Теми статей
Обрати теми

Одноденний заробіток на допомогу війську

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
До нас звернувся читач з проханням надати роз’яснення з наступної ситуації. Працівники підприємства вирішили перерахувати одноденний заробіток на допомогу ЗСУ. Як це оформити? Розповідаємо.

Такий вид допомоги нашому війську, як перерахування частини заробітку (зазвичай, це одноденний заробіток), наразі набув чималої популярності.

Ініціатива працівників «допоможімо ЗСУ» може бути реалізована двома способами.

Перший — працівники отримують зарплату й самостійно в індивідуальному порядку добровільно перераховують кошти на потреби ЗСУ. Тут підприємство ніяк не задіяне.

Другий — відрахування коштів із заробітку працівників проводить підприємство. В такому випадку ця операція повинна бути належим чином оформлена.

Чому це важливо? Тому що без належного оформлення це може бути розцінено Держпраці, як виплата зарплати не в повному обсязі. А ось якщо з документів слідуватиме, що саме працівник уповноважив роботодавця провести такі відрахування, питань не буде. Адже ст. 25 Закону «Про оплату праці» забороняє будь-яким способом обмежувати працівника вільно розпоряджатися своєю зарплатою, крім випадків, передбачених законодавством.

Тож діємо так.

Крок 1. Просимо працівників написати заяви про проведення відрахування з належної їм до виплати заробітної плати. В заяві обов’язково повинно бути зазначено:

1) з зарплати за який місць слід роботодавцеві провести відрахування;

2) розмір відрахувань. Краще, якщо працівником буде зазначено конкретну суму грошових коштів, яку він бажає направити ЗСУ. Все рівно бухгалтер буде її розраховувати, тож, щоб уникнути можливих непорозумінь, він може назвати її працівникові, а останній зазначити в заяві на проведення відрахування.

Текст заяви на відрахування частини заробітку може бути таким:

img 1

Звісно, можна зазначити в заяві й «в розмірі одноденного заробітку», проте в цьому випадку, рекомендуємо попросити працівника уточнити якого саме: нарахованого («грязного») чи до виплати на руки («чистого»).

До речі, щоб працівники не наплутали з реквізитами, доцільно зробити шаблон такої заяви й роздати його для заповнення. Відразу заспокоїмо. Заяви можна оформляти як від руки, так і друкарським способом. При цьому, з урахуванням п. 7.1 ДСТУ 4163-2020, останній спосіб явно в пріоритеті. Тож хвилюватися не варто. Підпис працівника та дата складання заяви надасть такому документу юридичної сили.

Крок 2. На підставі заяви працівника видаємо наказ про проведення відрахування.

Крок 3. Проводимо відрахування з зарплати працівника та перераховуємо визначену працівником суму ЗСУ.

Важливий момент! Проведення відрахування частини зарплати на підставі заяви працівника фактично прирівнюється до її виплати в негрошовій формі (адже в день проведення відрахування зменшується сума до виплати). Тож постає питання щодо сплати податків з такої суми. Щоб його уникнути рекомендуємо проводити відрахування із заробітку працівника в день виплати зарплати за другу половину місяця.

В бухгалтерському обліку це виглядатиме так.

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,

грн

Дт

Кт

Нарахування заробітної плати (31.03.2022)

Нараховано зарплату працівнику апарата управлення

92

661

10000

Нараховано ЄСВ

92

651

2200

Утримано ПДФО

661

641/ПДФО

1800

Утримано ВЗ

661

642/ВЗ

150

Відрахування із зарплати та виплата зарплати (07.04.2022)

Відраховано на підставі заяви працівника суму допомоги ЗСУ

661

377

680

Перераховано допомогу ЗСУ

377

311

680

Перераховано ЄСВ

651

311

2200

Перераховано ПДФО

641/ПДФО

311

1800

Перераховано ВЗ

642/ВЗ

311

150

07.04.2022. Виплачено зарплату*

661

311

7370

*Для спрощення, проводки з виплати зарплату за першу половину місяця не наводимо

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі