Теми статей
Обрати теми

Правила оподаткування під час воєнного стану

Децюра Сергій, податковий експерт
Уже два тижні чобіт окупанта топче нашу неньку Україну. Збройні сили України з доблестю відбивають загарбників і боронять нашу землю. В цей складний період багато підприємств намагаються допомогти в боротьбі з окупантом і вирішити свої поточні проблеми. Щоб було легше це робити законотворці в екстреному порядку затвердили два закони (від 03.03.2022 № 2118-IX та N 2115-IX) якими визначили правила роботи підприємств у воєнний час і особливості оподаткування та подання звітності у цей період.

Сплата податків і подання звітності

Платник податків, які через вторгнення рашистів не можуть виконати покладенні на них ПКУ зобов’язання звільнені від відповідальності (п. 69.1 підроз. 10 розд. ХХ ПКУ), зокрема за:

— несвоєчасну сплату податків і зборів;

— несвоєчасне подання звітності з будь-якого податку і збору. В тому числі і за несвоєчасну подачу підприємствами які оприлюднюють фінзвітність разом із декларацією з податку на прибуток фінзвітності із аудит-висновком.

— несвоєчасну реєстрацію ПН/РК та АН/РК:

— несвоєчасне подання даних про залишки та обіг пального, спирту етилового тощо.

При цьому Закон № 2118 тільки звільняє від передбаченої ПКУ відповідальності (штрафів) за несвоєчасне виконання таких зобов’язань. Водночас взагалі забувати про виконання зобов’язань не слід.

Щоб не було штрафів за податкові порушення їх слід виконати протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Тобто по суті законодавці перенесли строки виконання податкових обов’язків на пізніші строки.

Звертаємо увагу! Звільнення від штрафів стосується усіх платників, які не мають можливості виконати податкові обов’язки. При цьому ніде не уточнено що це стосується тільки тих платників, які знаходяться на території де ведуться воєнні дії. Наприклад на тертої областей які згадані у Переліку адміністративно-територіальних одиниць, на території яких платникам ЄСВ, які перебувають на обліку на відповідній території, може надаватися допомога в рамках Програми «єПідтримка», затвердженому постановою Кабміну від 06.03.2022 № 204, тобто у Волинській, Донецькій, Житомирській, Запорізькій, Київській, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Херсонській та Чернігівській області, а також м. Київ.

Таке звільнення, на наш погляд, має стосується усіх платників податку, які працюють в Україні, тобто навіть на території де не ведуться бойові дії. Головний фактор — це відсутність змоги виконати зобов’язання, а не те у якій частині України знаходиться підприємство.

Продаж пального

Дозволено до закінчення воєнного стану перевозити пальне або спирт автомобілями без реєстрації АН. Умова перевезення одна: у водія має бути ТТН, яка містити всю інформацію, що має міститися у АН (п. 69.4 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

На наш погляд, у ТТН навряд чи слід вказувати усілякі типи причин та напрями використання пального чи спирту, що містяться у АН. Можливо буде достатньо зазначити разом з фактичними даними про перевезення пального, ще й умовні облікові одиниці (пальне — в літрах, приведених до температури 15 °C).

При цьому зареєструвати АН на таке переміщення пального все рівно доведеться. Але зробити це буде потрібно протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Звертаємо увагу! Переміщати пальне без реєстрації АН тільки на основі ТТН можуть тільки ті платники пального акцизу, які не мають можливості зареєструвати АН. При цьому не має значення в чому полягає причина не можливості зареєструвати АН (відсутність зв’язку з сервером чи відсутність коштів для поповнення ліміту і реєстрації АН).

Мораторій на перевірки

Податкові перевірки. Встановлюється п. 69.2 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ мораторій (тобто заборона) на проведення всіх перевірок податковими органами, а розпочаті перевірки мають бути зупинені.

Причому, на наш погляд, мораторій має стосуватися не лише перевірок дотримання податкового законодавства, але й тих перевірок, предметом яких є дотримання іншого законодавства, контроль за яким покладений на податкову (наприклад, РРО-законодавства, ЗЕД-законодавства, тощо).

Цей загальний мораторій на перевірки діятиме до припинення або скасування воєнного стану на всій території України.

Про те що під час воєнного стану буде діяти мораторію на податкові перевірки наголосили і податківці у одному із своїх роз’яснень (tax.gov.ua/media-tsentr/novini/576218.html) в якому вони встановлюють простій у роботі ДПСУ. Так вони заявили, що

1) зупинено проведення документальних, фактичних та камеральних перевірок, що були розпочаті до 24.02.2022 та не були завершеними, на період по останній день календарного місяця (включно), у якому завершиться дія воєнного стану, Таке зупинення перериває термін проведення перевірки та не потребує прийняття будь-яких додаткових рішень контролюючим органом.

2) документальні, фактичні та камеральні перевірки, які мали розпочатися у період з 24.02.2022 та не були розпочаті, переносяться на період по останній день календарного місяця (включно), у якому завершиться дія воєнного стану, введеного Указом.

Неподаткові перевірки. Законом № 2115 встановлено мораторій на перевірки щодо своєчасності та повноти подання будь-яких НЕподаткових звітів чи документів звітного характеру . Тобто перевірки, здійснюються іншими уповноваженими органами, а не податківцями також під забороною.

Бюджетне відшкодування

Отримати бюджетне відшкодування платникам ПДВ в період воєнного стану не вдасться. Річ у тому що надання бюджетного відшкодування здійснюється в разі узгодження контролюючим органом заявленої суми бюджетного відшкодування за:

— результатами камеральної перевірки (абз. другий п. 200.10 ПКУ):

— за результатами документальної перевірки (п. 200.11 ПКУ).

Водночас на період до припинення або скасування воєнного стану на території України зупинено дію пп. 200.10 — 200.12 ПКУ, якими безпосередньо визначено терміни проведення таких перевірок та процедуру відшкодування (п. 69.2 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

В зв’язку з цим заявлені до відшкодування суми ПДВ не можуть стати узгодженими, а неузгоджені суми не відшкодовуються.

На цьому акцентують увагу і податківці у категорії 101.26 БЗ (zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques).

Допомога Армії

ПДВ і акциз. На період до припинення або скасування воєнного стан можна без податкових наслідків безоплатно передати ЗСУ та підрозділам Тероборони кошти та товари, у тому числі підакцизні.

Така безоплатна (без попереднього або наступного відшкодування вартості) передача не вважається операцією з реалізації для цілей оподаткування (п. 69.5 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Отже, при безоплатній передачі товарів (в тому числі підакцизних) армії відтепер:

1) не доведеться нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ, тобто складати дві ПН: одну на нульову вартість, а іншу на дотягування податкових зобов’язань з ПДВ до мінімальної бази оподаткування. Така безоплатна передача на період воєнного стану і тільки ЗСУ і Теробороні не є об’єктом оподаткування ПДВ.

Звертаємо увагу! Якщо товари для заправки (дозаправки) або забезпечення транспорту (напевно мова іде про пальне) ЗСУ, Нацгвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Державної прикордонної служби, МВС, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Управління державної охорони, Державної служби спецзв’язку та захисту інформації, інших військових формувань, їх з’єднань, військових частин, підрозділів, установ або організацій, що утримуються за рахунок коштів держбюджет будуть постачатися за плату, то така операція з постачання пального буде обкладаються ПДВ за нульовою ставкою. Така нульова ставка застосовується до операцій з постачання, що були здійснені з 24.02.2022. Вводиться в дію нульова ставка ПДВ на поставку ЗСУ пального постановою Кабміну від 02.03.2022 № 178, а не законами № 2118 та 2115.

2) не доведеться нараховувати акцизний податок, в тому числі і пальний акциз при безоплатній передачі підакцизних товарів ЗСУ і Теробороні.

Якщо ж ви безоплатно передаєте товари не ЗСУ чи Теробороні, а наприклад, Нацгвардії, СБУ, МВС, волонтерам, благодійним фондам або організаціям тощо, то нажаль цим нововведенням не скористатися. Доведеться нарахувати акцизний податок (якщо вони зареєстровані платником акцизного податку) та податкові зобов’язання з ПДВ виходячи з мінбази.

Податок на прибуток. Високодохідники можуть передавати кошти та товари армії до припинення або скасування воєнного стану без застосування податкових різниць із п.п. 140.5.9 ПКУ. Тобто навіть якщо сума таких безоплатних передач буде перевищувати 4 % розміру прибутку попереднього року, то збільшувати фінрезульта на суму таких передач, що перевищують цю межу не доведеться (п. 69.6 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Водночас щоб ця різниця не діяла має виконуватися одночасно дві умови.

1) передавати платник податків повинен або кошти або такі товари:

— спеціальні засобів індивідуального захисту (каоки, бронежилети, виготовлені відповідно до військових стандартів);

— технічні засоби спостереження;

— лікарські засоби та медичні вироби;

— засобів особистої гігієни;

— продукти харчування;

— предмети речового забезпечення;

— інші товари, виконані роботи, надані послуги за переліком, що визначається Кабміном

2) отримувачем повинні бути ЗСУ, Нацгвардія, СБУ, Служба зовнішньої розвідки, Державна прикордонна служба України, МВС, Управлінню державної охорони, Держслужба спезв’язку та захисту інформації, інші утворення відповідно до законів України військовим формуванням, їх з’єднанням, військовим частинам, підрозділам, установам або організаціям, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету. В цей перелік потрапляє і Тероборона.

Якщо хоч одна із умов не дотримується, то при передачі коштів і товарів в дію вступає п.п. 140.5.9 ПКУ.

Тобто, якщо вище зазначені товари (наприклад, продукти харчування) безоплатно ви передасте благодійним організаціям (неприбутківцям), то високодохіднику надавачу благодійної допомоги доведеться орієнтуватися на 4 % межу

ПДФО і ВЗ. Всі фізоосби-громадяни, які надають послуги з перевезення для забезпечення потреб ЗСУ чи Теробороні і отримують від них відшкодування вартості витраченого пального суму такого відшкодування не включають до оподатковуваного доходу. Тобто з вартості пального що відшкодовано фізособі податковий агент (тобто ЗСУ) не слід утримувати ні ПДФО, ні ВЗ. А от якщо відшкодовують крім вартості пального і окремо вартість наданих послуг, то тут від утримання ПДФО і ВЗ із сум відшкодування вартості послуг не уникнути (п. 69.7 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Строки давності

На період до припинення або скасування воєнного стану зупиняється перебіг строків, визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на податківців. Тобто на період воєнного стану призупиняються:

— строки давності, передбачені в ст. 102 ПКУ. Тобто всі строки давності, у тому числі й на проведення перевірки контролерами щодо правильності нарахування податкових зобов’язань, продовжуються на період дії карантину.

При цьому варто пам’ятати, що на період воєнних дій строк давності тільки переривається і продовжується після його завершення. Це означає, що якщо закінчення 1095 (2555) днів припадає на період дії воєнного стану, то до них додадуться ще дні такого воєнного стану.

— подання заяви на реєстрацію платником ПДВ за формою № 1-ПДВ. При цьому це стосується як обов’язкової, так і добровільної реєстрації платником ПДВ.

Також, на період карантину переривається 12-місячний період, протягом якого рахується мільйонна межа для обов’язкової реєстрації платником ПДВ;

— подання заяви про відсутність об’єкта оподаткування екоподатком;

— подання заяв для переходу на ЄП та заяв для відмови від ЄП.

— строків здійснення адміністративного оскарження на рішення фіскалів, надання платниками податків відповідей на запити контролюючих органів, тощо;

— строків розрахунків у ЗЕД. Тобто загальні граничні строки розрахунків для операцій експорту та імпорту товарів (які становлять 365 календарних днів) призупинені на час воєнного стану, тощо.

Звертаємо увагу! Строки позовної давності, встановлені в ЦКУ, у т. ч. й строки позовної давності з дебіторської заборгованості за товари, послуги (3 роки) нажаль не призупинені.

Ліцензії

До припинення або скасування воєнного стану на території України продовжено строк дії ліцензій на право (п. 69.10 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ):

— виробництва та обігу (тобто і на торгівлю) спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах;

— виробництва, зберігання, оптову та роздрібну торгівлю пальним, та місця виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним.

Тобто якщо ви не сплатили своєчасно через воєнний стан черговий платіж за ліцензію та/або термін дії ліцензії закінчився в цей час, то такі ліцензії будуть вважатися діючими на весь період дії воєнного стану.

Щоб після закінчення воєнного стану ліцензія продовжувала діяти вам просто потрібно буде протягом 30 днів, наступних за днем припинення або скасування воєнного стану сплати черговий платіж, чи здійснити дії щодо продовження дії ліцензії .

Інші зміни

Мито. Тимчасово, на період дії воєнного стану, звільняються від оподаткування ввізним митом соціально значущі продукти харчування, лікарські засоби та медичні вироби, на які Кабмін встановлено фіксовані ціни. Перелік таких товарі, ще має затвердити Кабмін.

РРО-обов’язок. На період до припинення або скасування воєнного стану на території України не застостосовується відповідальність за порушення вимог Закону про РРО. (новий п. 12 розд. II Закону про РРО).

Отже доки буде тривати воєнний стан всі суб’єкти господарювання можуть без наслідків працювати без РРО. Навіть у тому випадку коли вони зобов’язані використовувати РРО чи ПРРО.

Неподаткова звітність. Не буде також відповідальності якщо фізособа, ФОП чи юрособа не своєчасно подадуть неподаткову звітність, наприклад, не подадуть статистичну звітність, не оприлюднять фінзвітність, тощо.

При цьому щоб не було відповідальності виконати обов’язок щодо подання не податкової звітності слід протягом трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану або стану війни за весь період неподання звітності.

Крім того всі не податкові перевірки, наприклад, органів Держпраці, у період дії воєнного стану або стану війни також не здійснюються.

Сподіваємося, що невдовзі ВРУ надасть суб’єктам господарювання і інші види пільг на час воєнного стану. Наприклад були анонсовані звільнення ФОП від сплати ЄСВ за себе, тощо. Є надія що ці пі пільги скоро будуть введені.

Слава Україні!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі