК лютого — травня правила єдині. Тож такі правила повинні працювати для всіх воєнних зменшуючих РК, складених з лютого по травень.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі